Constanţa: Mănăstirea Dervent are călugări internauţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizatorii pot scrie pe site păreri sau comentarii
Utilizatorii pot scrie pe site păreri sau comentarii

Pagina de internet www.dervent.ro a lăcaşului de cult din sudul Dobrogei prezintă aproape întreaga istorie a creştinismului pe meleagurile noastre în varianta animată. Monahii au creat un website demn de toată invidia: galerii foto, rostiri, poezii, filme, fişiere audio şi chiar Sfânta Scriptură adnotată de Bartolomeu Anania.

Pentru români, Mănăstirea Dervent nu mai are nevoie de nicio prezentare. Venind în întâmpinarea celor mai puţin cunoscători, mai-marii lăcaşului de cult au apelat la Internet pentru a face mănăstirea mai cunoscută: au creat o pagină de Internet demnă de toată invidia: galerii foto, rostiri, poezii, filme, fişiere audio şi chiar Sfânta Scriptură adnotată de Bartolomeu Anania.

Înainte de a merge în vizită sau pelerinaj la Dervent, fiecare poate accesa pagina de web www.dervent.ro, pentru a afla totul despre istoricul şi aşezarea sfântă. Nu este nevoie de prea mare efort pentru că un simplu click este suficient pentru a afla nenumărate lucruri interesante despre istoria creştinismului în Dobrogea.

Imaginile în programul Flash Player se derulează liniştit, toate detaliile fiind explicate în colţul din dreapta-jos al imaginii. Rubrica „Daruri“ nu face altceva decât să enumere motivele pentru care fiecare credincios ar putea alege să viziteze lăcaşul sfânt: Sfintele Cruci din piatră, care cresc din pământ, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni sau Izvorul Tămăduirii din apropierea mănăstirii.

Pomelnice online

Dincolo de prezentarea amplă a întregii Dobroge, dar şi a aşezării Dervent, pe pagina de web există şi nenumărate „Rostiri“. Nu lipseşte Imnul Românesc scris de Sf. Ioan Iacob Hozevitul, poezii, fragmente de scrieri ortodoxe şi chiar ştiri şi comunicate de presă. La secţiunea „Multimedia“ se găsesc filme şi fişiere audio cu rugăciuni şi cântări bisericeşti.

Cei care nu au posibilitatea de a ajunge periodic la Dervent pot trimite donaţii şi pomelnice... online. Nu trebuie decât să completeze formularul special pregătit pe pagina de Internet. De asemenea, la rubrica „dicţionar“ poate apela oricine are nevoie de lămuriri cu privire la termenii bisericeşti întâlniţi în povestioarele, poeziile, rostirile, rugăciunile şi fişierele audio de pe site.

Există şi posibilitatea de abonare la newsletter, periodic enoriaşii primind în căsuţele de e-mail noutăţile de la sfântul lăcaş.

Webdesigner-surpriză

Complexitatea şi designul paginii de Internet te duc cu gândul la un autor specializat pe acest domeniu. Realitatea este cu totul alta: autorul site-ului este părintele Visarion de la mănăstirea Dervent.

„Conţinutul a fost discutat între noi şi analizat, dar de administrarea paginii de Internet se ocupă părintele Visarion“, a dezvăluit stareţul mănăstirii, părintele Andrei.

Încă mai are de lucru la pagina de Internet

La rândul său, administratorul paginii este prea modest să îşi asume întreg meritul pentru ceea ce a realizat.

„Eu doar administrez site-ul. Nu este o pasiune, cât este o nevoie. Este o misiune mai modernă. A fost nevoie să fie făcut, am făcut“, spune cu modestie preotul Visarion. A fost însă un autodidact, tenacitatea lui fiind reflectată în rezultatul finit. „Lucrez la site din anii 2003 - 2004, iar la Biblia Sfântului Ananie încă mai am de lucru“, recunoaşte ieromonahul.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite