Constanţa: Peştera Sfântului Ioan Casian este o oază de linişte

Constanţa: Peştera Sfântului Ioan Casian este o oază de linişte

Constanţa: Peştera Sfântului Ioan Casian este o oază de linişte

În zona Cheilor Dobrogei, unde se află Peştera şi Mănăstirea Sfântul Ioan Casian,  poţi ajunge urmând drumul european 60, spre Mihail Kogălniceanu. De acolo, un indicator arată drumul spre comuna Târguşor.  


Înainte de a intra în localitate, vei găsi un drum pietruit care te va duce la mănăstire şi apoi la peşteră. Legendele spun că acolo s-a născut şi a trăit Sfântul Ioan Casian. Mănăstirea se află în vârful unui deal unde autovehiculele ajung cu greu - şi asta doar în timpul verii. Locul pare rupt de lume.

La peşteră, însă, poţi ajunge numai pe jos, printre ciulini şi copaci contorsionaţi, printre măceşi şi porumbari. Din când în când, câte un indicator indică timid traseul care seamănă foarte bine cu unul de munte, cu alunecuşuri şi scăriţe, cu pietre care îţi dau impresia că s-ar putea prăvăli în orice moment.

După circa 20 de minute de mers, ajungi la peşteră. Aventura nu se opreşte aici. Pentru a intra în interiorul cavernei, trebuie sa urci scăriţele. Totul este foarte abrupt. Peştera este foarte simplă. In faţă, se află altarul. În tradiţia locului, se crede că aceasta a fost lăcaşul de rugăciune pentru comunităţile creştine din perioada cuprinsă între secolele al IV-lea şi al X-lea.

Dacă ai curajul să urci pe un coridor abrupt şi întunecat, ajungi în camera unde se crede că ar fi trăit sfântul, o încăpere mică şi întunecată. De sus, se văd toate împrejurimile.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: