Cine este românul care a şocat FBI prin şpaga fără precedent în SUA. Dumitru Martin şi istoria unei familii corupte, din care fac parte demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Martin, românul arestat de FBI Foto Adevărul
Dumitru Martin, românul arestat de FBI Foto Adevărul

Dumitru Martin (55 ani) este închis în spaţiul de detenţie Sacramento County Main Jail din Sacramento, capitala statului California. Acţionarul firmei de salubritate Polaris se află acolo din 7 decembrie, fiind încarcerat de FBI pentru mituirea unor ofiţeri americani pentru obţinerea de contracte în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Deşi locuieşte în Statele Unite ale Americii de câţiva ani, împreună cu familia sa, Dumitru Martin nu a avut niciun vizitator în această săptămână. Deţinutul român, ce are numărul de referinţă X-5041462, se află în custodia departamentului condus de şeriful din Sacramento. Martin nu a primit de la judecătoarea Carolyn Kaplan Delaney de la Curtea Federală din Sacramento dreptul de a fi liberat pe cauţiune, pentru care s-au înfruntat procuratura şi avocatul apărării John Balazs. Argumentul procurorului Todd Pickles a primat în faţa instanţei, care l-a considerat pe Martin neeligibil pentru liberare pe cauţiune.

Familia Martin - corupţie în România, corupţie în SUA

Milionarul de top Dumitru Martin, acţionar la Polaris Constanţa alături de deputatul PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI în 1 decembrie, pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o întâlnire la San Francisco de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea dării/luării de mită, notează publicaţia Sacramento Bee online.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari - ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari - unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care cooopera cu FBI, potrivit unor documente judiciare (şi anume o plângere penală şi o declaraţie pe propria răspundere a unui agent FBI), făcute publice marţi.

Potrivit acestei declaraţii a agentului special Matthew Young, suma de bani ar fi fost oferită ca mită în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar aceştia au fost retraşi ca probă în 14 octombrie, se mai arată în declaraţia citată.

Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni şi în cadrul căreia au fost folosiţi doi agenţi sub acoperire, mai scrie Mediafax, citând sursa americană.

image

"Am deschis o anchetă asupra familiei lui Martin şi a altor persoane, în iulie 2014", scrie agentul special în declaraţie. În cadrul anchetei mi s-a comunicat că autorităţile române investigau Polaris pentru corupţie şi dare de mită către autorităţi locale şi funcţionari români ai statului", precizează el.

Cei doi agenţi sub acoperire s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanţi ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un "comision" de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredinţat firmei lui Martin, scrie Young în declaraţie. Cei patru au mers dus la baza Travis, situată în apropiere, unde s-au întâlnit cu comandantul escadronului, care a insistat ca proprietarul firmei să semneze contractul şi să plătească mita. În aceeaşi noapte, Martin a venit cu un avion în California pentru a se întâlni cu comandantul, se mai arată în declaraţie.

Agentul descrie în continuare alte şase întâlniri, în următorul an, la San Francisco, New York, Budapesta (Ungaria) şi Sacramento, şi oferă informaţii provenind din e-mailuri schimbate între cei implicaţi. Young mai scrie în declaraţia sa că FBI deţine înregistrările întâlnirilor şi citează, de asemenea, din ”abundenţa” din e-mailuri.

După ce aranjamentul a intrat în impas, din cauza anchetei de corupţie din România, contractul respectiv a fost acordat altei firme, însă relaţiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitaţii fictive, în vederea acordării contractului cu privire la containere.

Martin şi comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atât un contract de aprovizionare militară a bazei Travis, cât şi alte două contracte menite să ascundă mita, se arată în declaraţie.

image

Când Martin, în vârstă de 55 de ani, s-a întâlnit cu agenţi FBI, la San Francisco, el credea că urma să participe la o nouă întâlnire din seria de întâlniri la care a luat parte atât el, alţi reprezentanţi ai Polaris, oficialul militar de la Travis şi alte două persoane, care erau de fapt agenţi sub acoperire. Unul dintre aceştia din urmă intenţionează să ceară clemenţă când se va pronunţa sentinţa, pentru că a acceptat mită în calitate de agent pentru contracte militare. Celălalt acţiona ca om de afaceri interesat să obţină contracte în România din partea Guvernului român.

Martin a fost prezentat pentru prima dată în faţa unui judecător federal, la San Francisco, în 2 decembrie şi a fost dus în custodie la Sacramento, unde a apărut marţi în faţa judecătoarei federale Carolyn K. Delaney.

El a compărut din nou în faţa lui Delaney miercuri, la o audiere, în vederea unei eliberări pe cauţiune, însă procurorul adjunct federal Todd Pickles a cerut ca Marin să fie menţinut în detenţie fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, iar avocatul apărării, John Balazs, a cerut eliberarea pe cauţiune în condiţii stricte. Audierea urmează să continue luni.

Familia Martin: numai nume grele

Dumitru Martin este acţionar la firma Polaris M Holding, pe care a înfiinţat-o cu fratele său, Gheorghe Martin, fost prefect al judeţului Constanţa în anii 2002-2005, din partea PSD. Fiul acestuia, Eduard Martin (născut la 13 decembrie 1973), este deputat PSD din anul 2004, aflându-se acum la al treilea mandat. La data de 9 decembrie, parlamentarul a fost trimis de DNA în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, în cea de-al treilea dosar în care este cercetat Radu Mazăre, primarul demisionar al Constanţei.

Ironic, Eduard Martin face parte din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, din iunie 2014. Până atunci, Martin fusese vicepreşedinte la Comisia pentru industrii şi servicii. Prin natura afacerilor şi nu numai, familia Martin s-a înrudit cu familia Prigoană, căci Eduard Martin i-a botezat copiii lui Silviu Prigoană cu Adriana Bahmuţeanu. Soţia deputatului Eduard Martin, Oana Aurora Marin, este consulul României la New York, având funcţia de şeful Secţiei consulare de la Consulatul general al României la New York. 

Eduard Martin

Gheorghe Martin, fost prefect al Constanţei Sursă foto ziuaconstanta.ro

Gheorghe Martin - fost prefect Constanţa patron Polaris tatăl deputatului Eduard Martin Sursă foto ziuaconstanta.ro

Dumitru Martin a fost căsătorit cu Corina Martin, şefa turismului de pe litoral, până în 2012, când s-a pronunţat divorţul. El se mutase deja în Statele Unite ale Americii. Corina Martin a povestit pentru Adevărul cum l-a întâlnit pe Dumitru Martin în drum spre Japonia, în 1997. „Ne-am cunoscut într-un avion, într-o delegaţie de oameni de afaceri organizată de primărie, pentru înfrăţirea oraşelor Constanţa şi Yokohama“, rememorează ea. Între Amsterdam şi Tokio, a crezut că aude cuvinte şi vede pasaje dintr-un film. „Mi-am spus că totul se va termina la finalul călătoriei. Cu toate acestea, după primele 11 ore de zbor mi-a spus că oriunde mă voi duce, voi fi soţia lui“, îşi aminteşte ea. Dar călătoria abia începea.

„La vremea când ne-am cunoscut, verdictul medicilor îi mai dădea două luni de viaţă soţului meu. Au trecut ani de atunci şi au venit pe lume doi băieţi minunaţi, Adrian (10 ani) şi Cristian (9 ani), alături de cele două fiice pe care le avem, câte una din prima căsătorie a fiecăruia - Laura Cezara (16 ani), fiica mea şi Simona Raluca (26 de ani), fiica lui“, spune Corina Martin. Laura a fost înfiată de Dumitru Martin, ce este deja bunic, având o nepoţică de la Simona.

După ce a învins divorţul greu al Corinei şi un diagnostic de cancer, Dumitru Martin a avut de depăşit un infarct suferit în momentul în care divorţul lui le ameninţa cuplul, el fiind acuzat că s-a grăbit să se recăsătorească, deşi divorţul de prima soţie nu fusese pronunţat definitiv şi irevocabil.

Despărţirea i-a surprins în plină glorie financiară, familia Martin situându-se pe locul 127 în Topul Forbes 2009, cu o avere estimată la 40 milioane euro. Deşi a fost dezamăgită, Corina Martin şi-a găsit totuşi puterea să dea sfaturi femeilor care trec prin astfel de situaţii: „Să aibă încredere în ceea ce pot face singure. Din păcate, încrederea necondiţionată se plăteşte scump, uneori. Dacă însă te poţi uita fără teamă şi fără jenă în ochii copiilor tăi şi în oglindă dimineaţa când te trezeşti, înseamnă că poţi să piveşti înainte cu încredere“, a transmis şefa Turismului.

Corina şi Dumitru Martin Foto Adevărul

Site-ul companiei de salubrizare arată evoluţia afacerii. Polaris M Holding este una dintre cele mai mari companii de prestare servicii de salubrizare de pe piata de profil romaneasca. Compania Polaris detine capital 100% romanesc, deserveste peste 1 milion locuitori si a creat pana in prezent peste 1.500 locuri de munca. Polaris isi incepe activitatea de prestari servicii de salubrizare in anul 1998, in municipiul Constanta, in urma castigarii licitatiei deschise organizata de Primaria Muncipiului Constanta. De-a lungul anilor, compania Polaris a reusit sa-si extinda activitatea in alte 8 orase: Arad, Targu Jiu, Eforie, Navodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbesti Jiu, Slobozia, precum si in judetele Teleorman si Timis. Acest lucru este posibil datorita respectarii unei strategii clare de actiune si a unei viziuni bazate pe protectia mediului, pe serviciile de inalta calitate si pe profesionalismul angajatilor nostri“, se arată pe site-ul Polaris.

Parcursul companiei este înfloritor. În 1998, Polaris M Holding semneaza contractul de salubrizare cu Primaria Municipiului Constanta, contract valabil pe o perioada de 10 ani. In mai 2004, Polaris M Holding castiga licitatia deschisa organizata de Primaria Municipiului Arad, in urma careia se semneaza doua contracte de concesiune a serviciilor de salubrizare: serviciul de salubrizare menajera, salubrizare stradala si activitatea de deszapezire in municipiul Arad. În anul 2005 a construit in Constanta o linie de sortare a deseurilor municipale, utilizand deseuri precum: mase plastice, deseuri de materiale feroase, deseuri de materiale neferoase, deseuri de carton si hartie.

In octombrie 2007, Polaris M Holding incheie contractul pentru serviciul de colectare si transport deseuri menajere cu Primaria Municipiului Targu Jiu. In octombrie 2007, Polaris M Holding construieste statia de sortare a deseurilor municipale in municipiul Arad. In anul 2008, in urma castigarii licitatiei deschise cu Primaria Constanta se reinnoieste contractul de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare cu Primaria Municipiului Constanta. In februarie 2008, Polaris M Holding incheie contractul de delegare a gestiunii deseurilor cu Primaria orasului Eforie. In octombrie 2008 – Polaris M Holding semneaza contractul de prestari servicii de salubrizare cu Primaria orasului Navodari. In noiembrie 2008 – Polaris M Holding semneaza contractul de salubrizare cu Primaria Municipiului Mangalia, obligatiile incluse in contract cuprind: colectare si transport deseuri menajere, salubrizare stradala, deszapezire si combatere polei. In septembrie 2010 are loc preluarea subsidiarei din Romania de la UEG Austria si transformarea acesteia in Polaris Mediu - Targu Jiu.

In anul 2013, Polaris M Holding castiga contractul pentru prestari servicii de colectare si transport deseuri municipale, salubrizare stradala, deszapezire si combaterea poleiului in 5 orase din judetul Teleorman: Alexandria, Rosiori de Vede, Turnu Magurele, Videle si Zimnicea, precum si in 92 de comune. In anul 2013, Polaris M Holding semneaza contractul de salubrizare cu Primaria Alba Iulia, contract ce include servicii de: colectare, transport deseuri municipale, salubrizare stradala, deszapezire si combatere polei. In 2013 compania Polaris M Holding– Arad primeste Premiul de Excelenta, categoria „CETATE”, in cadrul campaniei „Orasul Reciclare". In februarie 2014, Polaris M Holding incheie contractul de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de salubrizare cu Primaria orasului Bumbesti Jiu. In septembrie 2014, Polaris M Holding semneaza contractul pentru serviciul de salubrizare cu Consiliul Judetean Timis, contract in care sunt incluse o serie de activitati. In octombrie 2014, Polaris M Holding castiga licitatia cu Primaria Municipiului Slobozia pentru serviciul de colectare si transport deseuri menajere“.

Maşina de gunoi salubrizare Polaris Sursă foto polaris.ro

La data de 9 decembrie, DNA transmitea vestea unui al treilea dosar de corupţie pentru Radu Mazăre, trimis în judecată alături de Eduard Martin, viceprimarul Gabriel Stan şi alţi funcţionari din Primăria Constanţei.

Redăm întocmai comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar a inculpaţilor:

MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al municipiului Constanţa, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- luare de mită (3 infracţiuni),

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale),

STRUTINSKY SORIN GABRIEL, om de afaceri, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită,

şi în stare de libertate a inculpaţilor:

MARTIN EDUARD STELIAN, asociat al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- dare de mită,

S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- dare de mită,

STAN GABRIEL MARIUS, viceprimar al municipiului Constanţa şi TOLEA TUDORIŢA, HARPALETE DORU AURELIAN, PAVEL ALINA, MUTALÂP GHIULNIHAL şi OPREA SORINA LAURA, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ştefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani.

2. În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea, în consecinţă, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazăre Radu Ştefan. Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpaţii Stan Gabriel Marius, Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian, Mutalâp Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajaţi ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziţii legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preţ supraevaluat.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare printre altele la:

- impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor,

- modul de estimare a valorii contractului,

- alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată,

- inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi,

- tariful de salubritate.

În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale

Până în prezent Primăria municipiului Constanţa nu a comunicat dacă doreşte să se constituie parte civilă.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii“. 

Radu Mazăre la Conferinţa PSD Constanţa Sursă foto observator.ro

Pe aceeaşi temă:

Dumitru Martin, patronul Polaris, arestat de FBI. A dat şpagă unor ofiţeri americani Air Force, pentru contracte la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Radu Mazăre, trimis de DNA în judecată într-un al treilea dosar

Divorţ de 40 de milioane de euro. Corina Martin către femei: „Să aibă încredere în ceea ce pot face singure“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite