Constanţa: Puful de plop, coşmarul alergicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii promit că vor scoate toţi plopii din oraş până la ultimul. Zonele rămase sub teroarea pufului de plop sunt Tomis 2, Poarta 6 şi Perla Mamaia.

În perioada de înflorire a plopilor (lunile mai-iunie), constănţenii trebuie să facă faţă disconfortului creat de puful consistent ce pluteşte în aer şi este purtat de
vânt peste tot.

Dacă unora le creează numai un disconfort, altora le generează adevărate reacţii alergice. O astfel de persoană este şi Marina Mihai (24 de ani), din Constanţa, care, de când se ştie ea, în perioada de înflorire a plopilor nu pleacă din casă fără pastilele împotriva alergiilor, prescrise de medicul specialist.

„Nici nu-mi vine să mai ies din casă în această perioadă din cauza pufului de plopi care pluteşte în aer. Umblu cu pastile la mine în permanenţă şi ca mine sunt sigură că mai sunt mulţi constănţeni. Ar trebui ca autorităţile să taie aceşti copaci şi să-i înlocuiască“, şi-a spus nemulţumirea Marina Mihai.

Medicii avertizează

În realitate, coşmarul alergicilor începe primăvara, când a înflorit primul pom şi continuă până toamna.

„Nu numai pufii de plop, ci şi polenurile de tei şi plop, purtaţi de curenţii de aer, pătrund în nas şi obturează mucoasa nazală, fiind declanşatoare de alergii respiratorii. Sunt granule foarte fine, care nu sunt reţinute de perii nazali şi ajung până în plămâni, provocând şi alergii pulmonare“, a declarat dr. Georgeta Dincă, medic specialist în Alergologie şi Imunologie.

Primele simptome resimţite sunt: nas înfundat, greutate în respiraţie, tuse, secreţii nazale apoase. „Persoanele care resimt aceste simptome ar trebui să facă o vizită la medicul alergolog, pentru a se stabili exact polenurile la care prezintă sensibilitate şi să evite, pe cât posibil, zonele de păduse, spaţiile deschise, în perioada în care este vânt“, a mai spus medicul specialist.

Plopii sunt răriţi

Plopul este un copac puţin pretenţios, de esenţă moale, din categoria foioase, ce creşte înalt de până la 40 de metri. Deşi produc o umbră densă, administraţia locală constănţeană a decis înlocuirea plopilor din municipiu tocmai pe considerentul disconfortului pe care îl provoacă în perioada de înflorire.

„Din 2005 derulăm un program de înlocuire a plopilor din oraş cu pomi ornamentali, ca teii, platanii, castanii, arţarii şi salcâmii. În oraş, zonele cu o concentraţie mai mare de plopi au mai rămas Tomis 2, Poarta 6, dar şi zona Perla din staţiunea Mamaia. Aici, orice înlocuire se face în prezenţa reprezentanţilor Gărzii de Mediu“, a declarat George Coman, şeful Serviciului de Gospodărire Comunală din Primăria Constanţa.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite