Cine se teme de votul marinarilor. Angajaţii de pe nave şi de pe platformele de foraj sunt împiedicaţi să voteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii aflaţi pe mare, împiedicaţi să voteze Foto Arhivă Adevărul
Angajaţii aflaţi pe mare, împiedicaţi să voteze Foto Arhivă Adevărul

Circa 15.000 români nu au putut vota duminică, 2 noiembrie, la alegerile prezidenţiale 2014, deoarece erau plecaţi pe mare. Marinarii, fie aflaţi pe nave în voiaj, fie pe platformele petroliere de foraj marin, au privit de la distanţă procesul electoral din ţara lor. Procedura standard, prin care navigatorii votau prin intermediul RadioCoastei, a fost interzisă de autorităţile române la finele anilor `90.

„Din 1990 până în 1996 inclusiv, marinarii puteau vota pe navă, iar procesul electoral se desfăşura sub supravegherea comandantului de vas. Acesta ştampila, semna şi transmitea la RadioCoastă, ce era circumscripţie electorală aparte, rezultatul de la vot. Din 2000, acest lucru n-a mai fost posibil“, arată Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentantul Organizaţiei Internaţionale a Transportatorilor.

La fiecare tur de scrutin, sindicatul primeşte interpelări de la navigatorii aflaţi în voiaj sau pe platforme cu privire la alegeri. Oamenii vor să voteze, cer dreptul de a-şi exprima opţiunea electorală prin corespondenţă. Iar SLN solicită prin memorii adresate Biroului Electoral Central, dreptul marinarilor de a vota.

Dar BEC le transmite de fiecare dată că legea nu le mai permite acest lucru. În epoca telecomunicaţiilor, când există e-mail, fax, skype şi alte mijloace de transmitere a informaţiilor, BEC nu găseşte o soluţie pentru votul celor aflaţi, în acel moment, la mare distanţă. Marinarilor aflaţi în porturi străine li s-a comunicat să se îndrepte către cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică, unde este organizată secţie de votare.

„Deci dacă marinarii se află cu nava - să zicem - la Southhampton, sunt trimişi la Londra, la peste 100 kilometri. De parcă ei au timp să parcurgă aşa distanţe şi nava stă după ei la cheu, să voteze românii. Este o modalitate atât de simplă prin care li s-ar permite să voteze. Sunt 15.000 români cu drept de vot, care sunt împiedicaţi de autorităţile române să participe la alegerea viitorului lor, al familiilor lor, al ţării!“, este revoltat Adrian Mihălcioiu.

Vă mai recomandăm

Votul electronic: soluţia de care fug politicienii români

Scandalul votului din diaspora. Titus Corlăţean: Am propus simplificarea procedurilor şi mărirea numărului de cabine de vot

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti reacţionează în cazul votului românilor din diaspora

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite