Constanţa: Melinda Vladu este coregrafă cu ATITUDine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta balerină a Teatrului Naţional „Oleg Danovki“ formează 12 fetiţe, care promit să devină balerine profesioniste şi artiste complete.

Melinda Vladu este acum coregrafa unui ansamblu de balet format din 12 fetiţe, care promit să devină balerine profesioniste şi artiste complete. Povestea Melindei Vladu începe în Braşov, oraşul natal, într-o sală de gimnastică. La vârsta de nouă ani, intra pentru prima oară într-o sală de gimnastică. Pentru că depăşise deja vârsta pentru a obţine rezultate de performanţă, profesoara de atunci a îndrumat-o spre balet.

După ani de muncă şi formare ca artist, Melinda a plecat în Bucureşti pentru a urma cursurile Liceului de Artă George Enescu. Pentru că paşii au purtat-o prin toată ţara, Melinda a ajuns şi în Constanţa. După ce a absolvit liceul în Bucureşti, tânăra a susţinut un examen pentru a fi admisă la Teatrul Naţional „Oleg Danovki“din Constanţa.

Admiterea

Îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de emoţiile prin care a trecut acum aproape 20 de ani. „Din cei cinsprezece elevi care au susţinut examenul, am fost admişi doar patru. Astfel, din 1990, am fost solistă a Teatrului «Oleg Danovski», o mare onoare pentru mine“. Despre perioada petrecută la teatru spune că a fost o luptă continuă cu propriul corp, pentru a atinge performanţa în artă.

„Baletul este văzut ca o «cenuşăreasă» a artelor. Cu toate acestea, munca unui balerin este comparabilă cu cea a unui sportiv de performanţă, ai nevoie de un volum imens de muncă şi de o autodisciplină desăvârşită“, spune Melinda. Cariera în teatru s-a încheiat o dată cu apariţia în viaţa Melindei a fiicei sale, Alexia. „Am vrut să fiu aproape de fiica mea“, spune coregrafa.

Povestea ansamblului

Despre fetiţele din ansamblul „ATITUDine“ vorbeşte doar cu zâmbetul pe buze. Ca şi Melinda, ansamblul are o istorie demnă de spus. Povestea fetiţelor a început acum aproape patru ani, cu orele de opţional predate de Melinda la grădiniţa numărul 43 Mugurel. Atunci, coregrafa a selectat cele câteva fetiţe care-şi doreau cu adevărat să studieze baletul.

De la prima oră petrecută cu fetiţele, le-a insuflat micuţelor artiste dragostea pentru arta completă a baletului. Media de vârsta a fetiţelor este de 7-8 ani, iar cu cea mai mică dintre fetiţe, în vârsta de 5 ani, lucrează doar de anul trecut. Munca fetiţelor a fost răsplătită cu numeroase premii şi diplome. În anul 2008 şi 2009, micuţele artiste au obţinut premiul întâi la concursul Dansez pentru mare. Tot în anul 2008,  au fost premiate la ediţia a VI-a la compeţiţia Popstar şi au primit premiul doi la Festivalul Voinicelul, din Suceava.

Şi în 2009, munca micuţelor a fost răsplătită cu premiul I şi trofeul la categoria dans, în cadrul Festivalului Neghiniţă, din Bacău. „Înfiinţarea ansamblului de balet a coincis cu debutul meu ca instructor de balet şi coregraf, spune Melinda. Ea concepe şi costumele pentru repetiţiile şi reprezentaţiile date de fetiţe, iar costurile necesare sunt suportate de părinţii micilor balerine.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite