Cine este călugărul care a postat pe Facebook imagini cu elevi îmbrăcaţi sumar. Talentul pentru care ÎPS Teodosie a decis să-l ţină aproape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie şi călugărul Calinic FOTO Arhiepiscopia Tomisului
IPS Teodosie şi călugărul Calinic FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Ciprian Savin (Calinic) a intrat în atenţia oamenilor legii după ce a postat pe contul personal de Facebook imagini cu copii care se dezbrăcau înainte de ora de sport. O anchetă se află în desfăşurare la Arhiepiscopia Tomisului, unde Savin este călugăr.

Un nou scandal zguduie Arhiepiscopia Tomisului. Unul dintre arhidiaconii din preajma lui IPS Teodosie, călugăr la Catedrala Arhiepiscopală şi profesor de muzică de la Şcoala Generală nr. 39 „Nicolae Tonitza“ din Constanţa, este acuzat că a furat imagini cu elevi în timp ce aceştia se dezbrăcau în sala de clasă pregătindu-se pentru ora de Educaţie Fizică. 

Profesorul Ciprian Savin (numele de călugăr este Calinic) este în acelaşi timp şi călugăr în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, având calitatea de arhidiacon.
 

Ciprian Savin s-a născut în judeţul Neamţ şi a urmat seminarul teologic în Moldova, apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, pe care a absolvit-o în anul 2011, cu o medie mare.

Cum Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa are statut de mănăstire, după o pregătire de trei ani, timp în care a fost novice, pentru a vedea dacă se obişnuieşte cu viaţa monahală, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, l-a tuns în monahism. Astfel, de aproximativ 10 ani, Ciprian Savin este călugăr la Constanţa, primind numele de Calinic.

Alţi preoţi de la Catedrala Arhiepiscopală spun că IPS Teodosie l-a păstrat în preajma lui datorită harului său: cântă foarte frumos, mai ales muzică psaltică, dar se pricepe şi la cântarea bizantină. În total, la catedrala din Constanţa mai sunt alţi 14 călugări, fiecare cu darul său, care slujesc la biserică, dar care îşi câştigă existenţa din alte servicii: unii sunt profesori, alţi din fonduri proprii. 

Călugărul Calinic preda muzica la Şcoala Generală nr. 39 Nicolae Tonitza, unde înfiinţase şi un cor. Nu de puţine ori, călugărul îl însoţea pe înaltul ierarh la slujiri de biserici sau la hramuri.

La 11 octombrie, la Secţia 4 Poliţie Constanţa a fost depusă o sesizare din partea conducerii Şcolii Generale Nr 39 Nicolae Tonitza, prin care oamenii legii au fost informaţi că un cadru didactic titular ar fi intrat în posesia unor imagini de pe camerele de supraveghere ale şcolii (eleve ce se pregăteau pentru ora de educaţie fizică), iar ulterior le-ar fi postat pe o reţea de socializare. 

După izbucnirea scandalului, călugărul a părăsit catedrala, acolo unde şi locuia de mai mulţi ani. Întrebat ce s-a întâmplat, el a explicat că îşi pierduse un stick în timpul orelor şi a intrat în camera unde sunt stocate imaginile înregistrate pentru a da de urma acestuia. Apoi, le-a postat din greşeală pe Facebook. 

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că dacă vor fi aduse probe temeinice ale vinovăţiei sale, va fi deferit consistoriului monahal putând fi caterisit şi/ sau scos din monahism. El are două calităţi: este şi călugăr şi arhidiacon. 

Pe aceeaşi temă:

Stareţa contrabandistă care mergea în Turcia să încarce TIR-urile cu marfă. A intrat în călugărie „sub aripa“ faimosului duhovnic Justin Pârvu

Soborul preoţilor cu dosare penale de la vârful Arhiepiscopiei Tomisului. Consilierul lui Teodosie care a reclamat că o enoriaşă a profitat sexual de el

Preot, consilier al Arhiepiscopului Teodosie, condamnat pentru conducere sub influenţa alcoolului

Preotul Eugen Tănăsescu se întreabă după dezastrul la referendum: „De ce nu ne-a auzit poporul“?

Preotul traficant de etnobotanice, eliberat înainte de termen din închisoare, după ce a scris două cărţi în detenţie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite