Constanţa: Persoanele cu dizabilităţi au propriul lor club

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu handicap se antrenează mereu
Persoanele cu handicap se antrenează mereu

Accesul se va face pe baza certificatului de handicap sau a cuponului de pensie a persoanelor cu dizabilităţi. Spaţiul este dotat cu mobiler adaptat şi jocuri pentru activităţi de grup, iar programul de funcţionare va fi zilnic, între orele 9.00 şi 20.00.

Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi a fost sărbătorită şi de constănţeni, prin inaugurarea unui club al persoanelor cu nevoi speciale.

Cea care se ocupă de administrarea spaţiului în care îşi desfăşoara activitatea clubul este Gabriela Caragea, la rândul ei o persoană imobilizată în fotoliul rulant.

Spaţiul în care funcţionează de ieri clubul este prevăzut cu toalete adaptate şi mobilier care să faciliteze deplasarea persoanelor imobilizate în fotoliul rulant. „Va fi un loc unde ne putem întâlni pentru relaxare sau pentru a discuta problemele de care ne lovim în fiecare zi. Mă bucur de faptul că de acum vom avea un club al nostru, al celor cu dizabilităţi“, a declarat Daniel Mititelu, membru al echipei constănţene de baschet.

În interiorul clubului au fost amplasate şi automate pentru apă, ceai sau cafea, iar pentru activităţile de grup au fost achiziţionate jocuri de rummy, şah şi table, dar şi cărţi de joc. În plus, membrii clubului vor putea citi presa constănţeană zilnic. Costurile necesare pentru amenajarea spaţiului se ridică la aproximativ un miliard şi jumătate de lei vechi.

Baschet în cărucior

Inaugurarea clubului a marcat şi constituirea ca persoană juridică a Asociaţiei Sportive pentru persoanele cu dizabilităţi din Constanţa. „O să ne fie mult mai uşor acum să ne întâlnim într-un loc al nostru“, a spus Ionel Gimbăşeanu, preşedintele asociaţiei.

„Ne vom gândi şi la un nume care să reprezinte clubul sportiv al celor cu nevoi speciale. Până acum, ne-am gândit la mai multe variante şi urmeză să ne hotărâm asupra unui nume“, a mai declarat Ionel Gimbăşeanu.Aproximativ 12 persoane se antrenează de două ori pe săptămână, la Complexul Sportiv din zona Flămânda. Majoritatea sunt membri ai echipei de baschet, dar vin şi persoane care joacă tenis de câmp. Au nevoie de fotolii rulante speciale pentru jocul de baschet, realizate dintr-un aliaj foarte uşor.

„Este dificil să joci baschet într-un căruţ normal, este mult mai greu şi îţi limitează capacitatea de joc. Dar ne place să jucăm baschet şi până facem rost de altele, ne antrenăm aşa“, spune Adriana Olteanu, membră a echipei.

Membrii echipei sunt încrezători că vor obţine sprijinul necesar pentru a face  performanţă.

Lacrimile primarului Mazăre

A fost una din rarele ocazii în care Radu Mazăre şi-a arătat emoţiile în faţa constănţenilor. Impresionat de suferinţa copiilor cu dizabilităţi, primarul a plâns în trei rânduri când a dat cu ochii de copiii aduşi la club. Unul dintre ei i-a dedicat o poezie edilului. Mazăre a povestit un episod din viaţa sa în care a rămas impresionat de doi tineri imobilizaţi în cărucior care dansau într-un club din America Latină. După inaugurare, Mazăre a însoţit echipa de baschet la Complexul Sportiv din zona Flămânda.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite