Constanţa: Omizile înfometate devorează vegetaţia oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul câte unul, copacii din oraş „s-au topit“ în urma omizilor care au pus stăpânirepe întreaga vegetaţie. Constănţenii se plâng că micile dăunătoare le mănâncă florile şi le intră în apartamente.

Sunt mici, păroase şi mănâncă orice plantă le iese în cale. Pe lângă faptul că distrug toată umbra, omizile păroase de dud (Hyphantria Cunea) lasă în urma lor şi o mizerie de nedescris. Simpla lor prezenţă provoacă disconfort. „Chiar în spatele blocului unde locuiesc eu este un copac foarte înalt, care a fost devorat de omizi. Mai stăteam acolo pe bancă, dar acum am fugit la vecinii de peste bulevard“, spune Valeria Orbocea, o constănţeancă ce locuieşte pe Bulevardul Tomis. „Mănâncă tot. Acum au atacat şi pomul acela înalt de colo, dar lasă şi mare mizerie“, spune şi Islam Şefchet, care locuieşte tot pe Bulevardul Tomis.

Constănţenii se plâng că micile dăunătoare nu se mai mulţumesc numai cu frunzele copacilor şi au început să le intre şi în case. „O vecină mi-a spus că i-au intrat şi în apartament. Şi la mine au intrat, dar le-am omorât“, a mai spus Valeria Orbocea.

Oamenii se apără cum pot

De disconfortul creat de omizi se plâng constănţeni din mai toate zonele oraşului. Fiecare încearcă să scape de vieţuitoare cum pot şi cum ştiu. „Au început să urce peste tot. Eu, om la 72 de ani, m-am urcat colo, în copac, să le omor. Am dat cu un băţ plin de motorină să le alung, dar degeaba. Nu pot fi alungate“, spune şi Tudor Dima, un constănţean din zona Tomis Nord.

Sesizări multiple

Şi la Primăria Constanţa sesizările cu privire la invazia omizilor s-au înmulţit în ultima vreme. „Este o invazie de omizi cauzată şi de schimbările climatice. În acest moment se intervine în toate zonele oraşului. Sâmbătă spre duminică angajaţii noştri au stropit cu substanţa biodegradabilă pe Bulevardele Tomis şi Al. Lăpuşneanu, dar şi pe străduţele adiacente“, a declarat Luiza Pară, şeful Serviciului de Dotări Urbane, Ecarisaj şi Dezinsecţie din Primăria Constanţa. Ea a adăugat că este vorba despre a doua generaţie de omizi care sunt mult mai virulente şi rezistente la substanţa cu care se intervine.

Fenomen normal

Gheorghe Pascu, şeful Unităţii Fitosanitare Constanţa, a declarat că apariţia omidei păroase de dud este o apariţie obişnuită în această perioadă a anului. „Apariţia omizilor este ceva normal. Este perioada în care părăsesc arborii şi îşi caută locuri ferite unde să îşi formeze coconul şi să se transforme în fluture. Nu transmit boli, atâta doar că provoacă un real disconfort“, a declarat Pascu. El a spus că Unitatea Fitosanitară a emis avertizări către primăriile din judeţ pentru aplicarea tratamentului. „Probabil că bugetul nu le-a permis“, a mai spus Pascu.

Citiţi mai multe despre omida păroasă de dud în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite