Constanţa: Litoral 2009 / Doar cinci furturi într-o lună pe plajele de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Doar cinci furturi într-o lună pe plajele de pe litoral
Constanţa: Litoral 2009 / Doar cinci furturi într-o lună pe plajele de pe litoral

Bilanţul-minune al poliţiştilor constănţeni arată o scădere faţă de anii trecuţi a numărului turiştilor rămaşi fară lucruri când se scaldă în mare. Hoţii din toată ţara îşi fac de lucru la mare. Încolţiţi, turiştii intră în apă doar cu schimbul.

Turiştii se plâng de faptul hoţii sunt cu ochii pe plaje şi, mai ales, pe genţile şi rucsacurile lor. Poliţiştii constănţeni spun că nu numai „meseriaşii” locali operează în sezon, ci că infractori din toată ţara vin vara pe litoral.

Pe de altă parte, tot ei, prin gura purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Constanţa, subinspectorul Radu Croitoru,  afirmă că în luna iulie au fost înregistrate oficial doar 5 furturi de pe plajele din toate staţiunile şi că „autorii acestora au fost prinşi în mare parte”.  Bucureşteanul Silviu B., de 25 de ani, este unul dintre cei jefuiţi în iulie şi al cărui caz nu a fost încă rezolvat.

„Am fost în Mamaia, pe lângă Hotelul Perla, cu o prietenă, şi mi-am lăsat pantalonii cu portofelul şi telefoanele în buzunare sub un şezlong, tocmai pentru a nu fi la vedere. Nu am stat mai mult de zece minute în apă şi, când ne-am întors, dispăruseră. Am sunat la Poliţie, dar de două săptămâni nu au reuşit să depisteze nimic”, ne-a povestit acesta.
 
Se simt terorizaţi de hoţi

Cei mai mulţi turişti spun, însă, că preferă să nu mai declare la Poliţie furturile, fie din cauza lipsei de încredere în oamenii legii, fie din cauza comodităţii sau a birocraţiei. „Depinde ce mi-ar fura. Dacă sunt nimicuri, nu mă mai duc la Poliţie, că n-are niciun sens, că oricum nu se găsesc făptaşii. Dacă ar fi mai grav, m-aş duce”, a spus Marcel Grigore, de 57 de ani, din Iaşi.

Sunt şi turişti care povestesc că i-au văzut pe hoţi cum pândesc. Nu le rămâne acum decât să meargă cu schimbul la bălăceală. „Ideea e să nu-ţi iei lucruri de valoare cu tine. Degeaba mai apelezi apoi, la Poliţie, că ei nu-l găsesc nici până la anul, când te reîntorci la mare. De obicei, preferă să te duci tu cu hoţul la ei şi ştiu asta că am păţit-o, când mi-au spart acum câţiva ani maşina”, a povestit George Drăguşin, de 50 de ani, din Slobozia.

Furturi în „zona de normalitate”

Poliţiştii constănţeni, acoperiţi de bilanţul optimist, preferă să-şi împartă treaba cu turiştii. „Nu putem să negăm că nu există furturi, dar le menţinem într-o zonă de normalitate. Acţionăm foarte mult pe partea de prevenire, dar şi turiştii trebuie să aibă o conduită, respectiv să aibă grijă de bunurile lor şi să nu le lase nesupravegheate cu orele”, a precizat comisarul Iulian Dode, şeful postului de Poliţie din Mamaia, cea mai mare staţiune de pe litoral.

Reprezentanţii IJP Constanţa explică foarte simplu statistica furturilor de pe litoral. „Noi nu avem de unde să ştim despre furturi decât dacă ne sunt reclamate”, a spus subinspectorul Radu Croitoru.

În sezonul estival, pe litoral sunt detaşaţi 250 de poliţişti din întreaga ţară, dintre care 65 sunt de la circulaţie, dar şi peste 300 de jandarmi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite