Constanta: Delfinii, în pericol!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe mamifere sunt descoperite moarte în mare, iar singura organizaţie care se ocupă de monitorizarea lor, Oceanic Club nu mai dispune de fonduri pentru recuperarea şi găsirea unor soluţii pentru protejarea delfinilor care mor în număr tot mai mare din cauza rănilor provocate de plasele de pescuit. Citeşte şi: Constanta: VIDEO Doi delfini au fost descoperiţi morţi în numai câteva ore

Echipa de la Oceanic Club a fost alertată în numai două zile, pe 21 şi 22 iunie că trei delfini au eşuat şi este nevoie de intervenţia specialiştilor pentru a-i aduce la ţărm. Două exemplare de marsuini (Phocoena phocoena) au fost recuperate din zona Eforie, dar mamiferele erau decedate în urma prinderii în plase de pescuit de tip setcă. La acţiune a participat şi un echipaj al poliţiei de frontieră.

Un alt delfin a fost semnalat în zona staţiunii Mamaia, dar nu s-a mai reuşit găsirea lui. La scurt timp însă, un mamifer juvenil din specia Tursiops truncates a fost recuperat din zona staţiunii Olimp, dar acesta era decedat. Specialiştii spun că este cel de-al 26-lea delfin descoperit mort de la începutul acestui an şi a cărui moarte a fost provocată de prinderea în plase de pescuit de tip setcă, motiv pentru care echipa de la Oceanic Club a decis identificarea şi distrugerea plaselor abandonate sau pierdute în mare.

Salvarea delfinilor, în criză

Organizaţia a demarat programul „Delfinii în criză!“, dar prima misiune se dovedeşte de la început fără succes în lipsa fondurilor necesare. În prezent, toate misiunile se efectuează din contribuţia membrilor Oceanic Club, iar numai pentru o misiune s-au cheltuit 1.120 de lei. Fiecare operaţiune de recuperare a delfinilor eşuaţi pe plaje are costuri care se ridică până la 100 de lei pentru fiecare mamifer, spune directorul Oceanic Club, Răzvan Popescu Mirceni.

Singura maşină care deservea acest program este defect, iar monitorizarea, transportul şi recoltarea probelor se face în funcţie de desponibilitatea maşinilor personale ale membrilor organizaţiei. Specialiştii încearcă să afle cauzele mortalităţii delfinilor, starea lor de sănătate, comportamentul lor, rutele de migraţie şi zonele predilecte de hrănire, reproducere şi odihnă, precum şi numărul real a efectivelor pentru a putea elabora şi propune un plan eficient de măsuri în vederea protejării lor.

 Ei atrag atenţia că în 2008 au fost 45 de cazuri, iar anul acesta avem deja 26 de cazuri. Pentru fiecare dintre acestea a fost nevoie de combustibil, de echipamente de protecţie de unică folosinţă, de maşini şi forţă umană, iar cei care doresc să sprijine această acţiune sunt invitaţi să se alăture.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite