Cod de Etică pentru învăţământul preuniversitar. Profesorilor le este interzis să mai mediteze elevii cărora le predau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect al Codului de Etică pentru învăţământul preuniversitar a fost dezbătut şi aprobat de reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai Consiliului Naţional de Etică din învăţământul preuniversitar.

Consiliul Naţional de Etică din învăţământul preuniversitar a terminat de alcătuit Codul de Etică al dascălilor ce cuprinde „formularea explicită a idealurilor, principiilor şi normelor morale pe care consimt să le respecte personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ preuniversitar, inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic în activitatea lor profesională”, se arată în preambulul documentului.

Deşi prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului numărul 5.550 din 6 octombrie 2011, privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului naţional de etică din învăţământul preuniversitar, s-a constituit Consiliul naţional de etică ce avea obligaţia să elaboreze codul de etică şi să îl înainteze spre aprobare MEN, au trecut 7 ani până ce acest cod a fost realizat.

Printre cele mai importante prevederi ale codului se numără interzicerea meditaţiilor contra cost, acordate propriilor „educabili” sau „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii de interes privat pentru cadrul didactic, în vederea beneficierii de către educabili de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea.”

De asemenea, sunt interzise agresiunea verbală sau fizică şi tratamentele umilitoare/degradante, asupra educabililor. Dascălii vor avea obligaţia, conform noului Cod de Etică, să aibă o comunicare deschisă cu părinţii elevilor sau tutorii acestora şi să respecte confidenţialitatea informaţiilor pe care le primesc legate de copii.

„Sperăm ca acest Cod de Etică să fie aprobat în forma actuală. De asemenea, sperăm ca profesorii să-l respecte. Munca noastră de a interzice meditaţiile cu proprii elevi, nu va avea rezultat dacă părinţii nu vor înţelege că-si fac, singuri, rău. În acest sens, responsabilitatea ţine şi de modul cum ne raportăm la cerinţele noastre”, spune Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Codul de Etică este un document obligatoriu care completează normativele în vigoare privind activitatea din învăţământul preuniversitar. Sancţiunile pentru încălcarea prevederilor din acest document sunt cele cuprinse în articolele 280-283 din Legea Educaţiei Naţionale, plecând de la observaţia scrisă şi ajungând la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

„Codul de Etică funcţionează ca un contract moral între părinţi, elevi şi personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ preuniversitar, inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic, contribuind la coeziunea personalului şi la formarea unui climat educaţional bazat pe cooperare şi competiţie după reguli corecte”, se arată în preambulul documentului.

Codul de etică va fi transmis Ministerului Educaţiei Naţionale pentru a fi aprobat prin ordin de ministru.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Două educatoare condamnate la închisoare cu suspendare pentru abuzarea copiilor lucrează nederanjate la grădiniţe de stat din România

Cum se va desfăşura Evaluarea Naţională. Peste cinci mii de elevi constănţeni s-au înscris la examen



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite