Constanța: O navă din secolul XVII a acostat în Muzeul Marinei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasul San Felipe a fost reconstituit în miniatură după 2.300 de ore de muncă în decursul a 5 ani. Până duminică, în cadrul Campionatului Naţional de Navomodele-Machete, cinci arbitri apreciază cele mai bune navomodele şi acordă 14 titluri de campioni.

La Muzeul Marinei Române sunt expuse 232 de navomodele la 7 clase, juniori şi seniori, realizate de sportivi din toată ţara. Navomodelele sunt machete ale unor nave care au navigat în trecut, făcute în cel mai mic detaliu la scară mult mai mică. Un pasionat al navomodelismului este Dorin Călin Raţ (45 de ani) din Oradea, legitimat de zece ani la Sport Club Municipal Bacău.

image

2.300 de ore de muncă

Din mâinile lui Dorin ies minuni. „Pasiunea pentru nave o am de când eram mic, iar acum am materializat-o prin realizarea de machete. Nava pe care am expus-o acum, San Felipe, face parte din categoria navelor de linie. Este o navă spaniolă care brăzda mările şi oceanele în secolul XVII şi pe care am încercat să o redau în cel mai mic detaliu în decursul a 2.300 de ore de lucru care s-au întins pe o perioadă de 5 ani“, spune sportivul.

De 12 ani de când participă la competiţii naţionale, europene şi modiale a adunat zeci de medalii de aur, argint şi bronz. Pentru nava cu care participă la Campionatul Naţional de Navomodele Machete, orădeanul Dorin Călin Raţ a folosit aceleaşi materiale ca şi modelul care a navigat în secolul XVII.

„Pentru punte am folosit lemn de păr, iar pentru ornamentele din spate am mers pe lemn de nuc, dar şi lemn de prun. Caut copacul cu lemnul cel mai bun, pentru că sunt un perfecţionist şi vreau să iasă ca în realitate“, spune sportivul.

Pasiune de familie

Ion şi Ştefania Marinescu din Constanţa lucrează la navomodele toată ziua. „Ne trezim de la 6.30 şi lucrăm până la 11.00, facem pauză la prânz, iar apoi reluăm munca de la ora 15.00 până noaptea târziu“, spune Ştefania Marinescu.

Navomodelele sunt realizate în mare parte de soţul ei, Ion Marinescu, ea fiind atentă ca detaliile să fie cele corecte. Amândoi sunt înscrişi la secţia de navomodelism a Clubului Sportiv Farul din Constanţa. „Pentru soţul meu, navomodelele sunt un hobby de 28 de ani, dar de 10 ani, de când a ieşit la pensie, lucrează la ele zi şi noapte“, adaugă femeia.

Pasiunea familiei Marinescu a fost recompensată la competiţiile la care au participat. „Noi am fost artişti. Nu ne-a definit acest hobby până când soţul meu nu a intrat în lumea navomodelismului din Constanţa. Aceşti oameni extrem de prietenoşi din acest sport l-au atras pe soţ şi i-au inoculat pasiunea pentru navomodelism“, mărturiseşte Ştefania Marinescu. Pentru munca lor ei au fost recompensaţi numai la ultimul campionat mondial de la Berlin cu patru medialii de aur, argint şi bronz.

Lucrări de talie mondială

Mihail Zanciu, secretarul general al Federaţiei Române de Navomodelism, spune că în competiţie sunt înscrise navomodele din şapte cluburi de performanţă din Constanţa, Medgidia, Bacău, Suceava, Timişoara şi Galaţi.

image

Cinci arbitri independeţi acordă un punctaj în decursul celor patru zile cât durează competiţia, după un chestionar NAVIGA. „Se punctează volumul de muncă, respectarea scării, respectarea culorii şi a picturării, valoarea detaliilor şi a documentaţiei. Sportivii trebuie să demonstreze că nava reală a avut acel aspect, acea scară, acele culori şi acele materiale“, explică Mihail Zanciu.

Citiți mai multe în   de mâine!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite