Cinci liceeni din Constanţa reprezintă România la concursul Sci-Tech organizat la sediul Mc Laren din Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va fi reprezentată de cinci liceeni din Constanţa la concursul internaţional Sci-Tech Challenge, ce se va desfăşura la sediul McLaren Technological Centre din Londra. În perioada 1-3 aprilie, ei vor concura cu echipe din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Polonia şi Rusia.

Competiţia Sci-Tech Challenge este organizată în 10 ţări de Junior Achievement-Young Enterprise şi ExxonMobil, iar în România se ţine numai la Constanţa. A fost opţiunea iniţiatorului ExxonMobil, care vrea să se implice mai mult în comunitatea de afaceri din oraşul-port.

Organizatorul Junior Achievement (JA) România este cea mai mare organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA sunt urmate anual de peste 189.000 elevi din 1.300 instituţii de învăţământ. Acestea se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi sunt susţinute financiar de comunitatea de afaceri.

Start

În weekend, la 22 februarie, concursul de idei de inovare în tehnologie a fost găzduit de Universitatea Ovidius. Un număr de 114 de elevi de la 13 licee constănţene au lucrat timp de şase ore în echipe, pentru a găsi soluţii inovatoare la probleme de afaceri reale din tehnologie.

image

Nicolae Sergiu Tudoran şi Andrei Paraschiv, doi dintre liceenii din Constanţa care reprezintă România la Londra, la finala Sci-Tech Challenge FOTO Junior Achievement

„Concurenţii au fost implicaţi într-o experienţă interactivă pentru a rezolva o provocare reală a Europei: dezvoltarea şi funcţionarea unei reţele de transport integrată, rapidă şi eficientă, care să traverseze Europa, de la Est la Vest, începând din Rusia.

Liceenii au fost provocaţi să conceapă un produs sau un serviciu vizând transportul de persoane şi comercial. În ideile prezentate juriului, ei au inclus unul dintre tipurile de transport (terestru, aerian, naval), au luat în calcul diferenţele de climat, factorii geografici, punctele de aglomeraţie şi infrastructura de realimentare cu combustibil.

Au avut în vedere, totodată, elemente de rapiditate, distanţă, costuri şi impactul asupra mediului înconjurător. Participanţii au primit consultanţă din partea a 6 angajaţi ExxonMobil, implicaţi ca voluntari“, arată Dorin Călin, managerul de proiect.

Probe de concurs

Juriul a stabilit care sunt cele mai bune proiecte, apoi a invitat membrii echipelor câştigătoare la o nouă probă. Pe lângă pasiunea pentru economie, tehnologie şi antreprenoriat, liceenii au trebuit să demonstreze că stăpânesc foarte bine limba engleză. Echipa câştigătoare urma să reprezinte România la finala internaţională a Sci-Tech Challenge de la Londra, la McLaren Technological Center, astfel că era necesar ca elevii să fie pluritalentaţi.

Echipa care a avut cel mai bun proiect a fost format din elevi de la Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Teoretic Traian, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, Liceul Tehnologic de Electronică si Telecomunicaţii, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Ovidius.

„Liceenii au propus un mod hibrid de maşină cu o formă aerodinamică, realizată din dur-aluminiu, care generează electricitate din presiunea mecanică ce acţionează asupra unui strat de cristale piezoelectrice. Prototipul foloseşte şi absorbţia căldurii gazului de eşapament pe care o transformă din nou în electricitate“, explică Dorin Călin.

După desemnarea echipelor câştigătoare, juriul a organizat interviuri în limba engleză cu membrii echipelor clasate pe primele trei locuri, pentru a selecta elevii care vor reprezenta România la finala internaţională Sci-Tech Challenge.

image

Daniel, campionul

Elevii selectaţi sunt: Daniel Lazăr - Liceul Tehnologic de Electronică şi Telecomunicaţii (care a făcut parte şi din echipa cu cel mai bun proiect), Iulia Panait - Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Alexandru Todorean - Liceul Teoretic Lucian Blaga, Nicolae Sergiu Tudoran - Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Andrei Paraschiv - Liceul Teoretic Ovidius.

„Am participat şi anul trecut, când un coleg de-al meu a fost printre câştigători. Toată experienţa mea de până acum, în diverse domenii, m-a ajutat să ajung aici. Limba engleză am învăţat-o de mic, am fost plecat în excursii în străinătate cu organizaţiile din care fac parte, fac voluntariat şi mă străduiesc să fiu independent“, declară Daniel Lazăr.

Nimeni din familie nu are preocupări în domeniul comunicaţiilor, iar acesta a fost un atu pentru licean. „Am vrut să-mi aleg un domeniu în care să nu calc pe urmele cuiva din familie. Vreau să mă descurc singur întotdeauna“, spune Daniel, elev în ultimul an de liceu.

Totuşi, activitatea care şi-a pus amprenta cel mai mult asupra dezvoltării sale este cea de voluntariat. Astfel că atunci când va absolvi liceul, băiatul ştie ce are de făcut. Va da admitere la Balneofiziokinetoterapie din cadrul Facultăţii de Medicină de la Universitatea Ovidius.

„Îmi petrec timpul liber ajutând copiii cu dizabilităţi, în acţiuni organizate de Rotaract, Centras şi liceu. Când îi văd pe micuţi fericiţi, parcă mi se ia o piatră de pe inimă“, mărturiseşte Daniel Lazăr, unul dintre liceenii constănţeni care vor reprezenta România la Londra.

Vă mai recomandăm

VIDEO Parcul de distracţie pus în mişcare de natură. Proiectul unor liceeni din Constanţa, răsplătit cu 2.000 euro şi o excursie la Roma

Copiii de excepţie ai Constanţei. Mihai, matematicianul cu gândul la fizica solară. Vlad, biologul care vrea să ajute omenirea

Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“

Cercuri de excelenţă pentru elevii pasionaţi de Matematică. Se caută viitorii olimpici ai Constanţei

Copiii care ne dau speranţă. Chimistul, Tehniciana şi Balerina

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite