Constanţa: Constantin Scurtu este fascinat de tainele trecutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi doreşte să răspundă la toate enigmele neelucidate ale istoriei naţionale şi universale. Dragostea pentru trecut i-a fost insuflată de bunicii săi. Constantin Scurtu este din anul 2001 directorul Muzeului Militar „Ferdinand I“- filiala Constanţa

În timp ce alţii îşi doresc funcţii de conducere, putere, averi sau toate la un loc, Constantin Scurtu şi-a dorit să urmărească înapoi firul istoric al neamului, din momentul actual spre cel de început. Într-un cuvânt: să facă istorie. Să contribuie la cercetarea filelor vechi, a vestigiilor trecutului, a tuturor indiciilor pe baza cărora să se poată răspunde la toate enigmele neelucidate încă ale istoriei naţionale şi universale. 

„Am avut şansa să fac ceea ce îmi place şi mă pricep cel mai bine“, spune Constantin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I“ Constanţa.

Revoluţia l-a prins în armată

S-ar putea spune că „de vină“ pentru că a ajuns aici este ereditatea. Nu s-a putut opune pasiunii insuflate încă din fragedă pruncie de bunicii săi, Dumitru Armaş şi Ion Scurtu, de asemenea cercetători ale cărărilor trecutului. Un moment istoric a fost Revoluţia din 1989. Nu numai pentru că îşi dădea seama că este martor la o filă de istorie, dar şi pentru că atunci când se rescria drumul românilor, de la dictatură spre democraţie, Constantin Scurtu îşi satisfăcea stagiul militar. Atunci a avut prilejul să-şi folosească tot bagajul de cunoştinţe pe care-l poseda, pentru a-i convinge pe comandanţii unităţii militare că nu trebuie să sară la arme.

Ni se transmiteau informaţii că urmează să fim atacaţi de pe mare. Le-am explicat că suntem victimele unei politici de dezinformare. Istoria se repetă“, îşi aminteşte Scurtu. De altfel, rezultatele pasiunii sale s-au concretizat în trei cărţi tematice, 50 de articole - studii şi nenumărate comunicări.

A prezentat exponatele la Cumpăna

Unul dintre cele mai fericite  momente din experienţa sa s-a derulat anul trecut când a fost solicitat de Primăria Cumpăna să participe la o manifestare. Atunci a avut posibilitatea să transporte o parte dintre exponate, armele albe, publicului prezent la festival. „Am întâlnit oameni care mi-au spus că nu au fost în viaţa lor la un muzeu şi că se bucură că au ocazia, măcar acum, să vadă nişte exponate“, mărturiseşte Scurtu.

Moment de cumpănă

Cel mai trist moment pe care şi-l poate aminti şi care se leagă de activitatea sa profesională este acela când muzeul a fost la un pas de desfiinţare. A şi fost închis pentru aproape trei ani, din lipsă de fonduri. În data de 28 mai 2009, locaţia a fost însă redeschisă, chiar dacă nu s-au mai făcut
investiţii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite