Cine erau femeile cu drept de vot în urmă cu aproape 100 de ani. „Să fie mamă de familie cu cel puţin trei copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca o femeie să aibă drept de vot în perioada anilor 1929-1930 trebuia să îndeplinească una dintre cele şase condiţii impuse de Legea pentru organizarea administrativă.

Într-un mesaj postat pe prima pagină a ziarului „Dacia” din 27 septembrie 1929, avocata Emilia Armaşu se adresează femeilor cu drept de vot, îndemnându-le să se înscrie pe listele electorale.

Totodată, în mesaj sunt prezentate condiţiile care dau posibilitatea unei femei să-şi exercite acest drept. Îndeplinirea uneia dintre cele şase îi oferea posibilitatea să se poată înscrie pe listele electorale. Condiţiile erau impuse de Legea pentru organizarea administrativă, adoptată la 3 august 1929.

Astfel, conform ziarului „Dacia”, aflat în colecţia Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” din Constanţa, „la alegerile pentru judeţ, comună şi sat vor avea dreptul şi femeile care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:

1.    Cunoştinţele ciclului inferior secundar normal sau profesional
2.    Să ocupe o funcţie de stat, judeţ sau comună
3.    Să fie văduvă de război
4.    Să fie mamă de familie cu cel puţin 3 copii
5.    Să fie decorată pentru activitate în timpul războiului
6.    Să fi făcut parte la promulgarea legei din conducerea unei societăţi cu personalitate juridică cu scop de revendicări sociale, propagandă culturală sau de asistenţă socială.

„Îndemn cu stăruinţă pe toate femeile care intră în categoriile de mai sus să se grăbească a se conforma legii şi a nu pierde termenul de înscriere. Şi acest început de drepturi trebuie să recunoaştem că s-a obţinut în urma muncii perseverente depuse de organizaţiile de femei în decurs de ani de zile ”, se arată în mesajul avocatului Emilia Armaşu.

Iniţiatorul mesajului atrage atenţia că lipsa de interes a femeilor care au drept de vot ar însemna o dovadă de nepăsare faţă de eforturile lor şi faţă de obligaţiile cetăţeneşti.

„Să privim exercitarea dreptului de vot ca o datorie pe care ne vom sili să o îndeplinim cu conştiinţă şi demnitate ca pe o eră nouă de muncă pentru binele obştesc”, conchide Emilia Armaşu.  



Dreptul la vot al femeilor din România interbelică a fost stabilit prin Constituţia din 1938, dar regimul autoritar instaurat de regale Carol al II-lea va anula în fapt această reuşită. Abia în 1946, prin Costituţie s-a introdus dreptul de vot universal pentru populaţia majoră, indiferent de sex, iar în 1948 s-au interzis orice forme de discriminare bazate pe sex.
 

Ziarul Dacia 1929 - dreptul la vot al femeilor

Pe aceeaşi temă:

Când viaţa bate filmul: crima petrecută în urmă cu un secol într-o familie săracă de lipoveni

Cum a ajuns Regele Mihai să fie muşcat de un câine turbat la Constanţa



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite