„Dobrogea ar trebui să fie autonomă faţă de restul ţării“. Independenţa regiunii de sud-est, vehiculată la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul Anghel Saligny de la Cernavodă, emblematică pentru intrarea în Dobrogea FOTO Adevărul
Podul Anghel Saligny de la Cernavodă, emblematică pentru intrarea în Dobrogea FOTO Adevărul

Există constănţeni care consideră că Dobrogea ar trebui să fie mai mult decât o regiune a ţării. Supăraţi pe alba-neagra regionalizării, care aşeza Constanţa după Brăila sau Focşani la desemnarea drept reşedinţă a regiunii de Sud-Est, mai mulţi constănţeni sunt de părere că Dobrogea ar trebui să devină autonomă. Potenţialul economic este principalul argument al desprinderii administrative a Dobrogei de ţară.

Regionalizarea României gândită în formula de 8+1 regiuni aprinde discuţiile pro şi contra noii administrări teritoriale. Dobrogea ar urma să fie cea de-a 9-a regiune a ţării, formată numai judeţele Constanţa şi Tulcea. Administraţia locală îşi doreşte enorm conducerea regiunii, avându-l ca mare susţinător pe însuşi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

Administraţia Mazăre & Constantinescu şi-a manifestat de mult nemulţumirea faţă de repartizarea banilor de la buget, argumentând că judeţul Constanţa este unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat. „Dobrogea ar trebui să fie autonomă faţă de restul ţării. Autonomie poate exista fără independenţă statală. Autonomia poate fi fiscală şi mai ales administrativă“, explică susţinătorii mişcării.

Cum ar funcţiona autonomia Dobrogei

Harry Zetu, un constănţean get-beget de 24 ani, este unul dintre cei care susţin fervent această idee. Absolvent de Administrare a afacerilor, cu licenţă în Turism, Harry a avut prilejul să trăiască în altă ţară împreună cu familia sa, dar a ales să rămână acasă, la Constanţa. Spune că iubeşte prea mult oraşul şi marea. Harry vorbeşte despre potenţialul fantastic pe care l-ar avea regiunea Dobrogei, dacă ar fi lăsată să se gospodărească singură.

„Autonomia regională şi administrativă - nu statală - ar da posibilitatea unei gestionări a investiţiilor şi a unei finanţări pe măsura banilor vărsaţi la buget. Ştiu cei de la Bucureşti cum să administreze turismul de pe litoral, de exemplu? Dacă s-ar schimba legea marilor contribuabili, care funcţionează aici, bugetul local al Constanţei ar fi altul. Nu se poate ca un oraş cu 350.000 locuitori să aibă buget de 150 milioane euro. Corect ar fi ca 50% din taxele şi impozitele marilor contribuabili să meragă la bugetul local, 25% - la bugetul regional, iar 25% - la bugetul central. Acelaşi sistem este în Statele Unite ale Americii“, spune Zetu.

Nemulţumirea lui şi a celor pe care îi reprezintă este legată de centralizarea excesivă care împiedică dezvoltarea zonei. Dobrogea are resurse economice (port, turism, litoral, deltă, eoliene, gaze, petrol, cariere de piatră) pentru a susţine întreaga economie naţională. „Din motive politice sau chiar personale se pun beţe în roate unor proiecte care ar aduce beneficii pentru 1 milion de oameni. Eu cred că dacă mâine s-ar organiza un referendum, majoritatea dobrogenilor ar vota pentru autonomie“, este de părere tânărul.

Harry Zetu din Constanţa

Harry Zetu, constănţean get-beget, adeptul autonomiei Dobrogei

Constanţa City

Jumătate român, jumătate aromân, Harry Zetu este cunoscut deja în urbe datorită activismului său în mediul virtual. Are site-ul urban-constanta.blogspot.ro, prin care ţine la curent cititorii cu investiţiile private şi proiectele majore ale Primăriei Constanţa. „Am o echipă întreagă în spate, oameni cu servicii, cu familii, care fac asta din pasiune pentru oraş. Toţi sunt voluntari“, spune Harry Zetu.

Tot el a creat contul de Facebook Constanta City, care a ajuns într-un an o comunitate în care găseşti ştiri diverse din viaţa oraşului, noutăţi şi evenimente. „Sunt bucuros că mai multe personalităţi ale oraşului, din diferite domenii de activitate, au spus despre Constanta City că este pagina oficială a oraşului. Vreau să promovez latura pozitivă a Constanţei. Nu-mi pasă că sunt acuzat de optimism excesiv“, arată Harry.

Furnizată pe canale oficiale sau de sursele de pe teren, informaţia pe care o promovează este la primă mână, deoarece Harry Zetu este membru în conducerea PSD Constanţa. „Fac parte din Comitetul executiv al filialei Constanţa şi sunt preşedinte al unei organizaţii locale din cartierul Tomis III, unde locuiesc. Am intrat în partid acum 4-5 ani şi am învăţat enorm în acest timp.

Am câteva modele. Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, mi-a arătat cum să fiu foarte relaxat, pentru că orice om ţi-ar sta în faţă este ca şi tine, are familie, are problemele sale. La Radu Mazăre, primarul Constanţei, am văzut că poţi fi serios şi dacă nu eşti îmbrăcat la costum. Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei, este pentru mine exemplu de profesionalism şi moderaţie. Iar cu Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, am reuşit performanţa să discutăm în contradictoriu şi totuşi să rămânem prieteni; ba chiar mi-a dat dreptate a doua zi.“

Un pod prea îndepărtat

În actualul context al regionalizării, ideea descentralizării pe care administraţia Mazăre o vehiculează de mult timp este aşadar reluată. Susţinătorii sunt conştienţi însă că autonomia este un „pod prea îndepărtat“.
„Să fim serioşi, deciziile se iau într-un birou, nu împrăştiind fluturaşi pe stradă. Sunt mai mult realist decât idealist. Iar autonomia, aşa cum o visăm noi, este nerealistă la ora actuală, din cauza situaţiei internaţionale. Pe şleau, până nu-şi dă Licuriciul acordul, în funcţie de interesele economie, nu se face nimic“, consideră Harry Zetu.

Decizia creării regiunii Dobrogea va aparţine Comisiei Europene, care trebuie să accepte înfiinţarea unei a 9-a agenţii de dezvoltare regională. „Asta înseamnă că există riscul ca un an de zile, până se acreditează o agenţie, în acea zonă să nu putem avea un program operaţional regional şi să suspendăm fondurile. Dacă vom găsi înţelegere şi vom negocia cu CE şi vor accepta, modificăm desenul. Dacă nu, va fi o decizie grea“, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Vă mai recomandăm

Lobby puternic pentru Regiunea nr. 9. Liviu Dragnea: „Singura regiune posibilă cu două judeţe este Dobrogea“

ABC-ul regionalizării. Regiunile ţării trebuie să aibă formă circulară, nu alungită. Dragnea a explicat de ce

Regionalizarea în viziunea Noua Dreaptă: „Încurajează ungurii separatişti şi mafiile locale“. Miting la Constanţa

Aproape sigur: Dobrogea va fi Regiunea nr. 9 a României. Liviu Dragnea: „Suntem foarte aproape de a convinge Comisia Europeană“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite