Cel mai longeviv protest de stradă din România a împlinit 1.000 zile. Are loc zilnic la Constanţa, din 31 ianuarie 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai longeviv protest de stradă din România a împlinit 1.000 zile la Constanţa. Ca în fiecare seară din 31 ianuarie 2017 încoace, demonstranţii reuniţi în grupul Rezistenţa Constanţa au fost prezenţi pe platoul din faţa prefecturii, duminică, 27 octombrie.

Din afişe A4 pe care şi-au scris nemulţumirile şi revendicările anticorupţie, ei au format o hartă a României. „Nu ne-am gândit că vom ajunge la protestul cu numărul 1.000. Se fac 3 ani de când ieşim în stradă… Trist“, au constatat manifestanţii. 

Oamenii sunt de vârste şi ocupaţii diferite: profesor de informatică, asistentă medicală, electromecanic, psiholog, pensionar, student etc. Vin la locul ştiut la ora 19 şi stau o oră-două paşnic, discutând ce s-a întâmplat peste zi pe scena politică.

În zilele bune, când se strânge suta de persoane, reuşesc să pornească în marş prin oraş, cu ţintă sediul PSD. În zilele cele mai tensionate, în stradă la Constanţa au fost şi 10.000 protestatari. Alteori sunt doar ei, câţiva, care formează nucleul dur. Nu s-a întâmplat niciodată ca locul să fie lăsat gol, inclusiv pe cod roşu - de viscol sau caniculă, de sărbători sau de aniversări. Întotdeauna cineva a fost la datorie. „Avem toate motivele să fim aici, în continuare. Din păcate. Noi manifestăm contra corupţiei în general, indiferent din partea cui ar veni“, spun membrii grupului Rezistenţa Constanţa.

Şapte dintre ei au fost recent amendaţi de Jandarmerie, cu câte 700 lei, pentru c-au scandat lozinci anti PSD la apariţia Vioricăi Dăncilă la o reuniune de partid de la Constanţa. Au contestat sancţiunea, iar primul proces începe la 5 decembrie. 

Protestul va continua, în orice condiţii. Miercuri, 30 octombrie, manifestanţii se vor aduna la Harta Arheologică din Parcul Arheologic din Constanţa (Bulevardul Ferdinand), pentru a comemora victimele de la Colectiv. 

Imagine indisponibilă

„Încă n-avem un guvern care să aibă susţinerea majorităţii în Parlament. Nu s-a schimbat nimic. Partidul care a câştigat alegerile în decembrie 2016 este încă la putere, ei au majoritatea în Parlament, într-adevar am reuşit să oprim Ordonanţa 13 şi să îi vedem pe unii din marii corupţi la închisoare, Dragnea, Mazăre, Constantinescu. Dar legile justiţiei au fost ciuntite, legea recursului compensatoriu a eliberat din închisori oameni condamnati pentru fapte cu violenţă, statul e îndatorat cu multe miliarde de lei, PNDL-ul încă fidelizează primarii. Dosarele Colectiv şi 10 august n-au înaintat deloc. Am dus în Parlament initiativa cetăţenească <Fără penali> în funcţii publice, n-a fost pusă pe ordinea de zi. La fel alegerile în două tururi, n-a trecut de Senat. Încă avem pentru ce protesta, din păcate, cu toate că protestul nostru a devenit simbolic. S-au făcut 1000 de zile. Vai de noi“ - Cerasela Aura Badea.

„Motive sunt mai multe. Fără pensii speciale, fără imunitate, desfiinţarea Secţiei Speciale din interiorul CSM-ului. Recuperarea banilor de la cei dovediţi că au furat până la al 7-lea grad de rudenie. Fără penali în funcţii publice, fără favoruri, înăsprirea pedepselor celor care fură din păduri, fără libertate compensatorie. Sunt destule motive şi acum, pentru ca cei ce vor veni să nu facă aceleaşi fărădelegi ca Ciuma Roşie, să ştie că suntem cu ochii pe ei, că nu doar înlocuim o clică de borfaşi, cu o alta“ - Tasin Tasian.

„Protestul nostru continuă pentru că PSD este încă în frunte şi s-ar putea să mai stea luni bune. Fără imunitate, fără pensii speciale, fără penali în funcţii publice, confiscarea averilor ilicite, anularea recursului compensatoriu şi pedepsirea celor ce au masacrat justiţia şi au distrus economia. Vrem democraţie autentică, nu mai vrem corupţie! Vrem apărarea aurului verde, vrem să respirăm oxigen, nu beton! Vrem pedepsirea celor vinovaţi de moartea celor de la Colectiv, a celor ce ne-au gazat în 10 august, pedepsirea celor vinovati de chemarea minerilor“ - Maria Stela Mutalip

„Nu s-a schimbat nimic. Fără penali, alegeri în 2 tururi, desfiinţarea SS şi a recursului compensatoriu, fără pensii speciale fără imunitate, confiscarea averor ilicite, au fost revendicări ale protestelor ultimilor 3 ani. Unii deja au început cu "nu se poate acum", "nu e momentul", "avem alte priorităţi"... Toate au sfârşit la fel, ignorate de către politicieni, sau au zis DA pe moment, pe urmă <că nu acum, poate mai încolo> şi au murit uitate prin sertare. Tot timpul a fost aşa, mereu altele, nu ce revendică oamenii!“ - Nicolae Badea

„Protestăm pentru că dorim să vedem instalată o democraţie autentică. Nu vrem să se amestece politicul în justiţie, vrem să dispară majoritatea imunitatilor, vrem pensii stabilite conform principiului contributivitatii. În plus sperăm să se ajungă din nou la votarea primarilor şi a şefilor de CJ în două tururi. Nu mai vrem penali în funcţii publice, vrem reformarea Jandarmeriei şi a poliţiei. Ee, vrem noi multe dar... De ce şi acum? Pai... din ce vedem până acum... şanse minime spre deloc de a fi luaţi în seamă şi de cei ce se pregătesc sa acceadă la putere. Nu ne rămâne decât sa speram la anticipate sau, cel mai sigur, să ieşim masiv la vot anul viitor şi să votăm oameni noi“ - Laurenţiu Ion

„S-au împlinit 1.000 de zile de ieşit în stradă, seară de seară, indiferent de condiţiile meteo sau alţi factori. Vrem un trai decent, dreptate şi o justiţie corecta, nu preferenţială. Ne dorim nişte oameni capabili să conducă această ţară frumoasă, nu nişte hoţi sau incompetenţi“ - Cristian Jimblaru 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO UPDATE Protestatarii amendaţi de Jandarmerie pentru manifestaţia de la PSD au depus plângere la Judecătorie

Protestatarii care au huiduit membri PSD la Constanţa, amendaţi de Jandarmerie. „Au tăbărât pe noi când a plecat Dăncilă. Erau o grămadă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite