Constanta: A fost prima zi de Bairam

Constanta: A fost prima zi de Bairam

Constanta: A fost prima zi de Bairam

Musulmanii din Dobrogea au serbat ieri Ramazan Bairamul prin mese îmbeluşugate. În comuna Valu lui Traian, de lângă Constanţa, trăiesc aproximativ 500 de familii de turci şi tătari.


Postul musulmanilor s-a terminat, aşa că s-a dat dezlegare la mâncăruri alese şi baclavale. Ieri dimineaţă, nu s-a luminat bine de ziuă, că bărbaţii au pornit spre geamie, ca să participe la slujba de Ramazan Bairam.

În localităţile din Dobrogea unde locuiesc musulmani au răsunat glasurile imamilor care i-au chemat pe credincioşi la rugăciune.

O sărbătoare a familiei

Pentru Ghiunghior (35 de ani) şi Turgai Cadîr (42 de ani), o familie autentică de tătari din Valu lui Traian, Bairamul este o sărbătoare a familiei.

Nepoţii - Zenghin, Zenur, Hacan şi Denis - au venit dis-de-dimineaţă să sărute mâna lui „babai“, adică bunicul, cel mai bătrân şi mai respectat membru al familiei.

Ghiunghior a pregătit numai delicatese pentru masa de Bairam. Una dintre cele mai delicioase este o specialitate orientală, imam baildî - vinete umplute cu carne tocată şi coapte.
 
La fel de delicioase sunt şi alte preparate tradiţionale - cobete, care seamănă foarte bine cu colţunaşii româneşti, dar şi geantâc, care se prepară din aluat dospit cu carne tocată de vită, oaie sau pui.
 
Pe masă sunt şi sarmale, ardei umpluţi şi friptură de pui. Dulciurile, baclavalele şi sarailii însiropate cu miere sunt puse la loc de cinste. Alcoolul lipseşte, fiindcă e interzis de Cartea Sfântă. În schimb, musulmanii beau multă cafea.

Cel mai în vârstă şi mai înţelept membru al familiei, Fezazi Cadîr, are 80 de ani şi povesteşte despre sărbătoarea musulmanilor: „Noi ţinem post timp de o lună, după care avem sărbătoare trei zile. Vin în vizită copiii, nepoţii şi facem masă mare“.

Au sosit şi musafirii: fiica cea mare, stabilită în Mangalia, alături de soţul ei. „La noi obiceiurile încă se respectă, aşa că mereu venim în vizită la părinţi de Bairam“, spun Ghiulgihan şi Ferodin Iaia. 

Recunoştinţă pentru Coran

De Ramazan Bairam, musulmanii îi mulţumesc lui Allah pentru că i-a revelat Cartea Sfântă profetului Mohammed.

Sărbătoarea durează trei zile, timp în care musulmanii se vizitează între ei, îşi oferă daruri şi îşi urează „Ramazan Bairam Hayrli ve Mübarek Olsun“ (Sărbătoarea de Bairam să vă fie fericită şi binecuvântată).

Cel mai dulce moment al sărbătorii

După slujbă, copiii s-au adunat pentru a merge la colindat. Micuţii au adunat în traistă dulciuri şi le-au urat gazdelor belşug, sănătate, noroc şi „Bairam fericit“. Pentru ei, e cea mai mare bucurie, iar când ajung acasă se apucă imediat să facă inventarul. Cel care a strâns cele mai multe dulciuri e cel mai fericit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: