Coaliţia ONG-urilor versus Coaliţia pentru Familie. Activiştii critică iniţiativa de modificare a definiţiei familiei din Constituţia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei milioane de semnături au fost depuse la Parlament pentru modificarea Constituţiei României
Trei milioane de semnături au fost depuse la Parlament pentru modificarea Constituţiei României

O coaliţie formată de 28 de organizaţii româneşti şi internaţionale de drepturile omului critică iniţiativa de modificare a definiţiei familiei din Constituţia României. Ei sunt susţinuţi de Amnesty International, care este de părere că acest curent este „foarte îngrijorător“.

Coaliţia formată din cele 24 de organizaţii neguvernamentale din România şi 4 organizaţii internaţionale de drepturile omului au solicitat Curţii Constituţionale a României (CCR) să respingă iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei prin modificarea articolului 48 (1) din Constituţia României. CCR urmează să decidă pe 20 iulie dacă iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei respectă criteriile prin care poate fi modificată legea fundamentală a ţării.

Organizaţiile semnatare consideră iniţiativa ilegală în raport cu textul constituţional şi standardele de drept internaţional, standarde pe care România s-a angajat să le respecte. „Iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţia României dintr-o perspectivă religioasă aparţine Coaliţiei pentru Familie şi urmăreşte restrângerea dreptului la viaţă privată şi familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum şi în familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelaşi sex, încălcând astfel principiul egalităţii şi nediscriminării“, arată activiştii din Coaliţie.

Cel mai recent raport european privind drepturile minorităţilor sexuale plasează România la coada clasamentului. În acest timp, două iniţiative opuse se află pe masa legiuitorilor: prima - parteneriatul civil care să legalizeze inclusiv relaţiile între persoane de acelaşi sex; a doua - modificarea Constituţiei prin menţiunea că doar un bărbat şi o femeie pot fi soţi.

Amnesty International consideră că este un abuz

Solicitarea organizaţiilor de drepturile omului din România este susţinută de Amnesty International, Comisia Internaţională a Juriştilor, ILGA-Europe şi European Commission on Sexual Orientation Law. Totodată, cele patru organizaţii intonaţionale au transmis o opinie legală separată în atenţia Curţii.

„Solicităm Curţii Constituţionale ca în exercitarea rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei să avizeze negativ iniţiativa cetăţenească, punând astfel capăt unui exerciţiu inutil, manipulator şi generator de ură la nivelul întregii societăţi. Acest demers al Coaliţiei pentru Familie reprezintă un abuz de drept deoarece definiţia restrictivă propusă pentru familie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat şi femeie în scopul procreării intră în sfera interdicţiei de revizuire a Constituţiei, pentru că ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT)“, a declarat Romaniţa Iordache, vicepreşedinta Asociaţiei ACCEPT.

ACCEPT a trimis CCR opinii scrise prezentând argumentele de drept european şi drept constituţional comparat, care relatează evoluţia modului în care familia şi căsătoria sunt înţelese în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Amnesty International s-a implicat în acest demers, alături de alte organizaţii de drepturile omului care au adus argumente juridice în faţa Curţii Constituţionale pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT în România: „Am fost martorii unor iniţiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare şi la viaţă privată şi de familie. Acest curent este foarte îngrijorător. Romania trebuie să respecte obligaţiile sale conform standardelor internaţionale şi europene de drepturile omului. Acum are şansa să arate că protejează drepturile tuturor“, au declarant reprezentanţii organizaţiei. Amnesty International, o mişcare globală de peste 7 milioane de oameni cu membri şi suporteri în peste 150 de state şi teritorii, este independentă de orice guvern, ideologie politică, interes economic sau religie“.

„Discriminare pe criteriul orientării sexuale“

Comisia Internaţională a Juriştilor a transmis, alături de parteneri, opinii scrise Curţii Constituţionale, întrucât consideră iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei în România o problemă critică: „Curtea e chemată să judece dacă această propunere de modificare a Constituţiei este sau nu în acord cu obligaţiile României în raport cu tratatele internaţionale prin care îşi asumă să respecte, protejeze şi să pună în aplicare drepturile omului inclusiv dreptul de a nu fi discriminat, dreptul de a fi egal în faţa legii, dreptul la viaţă privată şi de familie“.

ILGA-Europe, Filiera Europeană a Organizaţiei Internaţionale a persoanelor LGBTI, consideră că prevederile internaţionale de drepturile omului sunt foarte clare: „Persoanele LGBTI au dreptul să fie protejate de discriminare. CEDO a atras recent atenţia asupra poziţiei vulnerabile a perosanelor LGBTI în societatea românească. Instituţia căsătoriei între un bărbat şi o femeie nu va avea absolut nimic de câştigat în urma acestei iniţiative. Singura consecinţă a demersului este discriminarea unor cetăţeni pe criteriul orientării sexuale, şi includerea acestei discriminări în Constituţie, ceea ce va duce la creşterea stigmatizării şi ostilităţii la care persoanele LGBTI sunt expuse“.

Cine sunt semnatarii acestui apel

Coaliţia anti-discriminare şi organizaţii neguvernamentale din România au transmis, de asemenea, opinii scrise către CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Organizaţiile care au transmis opinii scrise CCR sunt: Asociaţia ACCEPT, ILGA-Europe, Amnesty Internaţional, Comisia Internaţională a Juriştilor, European Commission on Sexual Orientation Law, Centrul pentru Resurse Juridice, Societatea Academică din România, Institutul pentru Politici Publice, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună“, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia ActiveWatch, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Română Anti-SIDA, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia PACT, Centrul de Studii Juridice şi Drepturile Omului, Asociaţia E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia FRONT, Asociaţia Expert Forum, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, Asociaţia Umanistă Română, Asociaţia Secular-Umanistă din România, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii - Romani CRISS.

Marşul Diversităţii, Bucureşti, România Foto Adevărul

image

Activiştii fac menţiunea că opiniile scrise transmise Curţii Constituţionale de semnatari au luat forma a trei documente amicus curiae. Amicus curiae este forma cel mai des folosită de diferite organizaţii neguvernamentale, naţionale sau internaţionale, prin care acestea îşi exprimă propriile puncte de vedere cu privire la aspecte ale unor procese în curs de desfăşurare, atunci când drepturi ale omului au fost sau pot fi încălcate sau ȋn chestiuni de interes public. De asemenea, amicus curiae este forma acceptată de instanţele de judecată şi curţile constituţionale din diferite ţări şi de tribunalele internaţionale, cum ar fi Curtea Europeană de Justiţie sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cine compune o familie?

Coaliţia pentru Familie a depus la 23 mai, la Parlament, 3 milioane de semnături strânse de la cetăţeni pentru modificarea articolului 48 din Constituţie prin înlocuirea termenului „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“. Articolul 48 prevede: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

Membrii coaliţiei şi-au explicat demersul: „Pentru noi, românii, familia nu este «un stil de viaţă», ci este legată fundamental de rolul de părinţi. Dacă acest rol esenţial nu mai este luat în considerare, familia se reduce la o simplă recunoaştere guvernamentală a afecţiunii dintre doi cetăţeni, iar modul în care generaţiile viitoare se vor dezvolta devine incert. (...) Cele 3 milioane de semnături, colectate din toate cele 42 de judeţe ale ţării, înseamnă de 6 ori mai mult decât minimul de 500.000 semnături cerut de lege pentru promovarea iniţiativei legislative. După depunerea listelor de semnături la Parlament, ne aşteaptă un alt test major. Curtea Constituţională urmează să avizeze pe fond şi formă iniţiativa noastră“.

ACCEPT România a reacţionat: „Demersul Coaliţiei contrazice litera şi spiritul Constituţiei României, care interzice categoric modificarea textului fundamental în sensul restrângerii unor drepturi garantate de lege, printre ele numărându-se şi dreptul la viaţă privată şi de familie. Demersul Coaliţiei pentru Familie are un singur scop real: mobilizarea opiniei publice împotriva persoanelor LGBT, transformându-le într-o ameninţare fictivă împotriva tradiţiei şi familiei. Actualul Cod Civil interzice explicit căsătoria între persoane de acelaşi sex, iar practica juridică nu lasă loc de interpretare. În consecinţă, iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei în Constituţie nu are o miză reală, pentru că nu ar modifica cu nimic viaţa românilor şi nici regimul căsătoriei“.

Pe aceeaşi temă:

Românii şi homosexualii. Cine e, de fapt, „normal“ în subiectul care a încăierat activişti, politicieni, preoţi: „Deşi vorbim de păcat, ei nu sunt diferiţi de noi“

Culisele unei condamnări la CEDO. Prima plângere depusă de comunitatea gay aduce României o amendă de 14.000 euro pentru acoperirea unor bătăuşi

Cum se va implica, de fapt, BOR în modificarea Constituţiei privind „familia tradiţională“. Preoţii vor ţine prelegeri în biserică, unde se vor aduna şi semnături

Remus Cernea şi-a declarat orientarea sexuală: are o iubită pe care a cerut-o de parteneră civilă. El va redepune proiectul pentru căsătoriile gay

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite