Constanta: Fiica şi tatăl răpiţi de somalezi s-au întors acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Fiica şi tatăl răpiţi de somalezi s-au întors acasă
Constanta: Fiica şi tatăl răpiţi de somalezi s-au întors acasă

Familia Sarchizian s-a reîntregit. Hartin şi Ruxandra Sarchizian au ajuns acasă la Constanţa după ce timp de două luni şi jumătate au fost ţinuţi ostatici de piraţi. Ei povestesc coşmarul prin care au trecut timp de peste două luni.

Coşmarul s-a sfârşit pe 19 iulie, când nava a ridicat ancora pentru a pleca spre casă. Duminică dimineaţa, au ajuns la Constanţa. „E nemaipomenit de bine acasă. E senzaţional să fii din nou cu picioarele pe pământ. Parcă nu-mi vine să cred“, mărturiseşte Ruxandra Sarchizian - ofiţer punte, tânăra de 31 de ani care se află acum în apartamentul din Constanţa, alături de părinţii săi.

Mult mai afectat pare tatăl tinerei, Hartin - şef punte, în vârstă de 64 de ani. „A fost foarte greu, dar ne-am sprijinit unii pe alţii“, mărturiseşte el cu tristeţe.

Cum au fost răpiţi

Cât timp au fost ostatici au mâncat doar spaghete şi orez. Ruxandra povesteşte cum au fost răpiţi: „Cel mai greu moment a fost după ce ne-au luat ostatici. Eram de serviciu. Atunci a fost şocul cel mai mare. O barcă cu vreo nouă piraţi s-a apropiat de nava noastră cu o viteză destul de mare.

S-au urcat la bord, au tras câteva focuri de armă, apoi au venit în turnul de comandă. Nu a fost nimeni rănit, pentru că toţi ne-am predat în momentul respectiv. Nu avea niciun rost să ripostăm. Era vorba de vieţile noastre“, povesteşte Ruxandra Sarchizian.

Au primit ameninţări cu moartea

Cei doi marinari - tată şi fiică - spun că piraţii s-au purtat cu ei „acceptabil“. „Au fost şi momente când au ameninţat că ne omoară“, mărturiseşte Ruxandra. Doar credinţa şi speranţa că îşi vor revedea familiile le-a ţinut moralul ridicat.

 „Toată lumea s-a rugat pe navă. Am vorbit de două - trei ori acasă, cu acceptul lor. A fost foarte important că am putut vedea ce fac familiile şi că am putut să le spunem că suntem sănătoşi“, spun Hartin şi Ruxandra Sarchizian.
Deşi ostatici, au avut voie să citească reviste, cărţi, şi să vadă filme pe DVD.

 „Au mai fost şi momente când erau nervoşi şi se vedea asta. Nu ne-au bătut, nu au fost probleme de genul ăsta“, povestesc cei doi marinari.

Tânăra se pregăteşte pentru următorul voiaj

Deşi a trecut printr-o experienţă îngrozitoare, Ruxandra e curajoasă şi spune că deja se pregăteşte pentru următorul voiaj. „Din orice experienţă înveţi câte ceva“, spune tânăra. Nu s-a gândit vreodată că ar putea fi răpită de piraţi. „Toată lumea spune: «Mie nu mi se poate întâmpla!» Dar se întâmplă, din păcate. Bine că nu a fost mai rău, cu consecinţe mult mai grave şi că s-a terminat cu bine şi suntem acasă la familiile noastre“, spune ea.

Tânăra spune că sărăcia îi determină pe piraţi să recurgă la astfel de gesturi. „Nu-i scuz, dar ăsta este motivul“, mărturiseşte ea.

Foarte obosiţi şi slăbiţi, cei doi marinari îşi doresc să fie liniştiţi şi să uite tot ce s-a întâmplat. „Vreau doar să mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat şi care au fost implicaţi în salvarea noastră“, a ţinut să spună Ruxandra.

Cargoul Victoria, aflat sub pavilion Antigua, încărcat cu orez, a fost capturat în data de 5 mai, la 75 de kilometri sud de portul yemenit Al-Mukalla. Ostaticii - printre care şi 11 marinari români - au fost eliberaţi după ce armatorul german a plătit 1,8 milioane de dolari. Pe 19 iulie, nava Victoria a ridicat ancora. Marinarii erau liberi şi plecau spre casă.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite