Profesorul Laurenţiu Manea: de la absolventul-model, la dascălul-model pentru studenţii de la Universitatea Ovidius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul universitar Laurenţiu Manea FOTO Adevărul Constanţa
Profesorul universitar Laurenţiu Manea FOTO Adevărul Constanţa

Pentru specialistul Laurenţiu Manea, profesor universitar la Facultatea de Inginerie Mecanică de la Universitatea Ovidius din Constanţa, termenul „model“ pare a fi laitmotivul vieţii, de la şcoala absolvită până la creaţiile sale.

Studenţii care îi trec prin mână nu vor uita niciodată cum e să lucrezi cu profesorul Manea. Când greşeşti, îţi spune asta cu toată delicateţea. Dacă încerci să fentezi, te va taxa printr-un ton aspru... şi asta te doare mai tare decât orice vorbă de dojană.

Start în marea cursă a vieţii

Profesorul universitar Laurenţiu Manea, foarte popular printre studenţii de la Universitatea Ovidius, a fost unul dintre cei mai buni liceeni ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, pe care l-a absolvit în anul 1978. Pentru meritele sale acumulate în tot acest timp, numele lui Laurenţiu Manea a fost consemnat în monografia şcolii centenare elaborată de profesorul Ion Faiter în anul 2004.

Educaţia primită în familie a fost completată de cea însuşită în şcoală, astfel că şi-a dorit să fie asemenea celor pe care i-a admirat - începând cu părinţii săi şi terminând cu profesorii săi.

După ce a studiat vioara timp de 12 ani, părea că se îndreaptă spre o carieră muzicală. Mama sa, care preda Geografia la Liceul de Muzică şi Arte Plastice, îl visa un mare dirijor, iar tatăl său, cercetător în Biologie marină şi profesor la Universitatea Ovidius încă de la înfiinţare, îl vedea un chirurg reputat.

„Eram prea pragmatic pentru a fi dirijor şi prea motivat pentru a fi un bun chirurg pus la un moment dat să salveze viaţa celor dragi. Aşa că într-a XI-a m-am hotărât să-mi urmez pasiunea: mecanica“, povesteşte profesorul. Ajunsese să repare atât de bine maşina părinţilor, încât mecanicul auto de la care furase meseria a spus familiei Manea că automobilul a intrat pe mâini bune - cele ale fiului lor.

Întotdeauna în cuplu

Cum Braşovul era cel mai mare centru de inginerie auto, constănţeanul a ales muntele pentru a-şi construi cariera de specialist în Autovehicule Rutiere. A cucerit Braşovul ca promotor al mişcării studenţeşti la Clubul Mecanicii şi ca şef de promoţie al Facultăţii de Mecanică din Universitatea Transilvania. Dar şi Braşovul l-a cucerit printr-o altă absolventă de excepţie, Adriana, care avea să-i devină partener în viaţa personală şi profesională.

image

Cuplul de profesori Adriana şi Laurenţiu Manea are darul de a transforma complet locul în care funcţionează, punându-şi amprenta în mod decisiv. Şcoala de inginerie de la Constanţa a devenit tribună academică chiar şi pentru profesorii de la Universitatea Transilvania, datorită inovaţiilor de aici. De peste 10 ani, specialiştii de la Braşov au venit la „Ovidius“ să valideze performanţa didactică de top în specialitatea auto constănţeană.

Spre exemplu, Facultatea de Inginerie Mecanică de la Constanţa, la iniţiativa profesorilor Manea, acum zece ani, a fost cea care a propus şi a susţinut în premieră, forma academică de Învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) pentru studiile tehnice, inginereşti. Ideea a fost apoi preluată şi de alte universităţi din ţară.

Tot ca urmare a propunerii profesorilor Manea, ce a fost susţinută de corpul academic, există de câţiva ani la Universitatea Ovidius o nouă oportunitate de studii. După terminarea studiilor de licenţă, absolvenţii specializării Autovehicule Rutiere de la Inginerie pot urma un masterat interdisciplinar în Legislaţia şi Siguranţa Transporturilor la Facultatea de Drept sau orice altă formă de specializare postuniversitară, dobândind astfel cunoştinţele atât de necesare şi de utile într-o lume aflată în veşnică mişcare.

An de an, la Universitatea Ovidius, ciclul universitar se încheie cu o inedită sărbătoare: studenţii din ultimul an de la Autovehicule Rutiere participă „orchestraţi“ de profesori, la un curs festiv susţinut de mari personalităţi la nivel internaţional într-ale Ingineriei automobilului şi lansează prototipuri de vehicule hibrid-combinate, care fac valuri - chiar la propriu - de fiecare dată.

Fiica profesorilor Manea, Cristina, calcă pe urmele părinţilor ei la performanţe. Este la rândul său absolventă de „Mircea“ („Nici n-a existat altă opţiune“, râde tatăl ei), a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, apoi a absolvit ca şefă de promoţie Universitatea din Strasbourg-Franţa. Cristina tocmai şi-a obţinut, tot ca şefă de promoţie, Masterul de cercetare în Econometrie, la Universitatea din Louvain-Belgia.

Valoarea sa i-a determinat pe belgieni să o păstreze la catedră, dar Cristinei i s-a oferit şansa de a intra într-un program pre-doctoral la un centru de cercetare din Germania. Aici, tânăra specialistă româncă elaborează, împreună cu specialişti de top, o strategie complexă pentru redresarea economiei globale.

image

Profesorul Laurenţiu Manea este extraordinar de mândru de moştenirea pe care o vede crescând sub ochii lui şi la care lucrează întruna. Şi câte mai are încă de făcut! Tocmai de aceea munceşte cu sârg, neobosit, la toate proiectele sale care se ţin lanţ. Întocmai unui perpetuum mobile, nu se opreşte niciodată din a spera în mai bine, a crede în oameni şi în potenţialul lor, a cerceta, a lucra, a studia, a finaliza.

Dar cel mai important, dascălul are o pasiune ferventă de a învăţa. A învăţa el însuşi şi a învăţa pe alţii. Profesorul Manea a terminat în 2000 Tranzacţii Internaţionale tot ca şef de promoţie şi de un an a absolvit un masterat în Ştiinţele Educaţiei.

„Este important să împărtăşeşti tot ce acumulezi. Acesta este principiul pe care noi îl promovăm. În jurul nostru am strâns întotdeauna tineri dornici să progreseze. Singura pretenţie avută de la ei a fost să se respecte pe sine şi mediul universitar, să nu-şi uite niciodată Şcoala şi să încerce să o ajute la rândul lor, facilitându-le noilor generaţii de absolvenţi ingineri o mai uşoară integrare în activitatea economică“, mărturiseşte profesorul.

Maestrul predă ucenicilor un principiu de bază în viaţă, despre rostul meseriei de profesor care are rol-cheie într-un angrenaj: întorcând la rândul tău binele primit, îţi vei asigura cândva, ajuns specialist într-un post-cheie, oameni pe care să te bazezi.

Aşa se rezumă, de altfel, crezul profesorului Manea: „Aceasta este, de fapt, marea noastră satisfacţie. Că am proiectat şi pregătit Prezentul şi, construindu-i aripi, l-am învăţat cum să se îndrepte spre lumină, mândru şi demn şi în acelaşi timp precaut şi cu o mare grijă pentru viitor“.

Cel mai bun în tot ce faci

Profesorul constănţean Laurenţiu Manea este genul de specialist care lucrează cot la cot cu studenţii şi care are, la cei 54 ani, un spirit mai tânăr decât mulţi dintre ei. Entuziasmul lui este molipsitor şi se manifestă - ca să dăm numai un exemplu - prin excursiile de studii pe care le întreprinde cu învăţăceii săi. Cu profesorul Manea, studenţii de la Inginerie cutreieră ţara în schimburi de experienţă şi ajung în vizită la marii producători de automobile din ţară şi din lume, care încântaţi de interesul românilor le-au deschis nu doar porţile uzinelor, ci şi pe cele ale reşedinţelor personale.

Prin modelul pe care îl oferă, profesorul universitar economist doctor inginer Laurenţiu Manea de la Universitatea Ovidius din Constanţa este un exemplu care se impune de la sine tinerilor studioşi. Datorită lui, ei ajung să preţuiască, înaintea altora, la justa valoare, şcoala, dascălii şi învăţăturile primite.

Despre o viaţă trăită în şcoală, numai pentru şcoală se pot preda tomuri, care probabil vor rămâne întipărite pe de-a întregul în memoria celor peste 20 generaţii de studenţi. Ei sunt cei care beneficiază de generozitatea unui Dascăl, de experienţa lui împărtăşită necondiţionat şi de lecţiile primite pentru a deveni cel mai bun - nu doar în carieră, ci şi în viaţă.

Vă mai recomandăm

Topul celor mai bune trei licee din judeţul Constanţa: „Mircea“, „Ovidius“, „Traian“

FOTO Maşinile viitorului, pe bandă rulantă la Constanţa. Prototipuri create de absolvenţii de la Autovehicule Rutiere

Studenţii de la Autovehicule Rutiere lansează la 1 iunie noile prototipuri de automobile revoluţionare

FOTO Românul care dă direcţia în lumea automobiliştilor. Profesorul Cornel Stan, dirijorul de motoare

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni dascăli din judeţ. Violeta Tănăsescu, profesoara de Informatică împlinită la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite