Cinismul comuniştilor: Renumitul chirurg Victor Gomoiu apare în fişa matricolă penală ca eliberat, deşi el a murit în închisoare

Cinismul comuniştilor: Renumitul chirurg Victor Gomoiu apare în fişa matricolă penală ca eliberat, deşi el a murit în închisoare

Chirurgul Victor Gomoiu

Chirurgul Victor Gomoiu, medicul particular al reginei-mamă Elena, a fost arestat după venirea la putere a comuniştilor. Deşi în fişa matricolă penală el apare ca fiind eliberat, se pare că a murit la 6 februarie 1960 în penitenciarul Aiud.

Ştiri pe aceeaşi temă

Victor Gomoiu (1882 – 1960) este considerat întemeietorul şcolii româneşti de istorie medicală. A fondat Centrul de Studii Medico-Etnografice din sud-estul Europei, iar în anul 1930 a fost preşedintele Societăţii Mondiale de Istoria Medicinei. Cavaler al Legiunii de Onoare (1922) şi Ministru al Sănătăţii (1940), el a fost medicul particular al reginei-mamă Elena. 
 
Odată cu venirea comuniştilor la putere a fost exclus din învăţământ, marginalizat şi ulterior arestat. Fişa matricolă este una sumară, din care aflăm doar că a fost internat pe baza Deciziei nr. 334/51 şi că pedeapsa i-a fost majorată cu 60 de luni conform Deciziei nr. 559/53. Deşi în fişă apare ca eliberat, se pare că el a murit la 6 februarie 1960 în penitenciarul Aiud, după ce fusese încarcerat o perioadă şi la Sighet, conform IICCMER.
 
În memoria sa, un spital din Bucureşti poartă numele marelui profesor. Ideea construirii Spitalului clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu“ îi revine medicului, care a modificat planurile iniţiale ale arhitectului Gheorghe Simotta. Banii necesari au fost obţinuţi prin subscripţii publice, de la Banca Naţională, CFR, Ministerul Muncii precum şi Ministerul Sănătăţii.
 
În schimbul acestor fonduri, profesorul Victor Gomoiu s-a angajat să acorde asistenţă medicală gratuită angajaţilor acestor instituţii timp de 10 ani. După cel de-al Doilea Război Mondial, spitalul s-a numit „23 August“. Denumirea actuală i-a fost atribuită după anul 1990.
 
 
Fişă matricolă penală IICCMER 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: