Cherhanaua cu uşa colorată din Vama Veche, nedezinfectată din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cherhanaua din Vama Veche şi uşa ei colorată Sursa Facebook Cherhana Vama Veche
Cherhanaua din Vama Veche şi uşa ei colorată Sursa Facebook Cherhana Vama Veche

Inspectorii OPC Constanţa au descins marţi, 30 mai, la cherhanaua din Vama Veche, loc deosebit de căutat de clienţi. Rezultatele controlului îi va face pe aceştia să se gândească de două ori înainte de a mai călca aici.

Cherhanaua din Vama Veche este situată înainte de intrarea în satul pescăresc, fiind căutată pentru băncile şi mesele din lemn aşezate pe faleza plajei, uşa colorată şi treptele care duc spre plajă şi plitele imense pe care sfârâie întruna peşte, fructe de mare şi legume.

În timpul controlului de marţi, 30 mai, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa a constatat destule abateri de la normele de igienă în alimentaţia publică:

- icre de crap preparate, în cantitate de 35,8 kg, erau păstrate în frigider fără să fie etichetate cu data preparării astfel încât să se poată stabili prospeţimea acestora. Spaţiul frigorific nu avea grafic de înregistrare a temperaturii, deci nu puteau fi constatate nici condiţiile în care a fost păstrat preparatul culinar;

- cherhanaua cu „peşte proaspăt“ avea 24,8 kg peşte refrigerat diferite specii şi 551 kg peşte congelat diferite specii. „Acestea nu erau însoţite de etichete cu elemente de identificare şi caracterizare din care să reiasă încadrarea în data durabilităţii minimale, produsele fiind potenţial periculoase“, descriu inspectorii OPC. Peştele refrigerat era păstrat în zona bucătăriei în recipiente de plastic cu urme de gheaţă;

- 13 kg icre de crap crude şi sărate nu erau însoţite de etichete de identificare, fiind produs potenţial periculos;

- 299 kg peşte de diferite specii avea etichetă cu elemente de identificare şi caracterizare în limbă bulgară, nefiind traduse informaţiile şi în limbă română.

În blocul alimentar era utilizat un cântar fără buletin de verificare metrological. Şi deloc în ultimul rând, conform documentelor prezentate s-a constatat că ultima operaţiune  de dezinsecţie şi dezinfecţie a fost efectuată în data de 1.08.2014.

Ca urmare a deficienţelor constatate, OPC a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 18.000 lei şi a interzis utilizarea în circuitul de servire a consumatorilor a peştelui refrigerat şi congelat, precum şi a icrelor fără etichetă corespunzătoare. Peştele din Bulgaria a fost oprit doar temporar de la utilizare. 

Pe aceeaşi temă: 

Cherhanalele de pe litoral, delicatesa gastronomiei din Dobrogea. Unde mergi să mănânci un peşte făcut ca la carte

Bilanţul incendiului de la Vadu: 420 de hectare afectate, două cherhanale arse şi un adăpost pescăresc distrus

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite