Constanta: Dobrogea va deveni un adevarat parc eolian

Constanta: Dobrogea va deveni un adevarat parc eolian

Constanta: Dobrogea va deveni un adevarat parc eolian

Parcul eolian din comuna Baia, judeţul Tulcea, prinde contur. Şapte turbine se pot zări deja în zonă. Din păcate, mai există şi impedimente pentru finalizarea lucrării, proiectul urmând a fi terminat în 2010.


Amplasarea fermei de eoliene este la aproape 60 de kilometri nord de oraşul Constanţa şi la aproximativ 35 de kilometri est de Marea Neagră. Este o zonă cu dealuri de o înălţime medie de 70 de metri. Zona este în apropierea drumului naţional. Constructorul, Blue Planet Investments, va amenaja 14 turbine de vânt de 80 de metri înălţime, răspândite pe o suprafaţă de 189 de hectare. Investiţia, exclusiv privată, se ridică la 60 de milioane de euro.

Etape de construcţie

Reprezentantul constructorului fermei de eoliene, Emilian Jianu, a declarat că lucrarea se desfăşoară în trei etape, fiecare având un termen de finalizarea bine determinat. Prima fază, de autorizare, a fost finalizată, iar montarea celor 14 turbine (a doua etapă) va fi gata până la 1 noiembrie. „Aducerea transformatorului, adică cea de-a treia fază, se va finaliza abia peste 10 luni, când va fi livrat“,  a declarat Jianu.

Ferma de eoliene va produce 35 de MW zilnic, adică va avea o producţie anuală de 85.000 de MW. „În România, energia electrică este vândută la o valoare de piaţă, iar în momentul de faţă nu ştim cum va fi comercializată energia produsă la Baia“, a mai spus Jianu. Blue Planet a realizat evaluări ale potenţialului eolian folosind stâlpi de măsurat viteza şi direcţia vântului, amplasaţi în alte patru localităţi din Dobrogea: Mihai Viteazu din judeţul Constanţa şi Agighiol, Valea Nucarilor, Sulina din judeţul Tulcea. Proiectele pentru cele patru locaţii sunt în fază de autorizare.