Constanta: Gropile de gunoi, focare de infecție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Gropile de gunoi, focare de infecție
Constanta: Gropile de gunoi, focare de infecție

Doar 10% din depozitele de deşeuri din judeţul Constanţa au fost ecologizate. Constanţa nu a reuşit să se încadreze în termenul limită impus de Uniunea Europeană pentru a scăpa de gropile de gunoi care nu indeplinesc standardele necesare. Din cele 230 de depozite, primarii au reuşit să închidă în aproape trei ani doar 27 de depozite.

Problema deşeurilor şi a gropilor de gunoi este departe de a fi rezolvată, cu toate că data de 16 iulie era termenul limită impus de Uniunea Europeană.
„Din cele 230 de depozite de gunoi din judeţul Constanţa, până în momentul de faţă doar 27 au fost închise. Primarii trebuie să înţeleagă faptul că simpla acoperire cu pământ a gropilor existente nu este suficientă. Astfel, ei trebuie să semneze contracte cu agenţi economici specializaţi în salubrizarea şi depozitarea deşeurilor. Din păcate, însă din 2007 şi până acum doar 10% din totalul gropilor de gunoi au fost închise. Acest rău are însă şi o parte bună. Şi asta pentru că, din fericire, majoritatea localităţilor mari generatoare de deşeuri au reuşit să rezolve problema gropilor şi să semneze contracte cu firme specializate“, a declarat Simona Constantin, şef birou Gestionare Deşeuri din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.

PHARE, salvarea primarilor  
„Am reuşit printr-un program de finanţare PHARE să derulăm proiecte pentru realizarea colectării selective şi a unei staţii de sortare. Vechile gropi de gunoi le-am acoperit cu pământ şi am semnat un contract de colectare cu groapa de gunoi de la Costineşti că este mai aproape. Din păcate, mai sunt mulţi localnici care îşi încarcă caruţele cu deşeuri menajere şi le aruncă la marginea comunei“, susţine Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
În ciuda lipsei banilor şi Primăria Topalu a reuşit să scape de penalizare. „Cu puţinii bani pe care i-am avut am reuşit să le astupăm pe toate şi să semnăm un contract cu groapa de gunoi de la Medgidia. Acum să vedem cât de înțelegători vor fi oamenii pentru a respecta regulile de depozitare şi sortare“, a declarat primarul Gheorghe Murat.

Doar trei depozite autorizate
Toate cele 56 de comune sunt obligate să implementaze un sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Resturile care rămân în urma acestui procedeu vor trebui transportate la trei depozite conforme, respectiv Costineşti, Albeşti (Mangalia) şi Ovidiu, sau la cele patru depozite neconforme care au obţinut perioade de tranziţie până la închiderea definitivă. Aceste gropi sunt la Hârşova, Cernavodă, Techirghiol şi Basarabi. În conformitate cu Planul Regional de Gestiune a Deşeurilor singurul depozit care se mai poate realiza este cel de la Medgidia.
Totodată, în Planul Regional de Gestionarea Deşeurilor - regiunea 2 Sud mai sunt incluse 12 staţii de transfer, 12 staţii de sortare şi 12 staţii de compostare. Din fericire, derularea procedurii de infringement mai lasă un răgaz autorităţilor de aproape un an. Dacă nici până atunci situaţia nu va fi rezolvată, România este pasibilă la o amendă de 200.000 de euro pe zi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite