Constanţa: Produse eco la „Piaţa Ţărănească“

Palincă de Sălaj, magiun din prune, bijuterii din argint sunt doar o parte din oferta târgului ecologic tradiţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trebuie făcută o precizare de la bun început: nu toate produsele de la „Piaţa Ţărănească“ sunt româneşti, dar expozanţii garantează că sunt tradiţionale.

Astăzi şi mâine mai pot fi găsiţi participanţii la manifestarea expoziţională pe platotul din faţa Casei de Cultură Constanţa.

Îi îmbie pe vizitatori sau pe simplii trecători cu produse naturale româneşti, ungureşti şi italiene. Ravas Arpad, din Corund, Harghita are o ofertă bogată de lemnărie şi ceramică.

Oale, ulcele, servicii din ceramică, figurine din lemn, papuci din papură sau jucării din lemn - toate sunt realizate de mâna lui.

„Acum am vândut ultimul serviciu din ceramică, cu 25 de lei“, spune Arpad. Atenţia îi este îndreptată însă spre o vizitatoare. Aşteptarea i-a fost răsplătită. Femeia a cumpărat două ulcele mari, din ceramică.

„Le-am cumpărat pentru sarmale. 50 de lei costă una, iar eu fac sarmale numai în ele. Am mai avut una, cumpărată din Ardeal, care m-a ţinut mai bine de 5 ani. Acum am luat două“, spune Anişoara Ghiţă, din Constanţa.

Ea a mai cumpărat şi două perechi de papuci din papură, extrem de uşori şi practici pentru vară. Vizavi este un stand multicolor: zeci de sortimente de dulciuri cu marţipan şi ciocolată aduse de la Budapesta.

Magiun şi prosciutto

La un cort alăturat se vinde magiun din prune şi dulceaţă din căpşune, produse fără conservanţi fabricate într-o unitate din Topoloveni. „Magiunul din prune este singurul produs tradiţional românesc, care a depăşit prima etapă în obţinerea aprobării europene. De asemenea, ne mândrim cu un brevet de Furnizor al Casei Regale“, spune expozanta.

La cortul alăturat însă se simte miros de măsline şi mezeluri fine. Sunt aperitive radiţionale italiene: Ardei iute în ulei (15 lei/borcanul), file anşoa (45 lei/borcanul), rulou din vinete, roşii şi anşoa, gogoşari iuţi cu anşoa, anghinare, toate la 100 de lei pe kilogram.

„La ediţia estivală a târgului, care va avea loc în fiecare weekend din luna iulie, vom avea produse din carne, brânză şi caşcavaluri de la Bran, mezeluri tradiţionale italieneşti, dulciuri, palincă şi licoare sălăjeană, dar şi alte bunătăţi“, a declarat Corina Berariu, organizator.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările