Cele nouă sfaturi pentru viaţă ale duhovnicului Arsenie Papacioc. „Smerenia este arta de a sta la locul tău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Părintele Arsenie Papacioc a slujit timp de 40 de ani la mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, devenind cel mai iubit şi căutat duhovnic al Dobrogei.

Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai cunoscuţi duhovnici ai României, a murit pe 19 iulie 2011, la Mănăstirea „Sfânta Maria“ din Techirghiol, unde a slujit timp de 40 de ani.

Arsenie Papacioc a trecut prin închisorile comuniste din Braşov, Aiud şi Jilava, fiind eliberat în 1964. Apoi, a luat din nou calea monahiei. A fost preot slujitor la mănăstirea Cernica, stareţ la mănăstirea Cheia, econom la mănăstirea Căldăruşani şi duhovnic la Mănăstirea dintr-un Lemn. În anul 1976, patriarhul Justinian l-a trimis la mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol, locaşul de cult unde avea să devină cel mai iubit duhovnic al Dobrogei.

În urma sa au rămas nenumărate predici şi sfaturi duhovniceşti menite să călăuzească viaţa oricărui creştin. Vă prezentăm nouă sfaturi pentru viaţă ale părintelui Arsenie Papacioc, relatate de agenţia de presă a Patriarhiei Române, basilica.ro.

1. Sfatul cel mai important: iubeşte cu tot sufletul şi iartă!

2. Smerenia este arta de a sta la locul tău.

3. Nimic nu este pierdut cât timp credinţa e în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou.

4. Să ştim să murim şi să înviem în fiecare zi.

5. Învaţă să ai mereu un zâmbet ascuns în inimă.

6. În iubire nu există nimic raţional. „Nu ştiu de ce îl iubesc pe acela!” Iubirea nu are nici început, nici sfârşit, există deodată cu Dumnezeu.

7. Dacă nu poţi să-ţi iubeşti vrăjmaşii, măcar să nu-i urăşti şi nu mai eşti în baltă, ci pe treaptă.

8. Un creştin este un erou permanent şi nu un milog.

9. Nimic nu m-a ajutat mai mult în viaţă ca suferinţa. Singură, suferinţa este suprema catedră de teologie. Sunt sigur că îngerii erau geloşi pe noi pentru că ei nu au această suferinţă dincolo de firea noastră.

Pe aceeaşi temă:

Cum a instalat Securitatea microfoane în chilia părintelui Arsenie Papacioc. „Se înregistrează chiar şi stropii de ploaie“

Şapte ani de la moartea duhovnicului Arsenie Papacioc. Patimile fiului iubit al Dobrogei






 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite