Constanţa: Complex social pentru oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema locuinţelor este una geu de rezolvat pentru tineretul din ziua de astăzi. Salariile mult prea mici în raport cu preţul locuinţelor fac aproape imposibilă achiziţionarea unui apartament.

În astfel de situaţii sunt mii de constănţeni: unii au locuit în case naţionalizate şi apoi evacuaţii, alţii nu au avut o locuinţă niciodată. Acum stau sau riscă să rămână în stradă în scurt timp.

Un astfel de caz este cel al familiei lui Ainur Ali, de 46 de ani, din Constanţa. Împreună cu soţia, Aurelia Palade, de 36 de ai, şi cei cinci copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 11 ani, Ali locuieşte de 13 ani pe malul mării, în zona Pescărie. „Prima dată am avut o baracă, dar în urmă cu doi ani, în luna mai, a fost demolată. Din mai şi până în noiembrie am locuit în barcă, iar când a dat frigul, soţul a improvizat locuinţa aceasta“, povesteşte Aurelia.

Este o cameră micuţă, cu o antecameră care ţine loc şi de depozit, dar pentru ei este un cămin în care îşi cresc cei cinci copii. „Soţul este pescar. Nu mai are loc de muncă şi trăim din ce se descurcă el. Eu nu pot munci că am de îngrijit copiii. Le spăl, le fac de mâncare şi îi ajut pe cei care merg la şcoală“, mai spune Aurelia.

Căsuţa le este curată. Iar pe culmea de rufe de afară se usucă alte hăinuţe. „Îi spăl odată pe săptămână că mi-e frică să nu răcească. Mai ajut la curăţenie la ghena de la căminul de studenţi şi mă lasă să mai iau apă caldă să le fac baie la copii“, explică mama.

Soţul pare jenat de situaţia în care se află. Stă deoparte şi este laconic în răspunsuri. A auzit însă că va primi o locuinţă. I-a spus asta chiar primarul Radu Mazăre, în vizita pe care i-a făcut-o.

Stau în stradă
Fraţii Mariana şi Ninel Radu locuiesc în stradă din luna decembrie
Şi fraţii Mariana şi Ninel Radu de 47, respectiv 42 de ani, au aflat că vor avea parte de o locuinţă. Este defapt un container, dar vor avea apă calcă, căldură, aragaz, frigider şi baie, iar pentru ei este destul. „Locuiam în casa de pe strada Mihai Viteazul de 47 de ani, iar în decembrie proprietarii ne-au dat afară. Lucrurile ni le-am pus aici, pe trotuar, şi le-am acoperit cu celofan pentru a le feri de ploaie. Orice adăpost este bun pentru noi“, spune Mariana Radu.

Casa stă să cadă

De adăposturi noi vor avea parte şi locatarii imobilului de pe strada Nicolae Titulescu nr. 21 care este într-o stare avansată de degradare. „Mai stau şase familii aici, dar nu avem apă de mai bine de patru ani, iar electricitate mai au doar două familii“, spune vecinii. Şi aici sunt cazuri sociale cărora le va fi găsită o rezolvare.
Tavanul stă să cadă
„Cazurile vor fi evaluate şi, în funcţie de gravitate, vor primi locuinţă şi nu vor plăti nimic, sau vor plăti numai apa şi electricitatea“, le-a spus primarul Radu Mazăre.

Campus social

Familiile prezentate mai sus au fost vizitate astăzi de primarul Radu Mazăre, care le promite că într-un an vor avea locuinţe.

Locuinţele sunt defapt containere, dar dotate şi utilate ca o locuinţă
„Este vorba despre construirea unui campus social, care se va numi Henri Coandă. Vor fi locuinţe cu una, două, trei sau patru camere pentru cei aproape 3.000 de constănţeni care nu au locuinţă. Vor avea baie, plită electrică, apă caldă, căldură. Vor fi 2.016 unităţi locative, iar complexul social va avea 6 hectare şi va fi amplasat în perimetrul cuprins între străzile Ştefăniţă Vodă, Tulcei, Zmeurei şi Poliţia de Frontieră“, a declarat Mazăre.

Costurile se vor ridica la 8 milioane de euro cu plata în decursul a cinci ani.

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite