Cine au fost femeile din viaţa lui Iisus. Ce spune Biserica despre ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada propovăduirii, Iisus nu a fost însoţit şi ajutat doar de apostoli şi ucenici, ci şi de câteva femei care sunt menţionate în câteva scrieri din Biblie.

Numele unora dintre aceste femei care au stat în apropierea lui Iisus sunt cunoscute, fiind consemnate în Evanghelii. Pe toate Biserica ortodoxă le numeşte „femeile mironosiţe”, adică femeile purtătoare de mir, plecând de la faptul că ele au fost cele care s-au dus la mormântul Mântuitorului pentru a-i unge trupul cu mir.

„Cunoaştem numele unor femei mironosiţe din Noul Testament, şi anume: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov şi a lui Iosif ori Iosie, Salomeea, Ioana, soţia lui Huza, un ispravnic al regelui Irod, Suzana, care au ajutat pe Mântuitorul şi pe Sfinţii Apostoli în lucrarea lor de propovăduire a Evangheliei. Ele au ajutat cu bani sau cu munca necesară pentru pregătirea meselor şi a hainelor, adesea în călătoriile pe care Domnul Iisus şi ucenicii Săi le-au făcut în Ţara Sfântă”, spune Patriarhul Daniel, citat de basilica.ro.

Maria Magdalena este prima femeie vindecată de Iisus care a scos din ea „şapte duhuri necurate”. Ea este prezentă în momentul patimilor Mântuitorului, fiind la picioarele Crucii, dar şi martora învierii Acestuia.

Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov şi Salomeea sunt femeile care au cumpărat miresme ca să vină la mormânt să „ungă” trupul lui Iisus. „În dimineaţa Învierii lui Iisus Hristos, femeile mironosiţe au fost cele mai curajoase fiinţe umane dintre toţi oamenii care L-au cunoscut pe Iisus”, spune PF Daniel.

Şi despre Ioana, soţia lui Huza, un curtean al regelui Irod, se ştiu puţine lucruri. Iisus este cel care le-a vindecat băiatul aflat pe patul de moarte, iar credinţa femeii a atras duşmănia regelui. De aceea Ioana a fost alungată de acasă de către soţ. Aşa a ajuns să-i urmeze Mântuitorului şi să fie alături de celelalte femei mironosiţe.

Conform Sinaxarului Ortodox, Salomeea a fost soţia lui Zevedeu şi mama celor doi Sfinţi Apostoli Iacov şi Ioan Evanghelistul. Ea a cerut Mântuitorului cinstea ca ei să fie aşezaţi unul de-a dreapta şi unul de-a stânga în Împărăţia Sa (Matei 20, 20-22). Salomeea a fost de faţă la patimile şi răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos (Matei 27, 56). În dimineaţa Sfintei Învieri a fost la mormânt împreună cu celelalte mironosiţe, cărora li s-a arătat Mântuitorul Hristos.

Sfintele mironosiţe împreună cu Salomeea au fost prinse şi întemniţate împreună cu alţi creştini. După aceea au fost urcaţi într-o corabie şi lăsaţi în mijlocul mării. Corabia a ajuns pe coastele Provencei, în Franţa de azi. Mironosiţele au răspândit în această parte cuvântul Domnului. Maria lui Cleopa şi Salomeea s-au stabilit într-o insulă de la gura Romului, unde au rămas până la moarte.

Teologii mai menţionează şi numele Martei şi ale Mariei ca făcând parte din rândul femeilor apropiate de Iisus. Cele două sunt surorile lui Lazăr, cel înviat din morţi.

Pe aceeaşi temă:

Cele nouă sfaturi pentru viaţă ale duhovnicului Arsenie Papacioc. „Smerenia este arta de a sta la locul tău“





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite