Cine este răspopitul care l-a agresat pe ÎPS Teodosie? Gabriel Mascaş, lider PPDD, exclus din cler pentru curvie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost la un pas să fie bătut de un preot caterisit, care l-a aşteptat la intrarea în sediul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa. Alexandru Gabriel Mascaş a fost judecat în două rânduri în tribunalul bisericesc, în 2001 şi 2013, fiind găsit vinovat de încălcarea conduitei clericale.

Ierarhul a venit la sediul IPJ Constanţa joi, 27 octombrie, la ora 9, să arate că respectă măsura controlului judiciar impus de DNA în dosarul fermei de la Nazarcea.

La intrarea în curtea IPJ, din grupul de presă care îl aştepta pe Teodosie s-a desprins preotul Gabriel Mascaş. Acesta i-a ieşit în cale arhiepiscopului, care era însoţit de preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Tănăsescu s-a pus în faţa arhiepiscopului reuşind să-l împiedice pe Mascaş să ajungă la Teodosie. A urmat o îmbrânceală cu părintele Tănăsescu, în care sugrumat de furie, Mascaş i-a reproşat lui Teodosie că este plătit de la bugetul de stat, deci trebuie să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

La ieşirea de la IPJ, cohorta de ziarişti l-a urmărit pe arhiepiscop până la maşina parcată pe o străduţî alăturată. Mascaş i-a strigat din nou lui Teodosie că este „securist“, „comunist“, cerându-i demisia. Arhiepiscopul Teodosie s-a urcat în maşina preotului Tănăsescu şi a reuşit să plece de la faţa locului.

Îmbrânceala de la IPJ - Sursa foto Ziua de Constanţa Autor Nicolas Soldat

image

La scurtă vreme după incident, Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat de presă în care aminteşte cine este preotul caterisit care l-a bruscat pe ÎPS Teodosie:

„Readucem aminte că domnul Alexandru Gabriel Mascas, care astăzi s-a comportat violent în curtea IPJ Constanţa, la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este preot caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomsiului. Prima judecare în Consistoriu a fost în anul 2001 pentru următoarele capete de acuzare:

Gabriel Mascaş răspopitul care a sărit să-l bată pe ÎPS Teodosie Sursa foto Facebook G.M.

Alexandru Gabriel Mascaş a fost judecat în două rânduri în tribunalul bisericesc

A. Neascultare de autorităţile bisericeşti, prin:

1. Neglijenţă în îndeplinirea datoriilor bisericeşti.

2. Căutarea de certuri şi provocarea de neînţelegeri în sânul Bisericii.

3. Impunerea cu sila a plăţii serviciilor religioase.

4. Incorectitudini săvârşite în afaceri oficiale.

5. Fapte contra ordinei şi bunei cuviinţe.

B. Delicte, prin:

1. Neglijarea ritualului prescris la săvârşirea lucrărilor sfinte.

raspopitul

2. Îndeltnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoţeşti.

3. Calomniere şi acuze neîntemeiate faţă de clerici.

4. Adulter.

5. Curvie.

6. Neglijarea şi îndeplinirea cu rea-credinţă a îndatoririlor impuse de Statutul Bisericii Ortodoxe Române.

A doua judecare în Consistoriu a fost în anul 2013 pentru următoarele capete de acuzare:

1. Defăimarea ierarhului său, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, precum şi chemarea acestuia şi a Arhiepiscopiei în instanţele de judecată ale Statului.

2. Nu a respectat prevederile art. 3 (“inculpatul se poate împărtăşi numai cu epitrahilul pe grumaz”) din sentinţa Consistoriului Eparhial Tomis dată la 21.06.2001.

3. A intrat în politică, fără binecuvântarea ierarhului, devenind vice-preşedinte al partidului PPDD, filiala Constanţa.

4. Deţine armă, contrar demnităţii preoţeşti, chiar dacă ar fi avut autorizaţie civilă.

Considerăm că, prin comportamentul violent de astăzi, fostul cleric a demonstrat că nu are o atitudine demnă de haina preoţească, fiind pătimaş şi dornic de răzbunare“.

Gabriel Mascaş, de la tribuna PPDD Sursa foto Facebook Gabriel Mascaş

Gabriel Mascaş răspopitul care a sărit să-l bată pe ÎPS Teodosie Sursa foto Facebook G.M.

Considerându-se nedreptăţit, Alexandru Gabriel Mascaş a contestat deciziile Arhiepiscopiei Tomisului, pe rolul instanţei de judecată figurând nenumărate procese cu ÎPS Teodosie. 

Mascaş: „L-am «bătut» deja pe Teodosie, în instanţă“

În acelaşi timp, Alexandru Gabriel Mascaş, preotul caterisit care l-a agresat pe arhiepiscopul Teodosie chiar în curtea IPJ Constanţa, spune că raportul său de muncă cu Arhiepiscopia Tomisului ca preot paroh a încetat la data de 1.02.2001, conform cărţii de muncă. „Drept consecinţă orice act sau acţiune îndreptată împotrivă mea, ulterioare acestui raport de muncă încheiat, judecată în staborul episcopal, caterisiri, sunt lovite de nulitate absolută, sunt acţiuni false şi mincinoase pentru manipularea opiniei publice“, spune Mascaş.

El afirmă că acuzele de adulter şi curvie sunt contrazise şi anulate de adresa Parchetului Medgidia cu nr 2602/P/2000 soluţionată cu NUP, în urmă unui denunţ calomnios formulat de fosta soţie, absolventă de Teologie-Istorie.

„Conform Sentinţei Civile cu nr 1022/07.11.2007 Tribunalul Constanţa obligă Episcopia Tomisului să emită o decizie de reîncadrare în sistem, la Parohia Cernavodă sau altă parohie din Constanţa. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat până la ora actuală, Episcopia este în executare cu despăgubirile de rigoare“, spune Mascaş.

El mai precizează că în calitate de „fost disident şi deţinut politic în Mişcarea pentru Drepturile Omului în România, condusă de poetul Paul Goma, şi semnatar al Chartei '77, acuză pe numitul Teodosie de trădare naţională, trădarea Bisericii şi a lui Dumnezeu prin colaborarea cu fosta securitate sub numele de cod Mache“, motiv pentru care „derulează“ la Curtea de Apel Constanţa procesul împotrivă a 6 ofiţeri de securitate şi 7 popi turnători la securitate.

Alexandru Gabriel Mascaş mai neagă intenţia de a-l bate pe arhiepiscop: „Ca orice om de stat sau politician care se respectă numitul Teodosie trebuia să răspundă elegant la întrebările mass media ,fără că eu să intervin şi să punctez acest moment: «Eşti plătit de la bugetul de stat ,trebuie să răspunzi la întrebările jurnaliştilor». L-am «bătut» pe Teodosie în instanţă, fiind obligat să plătească despăgubiri către ANAF Constanţa“.

El zice c-a făcut prima sesizare către Ministerul Agriculturii privind distrugerea Fermei Nazarcea încă din 2012 -2013, iar arma pe care o deţine legal şi-a cumpărat în urma numeroaselor ameninţări telefonice primite de la apropiaţii arhiepiscopului. Liderul PPDD, intrat în politică fără binecuvântarea arhiepiscopiei, spune că face politică din anul 1977 şi că este anormal să fiu considerat „un duşman al Bisericii Divine distrusă tocmai de slujitori nevrednici“, care au scăzut „popularitatea Bisericii Române a scăzut de la 86% la 42%“.

„Vorbe goale“

Părintele Eugen Tănăsescu a declarat pentru „Adevărul“ că haina preoţească a fost purtată degeaba de agresor: „Crezându-se arhanghelul dreptăţii, Alexandru Gabriel Mascaş ne-a bruscat şi a început să adreseze cuvinte nepotrivite şi acuze neîntemeiate la adresa arhiepiscopului. La fel şi Constantin Cumpănă (de la ziarul Rezistenţa - n.n.), ce se pretinde a fi jurnalist, a deranjat prin atitudine până şi pe colegii jurnalişti. Regretăm faptul că această situaţie a dus la stârnirea multor patimi şi furii nejustificate. Constatăm că pentru unii, atât creştinismul, cât şi preoţia sunt vorbe goale. Până şi în curtea poliţiei eşti bruscat şi asaltat necuviincios“. 

Incident la Poliţie. ÎPS Teodosie, bruscat de un preot

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Incident la Poliţie. ÎPS Teodosie, bruscat de un preot. Ierarhul venise să arate că respectă măsura controlului judiciar

Războiul de gherilă al preoţilor contra lui ÎPS Teodosie „Şpagoveanul“: „Suntem umiliţi, jecmăniţi şi aduşi la sapă de lemn. Ajunge! Vrem şi noi un părinte“

Pomelnicul lui Teodosie. Un grup de preoţi nemulţumiţi îl pârăsc pe arhiepiscop la Patriarhul Daniel. Ce răspunde Arhiepiscopia Tomisului

Păcatele lui ÎPS Teodosie: fostă sursă Mache a Securităţii, bântuit de şpăgi, dosare penale, de scandaluri cu sex şi droguri. „Eu reprezint Biserica“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite