Constanţa: Sculpturile în fructe şi legume ale lui Valentin Gheoca - adevărate opere de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din mâinile sale ies adevărate minuni
Din mâinile sale ies adevărate minuni

E bucătar şi sculptor în acelaşi timp. Datorită talentului, din mâinile lui răsar minuni. Face flori, berze, lebede, păuni, corali şi peştişori din fructe şi legume.

Nu foloseşte lemn ca materie primă, ci pepene roşu, galben, ridiche, gulie, sfeclă, morcov, castraveţi, ananas, dovleac, portocale. Şi aşa din mâinile lui răsar peste noapte trandafiri sângerii, peştişori coloraţi, lebede, gâşte şi alte minunăţii.

În 2001, Valentin Gheoca a plecat să lucreze în Germania ca bucătar. Acolo a văzut prima oară ce minunăţii se pot face din pepeni. Apoi a făcut un curs şi a învăţat tehnicile de bază.

Manopera - între 50 şi 500 de euro

În 2002, s-a întors în ţară şi a arătat ce ştie să facă atunci când un prieten a organizat o petrecere de botez. A primit laude. „Mi-am dat seama că este un domeniu pe care ar trebui să mă axez. Oamenii sunt încântaţi de astfel de aranjamente“, spune Valentin Gheoca. Anul trecut, a participat la un târg de nunţi, iar de atunci comenzile au început să vină rând pe rând. Face aranjamente cu tematică marină, ornamente florale, în stil mediteranean cu palmieri şi fructe exotice. Pentru astfel de minunăţii, clientul trebuie să plătească între 50 şi 500 de euro pentru manoperă. Fructele folosite pentru un aranjament complex costă între 500 şi 1.000 de lei, în funcţie de sezon.

„De obicei, am nevoie de o zi şi o noapte pentru a pune totul la punct“, mărturiseşte Gheoca. I-a încântat până şi pe cârcotaşii Huidu şi Găinuşă când le-a făcut portretul în coajă de pepene verde.

Bucătar din copilărie

Găteşte din copilărie. „Îmi petreceam vacanţele pe la bunici, la Corugea, în judeţul Tulcea. Bunica mea mergea vara la băi, iar eu rămâneam cu bunicul şi eram nevoiţi să gătim. Făceam tocăniţă de cartofi, ciorbă, brânzoaice. Când ne apucam de gătit şi nu mai ştiam ce ingrediente să punem, mă urcam pe gard şi ceream ajutorul unei vecine“, povesteşte zâmbind Valentin Gheoca.

Acum are o experienţă de peste 20 de ani ca bucătar profesionist. După ce a terminat şcoala de bucătari s-a angajat în staţiunea Neptun, iar iarna lucra la Bucureşti. Spune că în 1990 i s-a oferit posibilitatea să plece să lucreze la Ambasada României din Rusia, dar n-a fost suficient de hotărât s-o facă. A lucrat apoi la o firmă japoneză şi la una austriacă în Bucureşti, apoi a plecat în Germania. A revenit în ţară în 2002, iar în prezent are propria afacere.

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite