Constanţa: Bolnavi de sexe diferite, internaţi în aceeaşi cameră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ventilarea se face cu uşile deschise. Dacă anul trecut bolnavii internaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se puteau aerisi cu ajutorul ventilatoarelor sau al aparatelor de aer condiţionat din saloane, anul acesta îşi pot face aer numai stând cu uşile deschise.

În unele camere de spital bolnavii nu mai puteau suporta zilele trecute căldura, ei neavând parte măcar de un minimum de confort. În cele mai multe saloane, exceptând Reanimarea sau sălile de operaţie, nu există nici măcar un ventilator, iar puţinele aparate de aer condiţionat nu funcţionează în totalitate. Ca urmare, bolnavii nu pot face altceva decât să îndure temperaturi mai mari decât afară şi riscând un şoc hipertermic.

Expunerea duce la risc de infecţie

Deşi cunosc riscurile la care sunt expuşi, pacienţii nu aveau altă opţiune decât să stea cu uşile şi geamurile larg deschise. Unii dintre ei sunt operaţi şi imobilizaţi la pat. Un exemplu în acest sens îl constituie şi Ion Drăgănescu (de 60 de ani). Acesta este din Constanţa şi a stat mai mult de o săptămână pe secţia de Chirurgie II. Pentru că are ambele picioare amputate, bărbatului îi era foarte greu să se deplaseze.

Prioritate au cabinetele medicilor

În 2008, ventilatoarele au fost distribuite pe toate secţiile, însă prioritare au fost Neurologia, Neurochirurgia, Cardiologia, precum şi saloanele cu oxigenoterapie. Acum prioritare nu mai sunt decât saloanele medicilor. Tot în scopul diminuării temperaturilor de peste 30 de grade din saloane au fost montate draperii pentru a acoperi geamurile şi a fost suplimentată cantitatea de ceai pentru pacienţi, însă toate acestea sunt de domeniul trecutului.

Femei şi bărbaţi internaţi în acelaşi salon

Singurul salon de septici din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a găzduit pentru câteva zile şi femei şi bărbaţi.
La ora actuală, în această încăpere sunt „cazaţi“ doar bărbaţi, toţi bolnavi cu supuraţii şi gangrene. Teoretic, temperatura în salon trebuie să fie în jur de 20°C, iar umiditatea de 40-50%, ceea ce nu se întâmplă. În plus, pentru o urmărire cât mai eficientă a bolnavului, dar şi pentru a facilita îngrijirea acestuia, paturile trebuie dispuse în aşa fel încât să permită abordul bolnavilor pe trei laturi. Realitatea este însă cu totul alta. În loc de patru paturi, aici sunt opt.

Pacienţii pasaţi de pe o secţie pe alta

Pentru că medicii de la secţia de Chirurgie cardio-vasculară i-au operat şi nu au avut un salon special pentru ei, pacienţii au stat împreună. „Ne-am ajutat unii pe alţii“,a declarat unul dintre bolnavi. Diagnosticele cu care au fost internaţi sunt arterită, arteriopatie şi diabet. „În salon au fost internate zilele trecute trei femei“, a precizat un altul. Ion Drăgănescu şi Paul Ispas, de 49 de ani, au convieţuit câteva zile cu doamnele în salon, neavând alternativă.

Cel de-al doilea este orb şi suferă şi de arteriopatie diabetică. Bolnavul spune că este nemulţumit de condiţiile oferite de spital. „Mizeria şi aglomeraţia nu sunt normale pentru un spital de urgenţă, iar aerul este irespirabil“, a declarat bărbatul. Aurel Stamate (de 73 de ani), din Băneasa, a întărit spusele colegilor de cameră, precizând că poate respira mai bine doar atunci când se face curent de la uşile şi geamurile deschise.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite