Constanţa va avea centru de cardiologie intervenţională până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul va deservi Unitatea de Primiri Urgenţe şi Spitalul Judeţean Constanţa, dar aici pot apela şi bolnavii din sud-estul ţării, din Tulcea, Brăila, Galaţi sau Ialomiţa. Investiţia este privată şi aparţine unei firme din Timişoara. Pacienţii din Urgenţe nu vor plăti niciun leu pentru acest serviciu.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a încheiat un parteneriat public-privat cu o companie din vestul ţării pentru a face un serviciu de angiofgrafie. Angiografia este un examen radiologic care permite examinarea volumului interior al unui vas sangvin şi este utilizată, în principal, pentru studierea vaselor inimii şi ale plămânilor, ale creierului şi măduvei spinării.

„Proiectul tehnic a demarat săptămâna aceasta şi va fi amplasat în zona de imagistică, de radiologie, de lângă Urgenţă. Va fi o zonă de cardiologie intervenţională care va deservi atât Unitatea de Primiri Urgenţe cât şi spitalul", a spus managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din Dobrogea, Dan Căpăţână.

Serviciul va funcţiona 24 de ore din 24 şi va fi coordonat de medicul timişoarean Bogdan Mut-Vitcu, alături de echipa sa, cu o experienţă în domendiu de aproximativ 10 ani.

„Am discutat cu şefa secţiei de Cardiologie de la noi, dr. Elvira Craiu şi cu Bogdan Mut-Vitcu de a integra acest angiograf într-un circuit de rezolvare a urgenţelor cardiologice, respectiv a infarcturilor maiocardice acute. Există un program naţional de tratament al infarctului miocardic acut şi intenţionăm să punem la punct un proiect pe care să-l predăm Ministerului Sănătăţii astfel încât orice fel de urgenţă va apărea în zona de cardiologie să poată fi rezolvată în timpul cel mai scurt", a mai punctat Cătăţână.

El a explicat că dacă pacientului i se face o electrocardiogramă acasă sau în Ambulanţă, datele ar putea fi transmise automat în spital, citite de către un cardiolog şi, dacă este caz de infarct, intră imediat în cardiologia intervenţională unde primeşte îngrijirile necesare.

Serviciu disponibil până la sfârşitul anului

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa crede că procedura va fi funcţională, cel mai probabil, la sfârşitul anului. „Este o iniţiativă de mare interes pentru judeţul Constanţa pentru că această zonă de cardiologie intervenţională va acoperi toată zona de sud-est a României: vor avea acces cei din Tulcea, Brăila, Galaţi, Ialomiţa", a arătat şeful unităţii spitaliceşti.

Până acum, bolnavii care aveau nevoie de serviciul de angiografie erau trimişi la Bucureşti, Braşov.

Gratuit în Urgenţă

Tot la centrul de cardiologie intervenţională vor putea fi implantate stimulatoare cardiace.

Investiţia aparţine firmei Cardiolife din Timişoara şi este de un milion de euro. Chiar dacă banii sunt privaţi, conducerea Spitalului Judeţean spune că pavienţii din Urgenşţe nu vor plăti în centrul de cardiologie intervenţională. „Intervenţiile care se petrec în Urgenţe vor fi gratuite. Pentru bolnavii de pe secţie probabil că va fi în sistem coplată. Asigurările de sănătate, cu siguranţă nu vor acoperi costurile, dar la noi oricum nu vor fi preţuri ca la privat", a spus Căpăţână.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite