Constanţa: Mama-eroină a fost însărcinată 11 ani din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Constanţa, mamele eroine îşi cresc copiii cu mari greutăţi. Altâna Amet din Hârşova se poate mândri că este mama cu cei mai mulţi copii - 12. Niciunul dintre ei nu merge la şcoală, iar părinţii nu au loc de muncă.

O altă mamă eroină, Baharea Amet, creşte singură şapte copii. Mezinul Sabrie Ildâz (6 ani), Aslan Şercan (8 ani), Duşca (10 ani), Mariana (11 ani), Bibi Ana (14 ani), Zambilica (15 ani) şi adolescenta Atie (17 ani) locuiesc într-o casă pe care mama lor a cumpărat-o cu chitanţă făcută de mână şi riscă să fie evacuaţi. Tatăl copiilor este închis, iar singurul venit este alocaţia de stat, de 294 de lei, la care se adaugă ajutorul social de la primărie, de 261 de lei.

De Ziua Mamei două femei din Bărăgan sunt înconjurate de cele mai mari comori - nepreţuitele lor familii cu mulţi copii. Străbunica Elena Gramă (97 de ani) din Sudiţi - Ialomiţa are 38 de urmaşi, iar Elena Strună (43 de ani) din Modelu - Călăraşi a fost gravidă 11 ani din viaţă.

Cu 15 copii aduşi pe lume, Elena Strună (43 de ani) din comuna Modelu - Călăraşi a fost gravidă timp de 11 ani din viaţă. Nu are nici un rid şi râde tot timpul, împrăştiind o bună-dispoziţie contagioasă. „Copiii mă ţin în viaţă. Mă bucur în fiecare secundă de ei şi n-am timp să mă mai gândesc la nimic“, spune femeia.

„Florentina, Mihai, David, veniţi să facem fotografii. Rebeca, Mihaela, Simona, haideţi şi voi“, îşi strigă Elena, copiii. Niciunul însă nu apare. Ca să-i scuze, mama ne şopteşte: „Ştia că veniţi, dar s-au emoţionat. Iertaţi-i, aşa sunt copiii“. Femeia ne explică faptul că 7 dintre cei 9 copii pe care îi mai are acasă nu vor să se lase fotografiaţi nici în ruptul capului.




„Se tem că vor râde oamenii de noi pentru că suntem o familie aşa de numeroasă“, spune femeia privind în podea, jenată.  Deşi fiecare sarcină i-a creat numeroase probleme, Elena şi bărbatul ei Aurel(54 de ani) nu au renunţat la pruncii dăruiţi de Dumnezeu.

Au vrut multe rude

Deşi sunt moldoveni de Botoşani, ei nu au multe rude şi au vrut ca ai lor copii să aibă mereu fraţii alături. Elena este casnică, iar Aurel este muncitor la secţia BCA de la Prefab. Trăiesc din 1.000 de lei pe lună.

Se gospodăresc foarte bine, astfel încât în fiecare zi, Elena le pune pe masă câte altceva. Elena şi Aurel Strună au deja 3 nepoţi. Primii 5 copii, Sorin (27 de ani), Ionuţ (25 de ani), Aurel (24 de ani), Monica (22 de ani) şi Daniel (21 de ani) au plecat la muncă în Italia şi Spania.


Ceilalţi sunt acasă: Rahela (19 ani), Rebecca (18 ani), Mihaela (17 ani), Simona (16 ani), Iosif (14 ani), Florentina (13 ani), Elisia (11 ani, diagnosticată cu sindromul Down), Mihai (9 ani), David (8 ani) şi Roxana (5 ani).

„Sigur că au fost şi situaţii când am fost strâmtoraţi cu banii, dar n-am cedat. Dumnezeu este cu noi şi ne ajută în fiecare clipă. Ne bucurăm de fiecare clipă pe care o petrecem împreună“, spune mama-eroină zâmbind.Sărăcia Sudiţiului ascunde cea mai bogată mamă din Bărăgan: Elena Gramă, bătrâna care are nu mai puţin de 38 de urmaşi – copii, nepoţi şi strănepoţi.



Născută dintr-o familie cu 11 copii, Elena s-a măritat cu Nicolae şi împreună au ridicat casa în care stau şi azi, din chirpici şi bolovănaşi. El a plecat pe front, a trecut Nistrul şi a luptat împotriva ruşilor. A căzut prizonier şi a ajuns într-unul din lagărele din Siberia. Acasă, Elena îngrijea de copii.



„Înhămam calul, săpam cu copilul în spate, când nu puteam să îl las singur acasă“, rememorează Elena. La sfârşitul războiului, Nicolae s-a întors acasă, dar „a venit pe uliţa din spate, îi era ruşine de cum arăta. Mâncase în lagăr doar coji de cartofi şi iarbă“, spune bătrâna.  Elena şi Nicolae au avut împreună opt copii, născuţi la interval de doi sau trei ani.

Prima naştere

Primul a văzut lumina zilei Ion, în 1933, după o naştere grea, asistată de o moaşă din sat. „Am născut cu moaşa, da’ ce chinuri au fost, mamaie… Se fierbea apă, se pregăteau prosoape. Nu rămânea nimeni în cameră“, rememorează bătrâna.  Lui Ion i-au urmat Constantin, Victor, Andrei, Dobriţa, Marioara, Aurel şi Sofica, ultimul copil fiind născut în urmă cu 57 de ani, într-o zi în care „Toţi copiii au fost daţi afară din cameră, dar stăteam şi ascultam la uşă. Toţi am fost născuţi cu moaşă“, îşi aminteşte Dobriţa (67 de ani), singurul copil rămas la Sudiţi.

„Dumnezeu mi-a dat copii frumoşi şi sănătoşi“

„Dumnezeu mi-a dat copii frumoşi şi sănătoşi, cu care mă mândresc“, surâde mama-eroină bătrână cât veacul. Toţi şi-au întemeiat familii, iar Elena are acum 15 nepoţi şi tot atâţia strănepoţi. Deşi nu le ştie numele la toţi, bătrâna i-a ţinut pe toţi pe genunchi şi le-a mângâiat creştetele.

„Îi iubesc cum nu iubeşte nimeni. Atâta dragoste mi-a dat Dumnezeu“, şopteşte nonagenara.




Citeşte mai multe în !

image
image
image
image
stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite