Cele mai periculoase locuri de scăldat pe litoralul românesc. Aici lumea spune că marea „cere un om”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamari pe litoral - arhiva foto
Salvamari pe litoral - arhiva foto

De la nord la sud, litoralul românesc are câteva zone periculoase pentru înot. De aceea, salvamarii atrag atenţia că oamenii trebuie să respecte indicaţiile lor şi să renunţe la acte de teribilism ce le pot fi fatale.

Curenţii marini, digurile sau gropile sunt principalele pericole semnalate de salvamarii de pe litoralul românesc al Mării Negre. Fiecare staţiune are locuri unde înotul este periculos, locuri unde s-au înregistrat victime, mai ales, în rândul turiştilor.

Chiar şi când este liniştită, apa mării este periculoasă şi nu trebuie să comparăm Marea Neagră cu o piscină sau un lac. De aceea, prima regulă ce ar trebui respectată de orice persoană care ajunge pe litoral este cea a respectării indicaţiilor salvamarilor. 

Steagurile arborate de aceştia ne spun clar când putem intra în apă sau când ne punem viaţa în pericol dacă ne aventurăm în valuri. Steagul roşu cu galben reprezintă faptul că plaja este supravegheată de salvamar, steagul galben înseamnă că scăldatul este recomandat doar celor experimentaţi, iar steagul roşu interzice scăldatul.Desigur, şi atunci când apa este liniştită, înotul este permis doar până la geamandură. 

„Din punctul meu de vedere, apa este un mediu periculos, chiar dacă marea este liniştită sau agitată. În momentul în care ai intrat în apă, este un mediu periculos”, spune Gabriel Culea,şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.

elicopter pe plaja foto isu constanta

Elicopter SMURD pe plajă foto: ISU Dobrogea

„Când huruie marea e jale”

Unul dintre cele mai periculoase locuri de înot de pe litoral este în Mangalia, în zona cuprinsă între digul de nord şi cel de sud. „Când începe să huruie marea e jale. Se aude un sunet sinistru şi toată lumea spune că marea cere un om. Atunci nu există să nu se întâmple o nenorocire. Huruitul acesta se aude întotdeauna în august – septembrie. Sunt patru furtuni vara, de intensitate foarte mare”, spune Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului. 

Acesta a arătat pentru „Adevărul” care sunt zonele cele mai periculoase pentru înot în aria sa de responsabilitate. Astfel, în Olimp locuri cu probleme create de curenţii marini sunt la Alpin-Davos şi în zona 2 (de la gardul vilei prezidenţiale până la Meduza). În Neptun, turiştii trebuie să fie atenţi când înoată „la Steaguri” deoarece aici se creează gropi în apă.  

Jupiter, spune Vasile Borteş, are acum modificată structura fundului mării. Anul trecut era plin cu pietre, dar anul acesta s-a înnisipat natural şi salvamarii speră să nu mai fie probleme. 

În Costineşti, zona digurilor este cea mai periculoasă şi o porţiune din dreptul restaurantului Marea Neagră deoarece aici este o limbă de nisip ce-i face pe turişti să creadă că sunt în siguranţă în apă mică. Însă, curenţii îi pot trage imediat în ape adânci. „Nu-i ca la un lac sau piscină să stai să vezi apa şi să mergi prin ea. Curentul te trage”, explică Serafim Nicolae, coordonatorul salvamarilor din Costineşti. 

salvamari constanta foto calin gavrilas

foto: Calin Gavrilaş

În Eforie sunt mai multe zone periculoase, explică Gheorghe Vătămănescu, şeful serviciului Salvamar: zona Belona-Port, la sud de Belona (un punct negru din cauza unei gropi în mare), Roxy-nudişti, debarcader şi zona Acapulco. Curenţii marini sunt cei care pun viaţa turiştilor în pericol.

„Totul este semnalizat, balizat. Dar lumea nu ţine cont. În unele locuri sunt pietre sub apă, foste diguri. Oamenii trec de balize, se duc acolo şi sar în cap exact pe aceste pietre. Mulţi habar nu au ce înseamnă steagurile”, spune Vătămănescu. 

Obiectele gonflabile, un pericol

Pe plajele din Constanţa şi Mamaia, turiştii trebuie să fie atenţi în zona digurilor. „Vin copiii să facă baie sau să sară în apă, urcă pe stabilopozi să facă poze, dar pot aluneca, se lovesc. Dacă nu eşti pe fază se pot îneca”, explică Gabriel Culea. 

Salvamarii atrag atenţia că salteaua, colacul sau alte obiecte gonflabile sunt foarte periculoase la mare, „atrag moarte sigură”. Curenţii sunt puternicii, lovesc malul apoi te trag în larg. Totul se întâmplă cu repeziciune şi în câteva secunde eşti dus la o distanţă considerabilă de mal. 

„Te trag în larg şi nu te mai scoate nimeni de acolo. În urmă cu o săptămână, un copil de şase ani a fost dus în larg chiar de lângă mama sa, la 300 de metri de geamandură. Salvamarii au reuşit să-l aducă în siguranţă la mal. Nici măcar un mulţumesc nu le-a zis. La fel au păţit şi doi soţi din Iaşi, în zona Mangalia. De mult nu am avut curenţi aşa puternici în Marea Neagră. Materialele gonflabile sunt numai şi numai pentru piscine şi, poate, pentru lacuri, dar nu pentru Marea Neagră. Curenţii de aici nu te iartă”, concluzionează Vasile Borteş.. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Bacalaureat 2022 Constanţa. Peste 4.300 de absolvenţi susţin proba scrisă la Limba şi literatura română

Delfinii aduşi din Ucraina au făcut spectacol la Constanţa VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite