„Cimitir de epave“, vechi de 2.500 de ani, descoperit în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 60 de epave au fost descoperite în Marea Neagră  FOTO IFL Science
Aproximativ 60 de epave au fost descoperite în Marea Neagră  FOTO IFL Science

Aproximativ 60 de epave au fost descoperite în Marea Neagră de o echipă de cercetători britanici. Navele, conservate incredibil de bine, datează încă din perioada bizantină. Se pot rescrie, spun specialiştii, 2.500 de ani de istorie a navigaţiei.

Conform site-ului iflscience.com, cercetătorii Centrului de Arheologie Maritimă al Universităţii din Southampton efectuează o serie de studii de arheologie maritimă în zona Mării Negre. Descoperirea ”cimitirului de epave” a fost întâmplătoare, iar din motive lesne de înţeles, oamenii de ştiinţă preferă să ţină ascunsă locaţia exactă a epavelor.

Cele aproximativ 60 de nave naufragiate datează din perioada bizantină până în secolul XIX, iar multe dintre ele s-au conservat pe fundul mării foarte bine.

Fiecare navă, plecând de la cea mai veche şi până la cea mai recentă, oferă o viziune asupra traseelor şi tradiţiilor maritime. De aceea, cercetătorii numesc descoperirea "de neegalat", locaţiile navelor dezvăluind modele vechi de comerţ, război şi comunicare, precum şi date tehnice despre construirea corăbiilor sau vaselor.

Oamenii de ştiinţă britanici au folosit vehicule operate de la distanţă (ROV) cu camere 3D de înaltă rezoluţie, precum şi camere de înaltă definiţie, scaner cu laser, lămpi şi echipament geofizic pentru a cerceta fundul mării. La aproximativ 150 de metri, Marea Neagra este anoxica, adică organismele nu pot supravieţui, pentru ca nu există lumină sau oxigen, ceea ce a dus la conservarea foarte bună a epavelor.
 

image

Epave descoperite în Marea Neagră                    sursa foto: IFL Science

Pe aceeaşi temă:

Imagini în premieră din epava Evangelia, nava lui Aristotel Onasis care a eşuat în urmă cu jumătate de secol la Costineşti

Comorile acvatice de la Marea Neagră. Epave misterioase puţin cunoscute vor putea fi explorate turistic în premieră

Jurnalul unui scafandru. Pascale Roibu a scos la suprafaţă comori ale lumii antice, dar şi epave ale hidroavioanelor nemţeşti
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite