Cetăţile Carsium şi Capidava, propuse pe lista UNESCO

Cetăţile Carsium şi Capidava, propuse pe lista UNESCO

Cetatea romană de la Topalu FOTO Capidava.ro

Prin proiectul „Danube Limes Brand“, vor fi propuse pe lista tentativa UNESCO două cetăţi romane din judeţul Constanţa: Carsium şi Capidava.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul „Danube Limes Brand”, finanţat prin Programul Operaţional Regional Sud-Estul Europei, îşi propune extinderea limesului dunărean ca parte a sitului transnaţional UNESCO „Frontierele Imperiului Roman”,

Carsium şi Capidava sunt două situri reprezentative pentru antichitatea de la Dunărea de Jos, puncte strategice pentru apărarea liniei dunărene în fata atacurilor ce veneau de peste Dunăre, centre economice importante în schimburile cu comunităţile autohtone din Câmpia Română, precizează arheologul Constantin Nicolae.
Capidava, situată pe teritoriul comunei Topalu, este una din fortificaţiile care s-au conservat cel mai bine, şi poate, mai mult decât oricare, să suscite interesul turistic.

Cetatea de la Hârşova prezintă însă caracteristici cu totul aparte în peisajul siturilor dunărene. Este reprezentativă pentru întreaga istorie a Europei sud-estice având în vedere că pe acelaşi amplasament se construiesc şi reconstruiesc mai multe fortificaţii, în perioade şi epoci diferite, timp de aproape două milenii.

„Evident, din fiecare ne-au rămas, pe suprafaţa actualului oraş, resturi de ziduri. Acestea sunt legate de stâncile de la Dunare, unice prin monumentalitatea lor, ridicate la statutul de rezervaţii naturale şi peisagistice“, precizează Constantin Nicolae.  

În cadrul proiectului Danube Limes Brand, Institutul Naţional al Patrimoniului, împreună cu partenerii proiectului şi invitaţii lor, cercetători şi experţi în domeniul patrimoniului cultural,   au efectuat o vizită de studii, în judeţul Constanţa şi Tulcea  la sfârşitul lunii septembrie.

Proiectul „Danube Limes Brand” a fost coordonat de Universitatea din Viena, Austria, având ca parteneri Universitatea Dunării Krems, Institutul Naţional al Patrimoniului - România, Institutul pentru Protejarea Monumentelor din Bratislava - Slovacia, Colegiul „Karoly Robert” - Ungaria, provincia Rimini - Italia, Institutul de Arheologie şi Muzee - Bulgaria, Academia Ştiinţelor din Serbia - Institutul de Arheologie, Serbia şi Muzeul Osijek – Croaţia.

Vă mai recomandăm:

Comori de Grigorescu, Tonitza şi Ressu la muzeul din Topalu

FOTO VIDEO Vacanţă în România: Litoralul, aşa cum trebuie cunoscut. Poveşti cu kilometri de plajă virgină şi faţa mai puţin cunoscută a Mării Negre

FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: