VIDEO Cine sunt românii care practică sporturi nautice în Marea Neagră aproape îngheţată: „Este sezonul cu cele mai bune valuri din tot anul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Balica (cu mâna ridicată), la Vama Veche Sursa SupAcademy Romania
Tiberiu Balica (cu mâna ridicată), la Vama Veche Sursa SupAcademy Romania

În anotimpul friguros, pasionaţii de sporturi nautice vin pe litoral şi, echipaţi corespunzător, zburdă pe valuri purtaţi de vânt.

Sporturile nautice pot fi practicate şi în extrasezon la Marea Neagră, nu doar vara. Pasionaţii de surfing, kiteboarding sau stand up paddle profită de vântul aprig care bate pe litoral şi vin cu echipamentul lor special pentru a aluneca pe valuri.

Semnalul pentru o sesiune de sport nautic este dat de vânt. Acesta trebuie să aibă o viteză minimă de 12 noduri - sau de 20 kilometri/oră, un nod fiind o milă marină (sau nautică) pe oră. Direcţia ideală a vântului este dinspre mare spre uscat, pentru a nu pune în dificultate surferii ducându-i spre larg.

Prima ieşire pe mare, pe 2018

Cristian Hatman (40 ani) din Constanţa a ieşit cu zmeul pe mare din primele zile ale anului. Practică sportul nautic de câţiva ani, pe care l-a învăţat de la instructorii din Mamaia. Când vântul bate prielnic, constănţeanul îşi ia zmeul, costumul de neopren, cagula, mănuşile, harnaşamentul şi placa, şi se duce pe plaja din capătul Nordic al Mamaiei.

„Din cauza construcţiilor din Constanţa şi din Mamaia se crează un vârtej destul de puternic de-a lungul plajei din staţiune. Ca să putem ieşi cu zmeul pe mare, trebuie să căutăm locuri mai îndepărtate şi mai liniştite, fără curenţi, dar cu vânt. De aceea mergem în Mamaia Nord şi mai încolo, spre Năvodari“, explică el. 

Apa are temperaturi foarte scăzute iarna, sub 10 grade Celsius, coborând aproape de îngheţ. Însă costumul de protecţie este croit din material impermeabil, ce oferă izolare termică, astfel că pericolul hipotermiei este înlăturat. 

Cristian Hatman, la Mamaia Foto Sînziana Ionescu

Cristian Hatman kiteboarding zmeu placă surf sporturi nautice Mamaia Foto Sînziana Ionescu

Pentru Cristian, extrasezonul este anotimpul ideal pentru practicarea sportului. Constănţeanul lucrează ca distribuitor de scoici pentru localurile de pe litoral, astfel că în sezonul turistic nu are timp să respire, muncind la foc continuu. El preferă să vină la joacă atunci când dă frigul. Pe plajă ies atunci doar împătimiţii sportului şi amatorii de plimbare, care astfel se pot desfăşura în voie. 

La sfârşit de săptămână, lui Cristian i se alătură practicanţi de sporturi nautice care vin de la sute de kilometri depărtare: Bucureşti, Iaşi, Braşov. „Avantajul meu că stau la mare. Ceilalţi dau o fugă cum prind o zi liberă. Cum o să fac eu când plec la munte să schiez, zilele acestea, la Şureanu“, afirmă Cristian.

Pas cu pas, pe apă

Adrian Constantinescu deţine AKA Kiteboarding, un centru unde înveţi să îţi ţii echilibrul pe o placă, să te ghidezi după direcţia vântului şi să te deplasezi pe valuri purtat de zmeul care se ridică la zeci de metri înălţime. Zmeul, foarte nărăvăş şi imprevizibil, te trage după el, dar tu deţii controlul, deoarece îl manevrezi din frânghiile prinse de hamul pe care îl porţi. 

Primele lecţii se iau pe uscat: prezentarea echipamentului, pregătirea componentelor, stabilirea coordonatelor vântului şi, cel mai important, regulile de siguranţă. După ce este verificat totul, începătorul poate intra în apă însoţit de instructor. Zmeul este lansat, fiind manevrat întâi cu două mâini, apoi cu o mână. Apoi cursantul învaţă să facă o relansare a zmeului din apă şi exersează procedura de recuperare prin forţe proprii. Important de ştiut: chiar dacă eşti experimentat, odată ce intri într-o situaţie mai dificilă, nu trebuie să te sfieşti să ceri ajutorul celor de pe ţărm.

Sunt mai multe module ale cursului, toate de 3 ore pe zi, prin care deprinzi tehnica sportului nautic. Pentru un curs de bază, care durează 1 zi, plăteşti 100 euro. Pentru un curs de două zile se plăteşte taxa de 300 euro. În 4 zile reuşeşti să devii independent pe apă - ceea ce costă 450 euro. Pentru acrobaţii şi învăţarea tehnicilor specifice, cu aterizare în siguranţă, sunt necesare 6 zile şi 700 euro. Un echipament profesionist costă 2.000 euro.

Adrian Constantinescu, în Mamaia Sursa Ion Dumitraşcu Windsurfing Piccadilly Mamaia

Adrian Constantinescu de la AKA Kiteboarding sporturi nautice Mamaia Sursa Ion Dumitraşcu

„Pentru sesiuni speciale de iarnă este nevoie de minimum 2 cursanţi. Costurile sunt aceleaşi. Cele două persoane trebuie să fie echipate corespunzător, cu neopren gros de iarnă, cagulă, mănuşi şi un dram de nebunie. Mai mare chiar decât un dram“, spune Adrian de la AKA Kiteboarding.

Hai pe val!

Tiberiu Balica de la SupAcademy Romania este instructor de surf. „Pentru surf, acesta este sezonul cu cele mai bune valuri din tot anul. Dacă te obişnuieşti cu capriciile de la Marea Neagră poţi avansa în acest sport. Sunt curenţi puternici, apa are în jur de 0 grade. Asta îţi va testa abilităţile şi limitele. Puneţi-vă un costum gros de neopren şi haideţi pe val!“, îndeamnă Tiberiu.

Iarna şi în primăvara timpurie, băieţii de la SupAcademy Romania preferă zona de sud a litoralului românesc, de la Vama Veche, pentru că acolo sunt mai bune valurile. „Au timp să se organizeze mai bine în drumul lor dinspre nord“, detaliază Tiberiu Balica.

Cu zmeul pe zăpadă sau nisip

Dacă este zăpadă, zmeul poate fi folosit şi la snowboarding, sportul în care „autostrada vântului“ are drept carosabil stratul de omăt. Snowboardingul poate fi practicat pe teren nivelat - pe o câmpie sau pe un platou de munte.

Cristian Ivan şi instructorul nautic Ion Dumitraşcu au înlocuit apa mării cu nisipul plajei, într-un sport denumit „buggy“, în care un mic vehicul este tras de zmeu. „Este exact ca la kiteboarding, numai că te dai cu zmeul pe nisip, nu pe apă. Tot zmeul te poartă prin forţa vântului, pe uscat. Este foarte antrenant“, descrie Cristian. Cei doi au ieşit să facă ieri buggy pe plaja Modern din Constanţa. „Se anunţă 10 zile de vânt bun. Deocamdată pe roţi e mai uscat şi mai haios“, spune şi Ion Dumitraşcu.  

Marea Neagră, locul unde înveţi

Deşi este capricioasă, Marea Neagră este ideală pentru deprinderea sporturilor nautice. Are o localizare accesibilă, plajele sunt late, există spaţii amenajate pentru amatorii de sport, iar cazarea se găseşte uşor. Dacă vezi că sportul învăţat aici îţi place, poţi merge apoi şi în tabere de specialitate, iarna, în ţări exotice, unde să petreci vacanţe active.

De exemplu, un sejur de două săptămâni în care faci sport şi yoga costă în medie 2.000 euro, dacă alegi Bali sau Filipine iarna sau Peru primăvara, acolo unde este cel mai lung val din lume - la Chicama. În acest preţ ai inclus transport, cazare, mese, curs cu instructor omologat şi vizite la obiective turistice. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO „Autostrada vântului“ de la Mamaia. Kitesurfing, sportul nautic cu zmeu, placă şi acrobaţii pe mare

FOTO VIDEO Ultimul sport al litoralului: stand up paddle, vâslitul pe placă

Sport nautic în luna martie. Băieţii de la SupAcademy au vâslit pe valuri la 2 Mai-Vama Veche

VIDEO Sporturi extreme la 2 grade Celsius. Cum se face Windsurfing pe o mare aproape îngheţată

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite