Constanţa: Anotimpul sinucigaşilor - trei cazuri pe săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astenia de sezon a făcut ravagii: în lunile martie şi aprilie s-au înregistrat în judeţul Constanţa în medie trei cazuri de suicid pe săptămână.  An de an, în lunile de primăvară, poliţiştii se confruntă cu nenumărate cazuri de persoane care decid să-şi pună capăt zilelor.

Nici anul acesta nu a făcut excepţie. Înmulţirea cazurilor de acest gen în lunile de primăvară au o explicaţie, spun specialiştii: astenia.

Familii îndoliate

Sinucigaşii recurg la gesturi calificate de familiile lor drept inexplicabile. Este cazul lui Ionuţ Matache (25 de ani), jandarm la vilele de  protocol din Neptun, care şi-a pus capăt zilelor, trăgându-şi un glonţ în cap cu arma din dotare. El fost găsit mort în data de 7 aprilie, dimineaţa, de comandantul gărzii.

Chiar dacă anchetatorii au spus, neoficial, că avea probleme familiale, sora sa a susţinut că nu avea niciun motiv să îşi ia zilele. „Nu avea nici o problemă, nu se supărase pe nimeni. Şi-a sacrificat viaţa pentru uniforma asta, îşi iubea meseria foarte mult“, a spus Mădălina Caraman, sora lui Ionuţ Matache, sora lui Ionuţ Matache.

Trei zile mai târziu nenorocirea lovea o altă familie din Constanţa. Un alt gest aparent inexplicabil: la numai 31 de ani, George Vasilievici, unul dintre cei mai tineri scriitori admişi vreodată în Uniunea Scriitorilor, s-a sinucis în locuinţa sa din Constanţa. Tânărul a fost găsit spânzurat cu un fular, în balconul locuinţei sale.

A expediat un SMS de adio care însă nu-i explică gestul, pus, de o parte din membrii anturajului său, pe seama consumului de droguri. „A fost un nemulţumit, un neadaptat al sistemului. Tot timpul a încercat să fie altfel, să aducă frumuseţea în lumea asta, să creeze“, a spus sora lui George, Anca Vasilievici.

Un alt gest inexplicabil este cel asistentei SMURD, Carmen Marcu (36 de ani). În data de 18 aprilie, femeia s-a aruncat în gol de pe podul din Agigea. Cauza, au spus apropiaţii săi, pare să fie gestul soţului de a fi intentat divorţ. Mamă a aunui copil în vârstă de 6 ani, femeia nu a lăsat nici un bilet de adio prin care să-i lămurească pe cei lăsaţi în urmă. 

Disperare de copil

O altă tragedie s-a produs în aceeaşi zi fatidică, 18 aprilie: un băieţel sărman dintr-un sat sărac, Canlia, şi-a pus ştreangul de gât, după ce tatăl i-a tras o bătaie  soră cu moartea pentru că a lăsat nesupravegheaţi doi iepuri. Ionuţ Leca (13 ani) a fost scos din ştreang în ultima clipă.

Şi infractorii se sinucid

Deşi infractorii nu se înscriu în tipologia celor care recurg la gesturi disperate, au existat şi excepţii. Un exemplu în acest sens este cel al lui Vasile Nica (37 de ani) din Chirnogeni.

Era cercetat în neumărate dosare penale după ce şi-a bătut cu bestialitate concubina, şi-a violat fiica adoptivă, a fost la un pas de a ucide un vecin şi suspectat că şi-a lăsat băieţelul în vârstă de o lună să moară de foame. Bărbatul şi-a pus ştreangul de gât în data de 20 martie.

Jan Tistu (39 de ani), care şi-a ucis soţia şi şi-a violat copiii, a fost internat la 27 aprilie, în stare critică, după ce a încercat să se sinucidă în spitalul penitenciar, înghiţind mai multe pastile.

Cauzele asteniei

Motivele pentru care sinucigaşii recurg la aceste gesturi disperate au fost explicate de medicul psiholog Maria Ştefania Boldea.

„Este adevărat că numărul sinucigaşilor sau a celor care recurg la astfel de tentative este mai mare primăvara, pentru că în acest sezon se manifestă astenia, când se intră mult mai uşor în depresie. Vorbim despre contrastul foarte mare dintre ceea ce este în sufletul lor şi viaţa care se manifestă atât de izbitor în natură, prin atâta lumină şi verdeaţă“, a explicat psihologul.

Astenia se manifestă prin stări de apatie, lipsă de chef, dorinţă şi pasiune de a trăi. De regulă, a apreciat psihologul, cea mai expusă categorie este cea a tinerilor decepţionaţi în iubire. Există însă modalităţi de a-i determina pe aceştia să renunţe la intenţiile lor prin terapie.

Consiliere

„Consilierea poate dura şi trei luni, în funcţie de caz. Există situaţii în care subiecţii dau telefon după prima şedinţă şi spun că s-au simţit atât de bine că a avut cine să-i asculte încât consideră că nu mai au nevoie“, a declarat Ştefania Boldea.

În caz contrar, în timpul şedinţelor, psihologul îl îndrumă pe pacient să „meargă“ în trecut pentru a descoperi acele amintiri care le fac atâta rău şi pentru a-l determina să gândească pozitiv.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite