Constanţa: Daniel Stoica este tenorul care a jucat în filmul lui Zeffirelli

Angajat al Teatrului „Oleg Danovski" din 2004, tenorul a jucat în filmul „Callas Forever", regizat de Franco Zeffirelli.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daniel este licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Teologie (secţia Pastorală) şi al Facultăţii de Interpretare Muzicală (secţia Canto). Cursurile practice de specializarea (masterclass) la care participă de mai bine de opt ani l-au ajutat pe tânăr să-şi perfecţioneze talentul nativ. „În Brăila am urmat un astfel de curs de specializare chiar cu maestra Mariana Nicolesco", spune emoţionat Daniel.

Alte stagii de pregătire le-a efectuat în Ungaria şi în Statele Unite ale Americii, ţară unde solistul şi-a petrecut aproape doi ani din viaţă. Prim-solistul a fost angajat al Operei Naţionale din Budapesta, Ungaria timp de mai bine de zece luni. Maeştrii Licia Albanesse, Carmela Altamura sau Renato Bruson l-au ajutat să-şi perfecţioneze tehnica folosită pe scenă.

În urmă cu 16 ani îşi susţinea examenul de licenţă în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Notele muzicale l-au fascinat pe tânăr încă de atunci, astfel că în anul 2001 reuşeşte să termine şi Facultatea de Muzică. Tenorul a avut roluri în opere precum „Tosca" de Puccini, în care l-a interpretat oe Mario Cavaradossi, dar şi în „Trubadurul" de Verdi, unde a avut rolul lui Manrico.

O altă operă în care publicul a putut să-l vadă pe scenă a fost „Cavalleria rusticana", în care Daniel l-a interpretat pe Turridu. Cel mai important dintre rolurile sale este însă cel interpretat în filmul „Callas Forever", în regia maestrului Franco Zeffirelli. „Am jucat rolul prietenului Mariei Callas, eram tenorul care încerca să o aducă pe scenă", îşi aminteşte Daniel.

Turnee internaţionale

Prim-solistul teatrului de operă constănţean a ajuns pe scenele din toată lumea. „Am participat la nenumprate turnee în Statele Unite ale Americii, Europa şi Canada. Mă consider un norocos", spune Daniel zâmbind. Perserverenţa şi efortul susţinut al solistului au fost răsplătite cu nenumărate premii şi trofee. „Am participat la Concursul Internaţional de Canto pentru Tenori, unde am obţinut Marele Premiu", spune modest Daniel.

Lista de premii obţinute de tenorul constănţean continuă: a câştigat Trofeul „Traian Grozăvescu", Premiul Special „Ionel Pantea", dar şi distincţia specială „Karel Drgaç".

Proaspăt tătic

Daniel se consideră un om obişnuit, în ciuda performanţelor obţinute în plan profesional. „Sunt ca toţi ceilalţi oameni, cu bucurii, cu griji, cu familie şi o mare bucurie că sunt tată de băiat", spune tenorul. Fiul său, Darius Daniel, împlineşte luna această nouă luni.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările