Cine au fost cei doi oameni despre care Biblia spune că nu au murit niciodată. Ce vor face ei în momentul Apocalipsei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

În Vechiul Testament sunt relatate vieţile a doi bărbaţi care nu ar fi murit niciodată. Ei, spune Biblia, s-au învrednicit să vadă slava lui Dumnezeu şi vor avea un rol important în momentul venirii Apocalipsei.

Cel mai cunoscut personaj biblic despre care aflăm că nu a murit deoarece a fost ridicat la cer de către Dumnezeu este Proorocul Ilie. Creştinii îl sărbătoresc în fiecare vară, pe data de 20 iulie.

În Vechiul Testament este descrisă viaţa acestuia, conflictul său cu regele israelit Ahab, care trăia în păcate, şi retragerea sa în pustie. La rugăciunile profetului, o secetă groaznică s-a abătut asupra ţinutului, secetă ce a dus la instaurarea foametei peste poporul ales. Toate acestea ar fi fost făcute din dorinţa ca evreii să se întoarcă la credinţă.

În timpul secetei, Ilie s-a retras din porunca lui Dumnezeu dincolo de Iordan unde era hrănit de corbi, animale considerate la acea vreme impure.

Ilie Tesviteanul nu a murit, spune Biblia, ci a fost ridicat la cer într-un car de foc, considerat de Dumnezeu vrednic să vadă slava divină.

Al doilea bărbat care nu a cunoscut moartea este Enoh. El a fost luat în mod tainic de pe pământ, de către Dumnezeu, atât cu sufletul, cât şi cu trupul: „Enoh, bine plăcut Domnului fiind, s-a mutat cu trupul şi este pildă de pocăinţă neamurilor” (Sirah 44, 16).

Enoh este cel de-al şaptelea patriarh biblic, după cum aflam tot din cartea Facere.

„Enoh a trăit o sută şaizeci şi cinci de ani, şi atunci i s-a născut Matusalem. Şi a umblat Enoh înaintea lui Dumnezeu, după naşterea lui Matusalem, două sute de ani şi i s-au născut fii şi fiice. Iar de toate, zilele lui Enoh au fost trei sute şaizeci şi cinci de ani. Şi a plăcut Enoh lui Dumnezeu şi apoi nu s-a mai aflat, pentru ca l-a mutat Dumnezeu” (Facere 5, 21-24).

Enoh şi Ilie vor lupta cu Antihristul

„Aceşti doi prooroci au să se pogoare, să vină din Rai, trimişi de Dumnezeu, fiind luaţi cu tot cu trup la cer. Când vor predica ei cu mare putere şi vor înfrunta pe Antihrist trei ani şi jumătate, cât va împărăţi el, Sfinţii Enoh şi Ilie vor avea mare putere să străbată tot pământul cu fel de fel de minuni. Au să facă minuni mari şi semne în Ierusalim ca să întoarcă pe evrei, căci ei nu se întorc până nu vine Ilie şi Enoh. Vor întoarce inimile către fii şi sinagoga satanei către Hristos.

Când vor predica ei, îi va auzi tot pământul şi-i va vedea toată lumea. Şi acestea sunt scrise de 2000 de ani, de când i s au descoperit Sfântului Ioan Evanghelistul. Şi cine ar fi crezut?”, spune părintele Ilie Cleopa consemnat în cartea „Părinţii Bisericii despre sfâşitul lumii: antologie” a Ieromonahului Benedict Stancu.

Conform Apocalipsei, în lupta cu Antihrist, ei vor fi răpuşi şi omorâţi, dar după trei zile şi jumătate vor învia, iar peste cei ce s-au bucurat de moartea lor va cădea frica mare. „Şi voi da putere celor doi martori ai mei şi vor prooroci, îmbrăcaţi în sac, o mie doua sute şi şaizeci de zile. Aceştia sunt cei doi măslini şi cele două sfeşnice care stau înaintea Domnului pământului. (...) Iar când vor isprăvi cu mărturia lor, fiara care se ridica din adânc va face război cu ei, şi-i va birui şi-i va omorî. Şi trupurile lor vor zăcea pe uliţele cetăţii celei mari, care se cheamă, duhovniceşte, Sodoma şi Egipt, unde a fost răstignit şi Domnul lor. Şi din popoare, din seminţii, din limbi şi din neamuri vor privi la trupurile lor trei zile şi jumătate şi nu vor îngădui ca ele să fie puse în mormânt. Iar locuitorii de pe pământ se vor bucura de moartea lor şi vor fi în veselie şi îşi vor trimite daruri unul altuia, pentru că aceşti doi prooroci au chinuit pe locuitorii de pe pământ. Şi după cele trei zile şi jumătate, duh de viaţă de la Dumnezeu a intrat în ei şi s-au ridicat pe picioarele lor şi frica mare a căzut peste cei ce se uitau la ei" (Apocalipsa 11,3-11).


Pe aceeaşi temă:

Ce se întâmpla, de fapt, în Sodoma şi Gomora, cetăţile de unde păcatul striga la cer

Ce sunt „onania“ şi „malahia“, două păcate menţionate în Biblie, pe care Biserica le pedepseşte aspru

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite