Constanța, o poartă de intrare a Azerbaidjanului în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flame Towers, vedere de pe Bulvar, faleza orașului Baku (foto: Mădălin Roșioru)
Flame Towers, vedere de pe Bulvar, faleza orașului Baku (foto: Mădălin Roșioru)

Turcii și tătarii dobrogeni au fost reprezentați de deputatul Aledin Amet la cel de-al treilea Congres al Azerilor de Pretutindeni, ce a avut loc în Baku, capitala Republicii Azerbaidjan.

Azerbaidjanul, țară de la extremitatea orientală a Europei, legată de România printr-un parteneriat strategic, dorește să-și afirme țelurile politice în întreaga lume. În acest scop a fost organizată cea de-a treia ediție a Congresului Azerilor de Pretutindeni, la Baku, între 5 și 7 iulie. La congres au fost invitați, pe lângă azerii din diaspora, oameni politici, de cultură și jurnaliști din întreaga lume.

Deputatul constănțean Aledin Amet, care face parte din grupul parlamentar de prietenie cu Azerbaidjan-ul, a susținut, în fața unei audiențe formate din circa 2.000 de oameni, un discurs foarte bine receptat, în care a pus în evidență bunele relații dintre România și Azerbaidjan. Tot el a specificat că ambasada statului Azerbaidjan a sprijinit comunitatea turcă și tătară din Dobrogea inclusiv din punct de vedere material, prin refacerea unor lăcașuri de cult.

Baku pune Constanța pe harta energetică a Europei

Tot Aledin Amet a subliniat rolul deosebit de important al municipiului Constanța în proiectele energetice care leagă Marea Caspică de Uniunea Europeană, precum AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconnection). Traseul AGRI trece prin orașele Baku (Azerbaijan), Kulevi (Georgia) și Constanța (România). La Kulevi și la Constanța ar trebui să se construiască terminale LNG (de gaz natural lichefiat).

Miracolul azer

Deputatul constănțean s-a arătat impresionat de creșterea economică rapidă și constantă a Azerbaidjanului, dar și de modul în care aceasta se reflectă în proiectele urbanistice de amploare din capitala țării. Baku va găzdui, anul viitor, concursul Eurovision, într-o construcție spectaculoasă, care ar putea fi amplasată direct pe Marea Caspică. Decizia finală asupra situării acestei noi clădiri se va lua în luna august.

„Baku este un oraș înfloritor, în plină dezvoltare. Este o demonstrație reușită a integrării elementelor de patrimoniu cultural într-o capitală modernă“,  a adăugat Aledin Amet, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților.

Capitala azeră, situată pe malul mării, se deosebește de Constanța prin spațiile largi integrate în peisajul arhitectural, prin conservarea patrimoniului cultural și prin proiectele arhitectonice de mare anvergură, precum Flame Towers (foto sus), emblemă modernă a capitalei Țării Focurilor, complementară Turnului Fecioarei (foto jos), simbol al trecutului istoric, înscris în patrimoniul UNESCO.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite