Constanţa: Baclavaua turcească a nimicit plăcinta dobrogeană

Delicatesa turcească a obţinut premiul I cu coroniţă în topul dulciurilor. Etniile conlocuitoare din judeţul Constanţa s-au „luptat“ azi, la Cumpăna, în delicatese, care de care mai complicat preparată şi mai frumos ornată.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Combatanţii“ au fost reprezentanţii minorităţilor de turci, tătari, armeni , albanezi, ruşi-lipoveni, armeni, albanezi şi aromâni. Întâlnirea bucatelor a fost doar una dintre etapele organizate în cadrul manifestării „Convieţuire interentnică, pe plaiuri dobrogene“ derulată la Cumpăna şi sub egida primăriei şi Cosiliului Local.

Participanţii au asitat pofticios la prezentarea kobetelor cu carne (plăcintă), a baclavalelor, sarî-burma (plăcintă cu cartofi), a binecunoscutelor plăcinte cu praz şu cucuruzului sau a produselor mai bine cunoscute ca plăcinta dobrogeană, sărmăluţe, pui umplut cu ciuperci, salată boeuf sau produselor din peşte răsfăţate pe platouri uriaşe de minoritarii lipoveni.

Toţi participanţii de la standuri au primit diplome de participare însă membrii juriului au fost nevoiţi să facă şi o departajare. Vocea care a decis a fost cea a rectorului universităţii „Andrei Şaguna“, Aurel Papari. Locul I la categoria desert a fost câştigat pe criterii...„papilare“ de baclavalele turceşti în timp ce la capitolul mâncăruri, primii pe podium au fost aromânii.

Ei au impresionat aducând la masa juriului cucuruz, măruntaie de mier fierte şi puse de o frigăruie, înfăşurate în intestine de miel. 

Micuţii dansatori

Concursul de artă culinară a fost urmat de un spectacol susţinut de ansamblurile de copii de la şcolile din judeţ. Au evoluat ansamblurile „Kardelen“, „Boboceii Cumpenei“, „Muguraşii Cumpenei“, „Genc“, „Umutlar“, „Gokkusa“, „Elpis“, „Cansu“ şi „Bostorgai“. Micuţii au dansat pe scena amplasată afară chiar dacă au fost surprinşi de o rafală puternică de ploiaie.

citeste totul despre: