„Cicada”, cel mai bun proiect din lume premiat de NASA. Două eleve din Constanţa şi-au imaginat cum se va face turism în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două eleve de 17 ani din Constanţa au primit din partea NASA premiul special şi marele premiu pentru un proiect în care îşi imaginează turismul în spaţiu. Totul este descris în cele mai mici detalii, de la camerele de hotel, până la patinoar.

Bianca Maria Cosma şi Mihaela Constantinescu (17 ani), eleve în clasa XI la Liceul „Ovidius” din Constanţa, au realizat proiectul premiat cu marele premiu al NASA în cadrul competiţiei  „Space Settlement Design” – martie 2018. Româncele au fost cele mai bune dintre cei 10.000 de concurenţi (elevi de liceu) din întreaga lume care au depus 2.500 de proiecte.

Performanţa elevelor constănţene este cu atât mai meritorie cu cât, acelaşi proiect a obţinut şi premiul special “NSS Bruce M. Clark, Jr. Memorial Space Settlement”, oferit tot de NASA, pentru cel mai bun proiect ştiinţific din concurs. Astfel, Liceul „Ovidius” devine prima şcoală românească ce are în palmares două mari premii şi un premiu special acordat de NASA.

Alături de cele două fete, anul acesta au mai fost premiaţi de către NASA şi alţi elevi din aceeaşi şcoală: Adi Elif -premiul I (individual), Stoica Alin, Maga Rusandra Elena şi Căsărică Mihaela Cristiana (elevă la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanţa) – premiul al III-lea.

„Cicada”, cel mai bun proiect din lume

Bianca şi Mihaela au început munca în septembrie 2017 şi au finalizat proiectul în februarie 2018. A rezultat un plan foarte detaliat de 90 de pagini care cuprinde două părţi: „proiectul propriu-zis, intitulat „Cicada” şi un ghid turistic, „The tourist's guide to Magicada”, unde sunt descrise atracţiile parcului de distracţii în micro-gravitaţie Magicada, ce se află la bordul staţiei spaţiale Cicada. De asemenea, ghidul cuprinde atât ilustraţii, cât şi impresiile unor turişti în spaţiu, aşa cum ni le-am imaginat noi”, spune Bianca.

Imagine indisponibilă

„Cicada” reprezintă un habitat creat să susţină viaţa umană în afara graniţelor terestre, fiind localizat în Orbita Ecuatorială Joasă a Pământului, la aproximativ 500 de kilometri altitudine. Scopul principal al acestui habitat este dezvoltarea turismului orbital, care constituie un punct de plecare ideal către colonizarea spaţiului. „Am putea să o asemănăm cu staţia spaţială internaţională care orbitează la momentul actual, însă ceea ce o diferenţiază este că are microgravitaţie”, adaugă Bianca.

Mihaela s-a ocupat în special de partea artistică a proiectului şi de realizarea ghidului turistic în spaţiu. „Acolo este un lanţ hotelier cu trei mici hoteluri. Am făcut şi un parc numit Magicada care include o operă, cazinou, parc acvatic, patinoar, parc de aventură. Parcul nu este unul obişnuit deoarece toate atracţiile se desfăşoară în microgravitaţie.”

În cadrul proiectului, printre altele, au prezentat în detaliu avantajele locaţiei alese, tipurile de scut de care ar avea nevoie o astfel de staţie în Orbita Joasă a Pământului, caracteristicile fiecăruia dintre componentele sale, generarea gravitaţiei artificiale, designul interior într-un sistem care se roteşte, compoziţia atmosferei din habitat, dar şi parametrii financiari pentru o astfel de afacere.

70 de miliarde de dolari pentru realizarea proiectului

„Noi am participat şi în anii trecuţi cu proiecte şi eram familiarizate cu ideea de colonizare a spaţiului prin crearea unor habitate care să susţină viaţa umană în afara graniţelor terestre. Anul acesta am vrut să ieşim din zona noastră de confort şi să facem ceva diferit. Am ales turismul în spaţiu pentru că pare o temă de actualitate şi ar putea realiza perfect tranziţia dintre viaţa de pe pământ şi viaţa în spaţiu care, cu siguranţă reprezintă viitorul”, spune Bianca.

Iar viitorul, aşa cum l-au imaginat cele două eleve de 17 ani, este unul realizabil. Dacă alte proiecte care au fost depuse în concurs erau futuriste, NASA a apreciat tocmai aplicabilitatea proiectului Cicada.

Astfel, 450 de turişti ar putea vizita habitatul şi 130 de angajaţi s-ar ocupa de tot ceea ce înseamnă funcţionarea acestuia. Pentru realizarea proiectului, fetele au calculat un buget de aproximativ 70 de miliarde de dolari, în mare parte datorat costurilor enorme care caracterizează transportul de pe Pământ către Orbita Joasă a Pământului. „Un turist ar plăti în jur de 20 de milioane de dolari pentru o excursie, dar dacă am reuşi să folosim rachetele reutilizabile acest cost ar scădea considerabil”, spune Bianca.

Imagine indisponibilă

            Bianca Maria Cosma şi Mihaela Constantinescu, alături de profesorul Cristinel Maga

Înainte de a munci la proiect, cele două eleve au studiat diverse sondaje legate de dorinţa oamenilor de a merge în spaţiu şi cei mai mulţi răspundeau că de acolo vor avea parte de o privelişte extraordinară şi faptul că devii o parte a evoluţiei civilizaţiei umane. „Dacă omenirea reuşeşte să se mobilizeze din punct de vedere financiar, consider că am putea deveni turişti în spaţiu, adică în cursul acestui secol se poate realiza o astfel de construcţie”, spune optimistă Bianca.

Mihaela şi Bianca se vor concentra anul viitor pe examenul de Bacalaureat, apoi drumurile lor par că se vor despărţi: Bianca ar vrea să studieze în străinătate în Anglia, Olanda sau Danemarca, iar Mihaela are prima opţiune Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, dar ia în calcul posibilitatea de a studia afară în Anglia.

Pregătim cercetători pentru alte ţări

Cristinel Maga este profesor de fizică la Liceul „Ovidius” şi coordonatorul Clubului de Astronomie din cadrul acestei şcoli. Aici se pregătesc, imaginează şi realizează proiectele pe care specialiştii de la NASA le premiază. Aici pătrund în tainele cercetării spaţiului viitorii specialişti care vor pleca, cei mai mulţi, în străinătate.

„Mare parte din aceşti elevi merg în străinătate. Ştiu doar traseul câtorva cu care eu am lucrat. O elevă a făcut Harvard, alt elev a studiat în Philadelphia, o altă elevă a studiat la Bremen apoi, cu bursă, a plecat în SUA cu master şi acum lucrează în San Francisco. Mulţi ajung cercetători ai lor, dar cercetători de top. Este bine că ajung cercetători de top la nivel mondial, păcat este că nu reuşim noi să le creăm cadrul de a se dezvolta aici. Dar nu există o investiţie reală în învăţământul românesc”, declară profesorul.

Despre performanţa de anul acesta a elevilor săi, în special a Biancăi şi Mihaelei, Cristinel Maga spune că ei vor realiza ce reprezintă aceste premii „atunci când vor fi în faţa unei săli pline şi toţi specialiştii din întreaga lume în domeniul cercetării spaţiului o să-i urmărească”.

Iar pentru a ajunge în faţa unei săli pline de cercetători veniţi din toată lumea, nu este atât de simplu. La finalul lunii mai, toţi cei 6 elevi, împreună cu profesorul, ar trebui să plece în SUA pentru festivitatea de premiere, dar şi pentru a participa la o conferinţă internaţională prilejuită de acest eveniment. Deocamdată nu au adunat suficienţi bani pentru deplasare şi speră ca prin eforturile părinţilor şi ale unor apropiaţi ai liceului să reuşească acest lucru. Costul deplasării ar fi de 2.000 de euro de persoană.

„Sunt puţini oameni disponibili să susţină învăţământul. Din păcate, astfel de performanţe nu ştiu de ce nu sunt văzute ca fiind performanţe de top. Eu cred că ministerul educaţiei nici nu ştie de noi în momentul acesta. Nu avem nici un fel de semnal.  Participarea la o conferinţă internaţională cu oamenii de top din domeniul astronomiei şi astrofizicii nu este puţin lucru. Elevilor li se deschid viziuni acolo. Ei percep o altă realitate, văd lumea cercetătorilor, se îndrăgostesc de ea mulţi dintre ei”, conchide profesorul.

Pe aceeaşi temă:

Elevii români au luat premii la Robotex, cel mai mare festival al roboţilor din Europa

Liceenii români au câştigat premiul NASA. Echipa din Constanţa a avut un singur coordonator, spre deosebire de concurenţii care aveau 2-3 îndrumători



 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite