Constanţa, judeţ-campion la capitolul corupţie. Care sunt parlamentarii cercetaţi de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanţa este un rezervor nesecat pentru anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mulţi parlamentari care ne reprezintă judeţul sunt urmăriţi penal sau trimişi în judecată de procurori pentru fapte de corupţie, făcute în folos propriu sau al unei grupări.

Alexandru Mazăre este în Parlament din 2004, când a ajuns deputat pe listele PSD, apoi a devenit senator PSD de Constanţa. El este urmărit penal de DNA din aprilie 2014 în dosarul fratelui său, fostul primar Radu Mazăre, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Senatorul este acuzat că a tăinuit existenţa unui cont personal din Israel, în care fuseseră viraţi 80.000 euro un cadou pentru primar, ca firma lui Elan Schwartzenberg să câştige licitaţia organizată de RAEDPP Constanţa pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă. Alexandru Mazăre a anunţat că se retrage din partid, dar oficial figurează încă în scriptele PSD.

Deputatul PSD Eduard Martin, parlamentar din 2004, este cercetat şi el în dosarul lui Radu Mazăre pentru că firma sa, Polaris, a câştigat monopolul pe serviciul de salubrizare a Constanţa, pe timp de 25 ani. Procurorii DNA au arătat că Mazăre a primit de la Polaris în perioada 2008-2014, cu ajutorul partenerului său Sorin Strutinsky, peste 7 milioane de euro pentru câştigarea licitaţiei organizate de Primăria Constanţa. Prejudiciul produs este de 26 milioane euro.

Tot un deputat PSD de Constanţa, Radu Babuş, este urmărit penal din 2014 în acelaşi dosar al lui Radu Mazăre. El este acuzat că în 2007, pe când era director general RAEDPP Constanţa, a stabilit valoarea diminuată a bunurilor aparţinând autorităţii publice, la o acţiune de vânzare.

Gigi Christian Chiru, senator PNL de Constanţa, este urmărit penal de DNA pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Este învinuit că, în 2010 când era şef la Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est Constanţa, a cerut suma de 1,5 milioane euro pentru sprijinirea unui grup de firme, Eolica Dobrogea, care construia parcuri eoliene. Suma era considerată un împrumut, în mod fictiv - după cum arată anchetatorii. În sprijinul probelor vine faptul că banii nu se regăsesc în declaraţia de avere a parlamentarului. Tot Chiru a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 luni cu suspendare pentru mită electorală deoarece a împărţit bonuri valorice medicale populaţiei în cursa electorală pentru Primăria Constanţa.

Aflat la al doilea mandat de senator de Constanţa, conservatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată de DNA în 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat ori sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. El este acuzat că în 2010 a cerut şi a primit de la Eugen Bogatu, director în Portul Constanţa, mărfuri confiscate aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în schimbul sprijinului său.

Deputatul Dănuţ Culeţu de la Forţa Civică a renunţat la mandat în acest an fiind trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. În 2006, pe când era prefect şi preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Constanţa, Culeţu a decis adoptarea unei hotărâri fără a o supune la vot, validând propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 656,76 hectare aparţinând Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea a 489 persoane care nu au făcut dovada că au deţinut terenuri pe acel amplasament. Prejudiciul este de 1.050.816 lei, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Vă mai recomandăm

Ce-au ales constănţenii: Nicuşor Constantinescu, baronul local cu dosare penale fără număr

Cum a ajuns Radu Mazăre de pe carul alegoric în „beciul domnesc“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite