Cele mai interesante minuni săvârşite de Iisus Hristos. A vindecat o soacră, a scos draci şi a înviat morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În scurta sa activitate pe pământ, Iisus Hristos le-a propovăduit oamenilor Evanghelia Sa, aducându-le o nouă poruncă faţă de legile vechi: iubirea. Doar că mulţi aveau nevoie şi de alte dovezi că Iisus este Fiul Omului, iar pentru aceştia Mântuitorul a făcut o serie de minuni.

Dacă ar fi să le împărţim pe categorii, am putea spune că Hristos a săvârşit minuni asupra naturii, asupra oamenilor şi chiar asupra Sa.

Prima minune, cu care Iisus şi-a început viaţa publică, a fost cea a prefacerii apei în vin la Nunta din Cana Galileei. Aici, respectând dorinţa fecioarei Maria, Mântuitorul îşi dovedeşte pentru prima dată latura dumnezeiască.

Potolirea furtunii pe mare, este o altă minune consemnată în Biblie de către Apostolul Matei la capitolul 8,23-27. Evenimentul se petrece pe Marea Galileei în timp ce Iisus traversa împreună cu ucenicii săi acea apă. O furtună îi sperie pe aceştia care îl trezesc pe învăţător. Imediat după ce marea este certată de Iisus (Taci! Linişteşte-te!) valurile se potolesc.

Dacă ne referim la minunile săvârşite de Mântuitorul asupra oamenilor, şi acestea le putem împărţi în câteva categorii: vindecări, exorcizări şi învierea din morţi. Desigur, cele mai spectaculoase sunt cele care readuc la viaţă persoane despre care comunitatea credea că sunt moarte.

Învierea tânărului din Nain, prima din această categorie, este consemnată în Evanghelia lui Luca. Iisus îl readuce la viaţă pe băiatul unei văduve văzând suferinţa mamei care-şi conducea la groapă fiul. Este momentul în care cei prezenţi îşi dau seama că Iisus nu este un om obişnuit, de aceea îl numesc un „mare proroc”.

Evangheliştii Marcu, Luca şi Matei relatează o altă înviere din morţi făcută de Iisus în activitatea sa pământească: învierea fiicei lui Iair. Iair îi cere Mântuitorului să vină la casa sa pentru a o vindeca pe fiica sa care era grav bolnavă. Pe drum, de Iisus se atinge o femeie care este vindecată instantaneu, minunea fiind consemnată ca vindecarea femeii cu scurgere de sânge. Ajunşi la casa lui Iair, cei doi sunt anunţaţi că fata a murit. Acesta este momentul în care Iisus rosteşte cuvintele „Talita kumi”,  în traducere „Copilă, îţi zic ţie scoală-te!”

Cea mai cunoscută minune a învierii unui mort este cea a învierii lui Lazăr din Betania. Acesta era mort de patru zile. Chemat în ajutor de Marta şi Maria, surorile lui Lazăr, Iisus ajunge după patru zile de la deces la casa acestuia. „Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”, i-a spus Marta, dar Iisus a asigurat-o că fratele ei va învia: „Eu sunt învierea şi viaţa. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în mine în veci nu va muri. Crezi tu aceasta?"

Iisus ajunge în faţa mormântului lui Lazăr unde, spun evangheliile, lăcrimează şi îi mulţumeşte Tatălui pentru minunea ce urma să se întâmple. Cere, apoi, să fie dată la o parte piatra de la intrare în mormânt şi strigă: „Lazăre, vino afară”. Acesta iese la lumină înfăşurat cu giulgiurile specifice tradiţiei mozaice la înmormântare.

Exorcismele sau alungarea demonilor din oameni au fost o altă categorie de minuni pe care Iisus le-a făcut în activitatea sa pe pământ. Prima de acest fel a fost la Sinagoga din Capernaum unde Mântuitorul le vorbea oamenilor. Acolo se afla şi o persoană posedată de diavol. „Ce ai cu noi, Iisuse din Nazaret? Ai venit să ne distrugi? Te ştim cine eşti — Sfântul lui Dumnezeu!", spun evangheliile că striga acesta. Prin cuvintele „Ieşi din el”, Iisus l-a vindecat, iar cei prezenţi au început să vorbească despre o nouă „învăţătură” adusă de Iisus.

Cea mai cunoscută minune prin care Mântuitorul scoate demonii din alţi oameni este cea din ţinutul Gadarei. Aici are loc chiar şi un dialog între diavol şi Iisus. „Şi iată, au început să strige şi să zică: Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuieşti?”, spuneau diavolii, iar Iisus i-a întrebat: „Care îţi este numele?". „Numele meu este Legiune," a răspuns el, „pentru că suntem mulţi”. În final, demonii cer să fie trimişi într-o turmă de porci aflată pe malul apei, fapt care se şi întâmplă. Apoi, porcii intră în apă şi se îneacă toţi.

Cele mai numeroase minuni săvârşite de Iisus Hristos au fost vindecările. Enumerăm aici câteva dintre cele mai cunoscute: vindecarea unui lepros, a soacrei lui Petru, a slăbănogului din Capernaum, a orbului din naştere, a celor zece leproşi.

Cu toate acestea, cea mai mare minune a Mântuitorului, minunea minunilor, cum este numită de unii teologi, este cea a Învierii din morţi la trei zile după ce a pătimit şi a fost îngropat.

În Biserica creştină, Învierea sau Paştile este cea mai mare sărbătoare din întreg anul calendaristic deoarece este dovada clară a puterii dumnezeieşti a Fiului care a biruit moartea.

Pe aceeaşi temă:

Când au apărut clopotele în tradiţia Bisericii. „Sunt glasul Domnului care ne cheamă la rugăciune“

Crima care l-a determinat pe David să scrie celebrul Psalm 50. Cine a fost femeia pentru care regele l-a supărat pe Dumnezeu



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite