Cea mai veche moschee din România, sărbătorită de musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscheea este vizitată anual de mii de turişti. De peste 30 de ani, aici slujeşte hogea Ismet Halil, omul care se îngrijeşte de acest monument istoric.

Moscheea „Esmahan Sultan" a fost construită în anul 1525 şi poartă numele prinţesei fondatoare, fiica sultanului Selim al II-lea. Legenda spune că pentru ridicarea lăcaşului sfânt a fost folosită piatră de la Cetatea Callatis. Actualul imam îşi face datoria la moschee de 30 de ani.

Primăria Municipiului Mangalia organizează, sâmbătă 17 august, Ziua Moscheii EsmaHan Sultan, eveniment dedicat comunităţii musulmane din Mangalia. Cu acest prilej, vor fi prezenţi la Mangalia E.S. domnul Sulhi Turan, Consul General al Republicii Turcia la Constanţa, muftiul Iusuf Murat, dar şi primarul oraşului, Radu Cristian.

Va fi oficiată o slujbă religioasă de către hogea Ismet Halil, care slujeşte în acest lăcaş de cult de peste 30 de ani. Participanţii la eveniment pot vizita moscheea pe parcursul întregii zile, ocazie cu care vor cunoaşte îndeaproape istoria geamiei din Mangalia, dar şi obiceiurile şi tradiţiile musulmanilor din Dobrogea.

După manifestările de la moschee, începând cu orele 17.00, pe Stadionul Central din localitate, vor avea loc celebrele lupte tătăreşti, structurate pe trei categorii: localnici, tineret până în 21 de ani şi open - fără limită de vârstă.

Organizatorii anunţă că pentru fiecare secţiune, cei care se vor clasa pe primul loc vor primi ca premiu un berbec, conform tradiţiei. Pentru ceilalţi câştigători ai întrecerilor specifice musulmanilor, premiile vor fi în bani.

Moscheea EsmaHan Sultan, cu o bogată tradiţie istorică, religioasă şi culturală este vizitată în perioada sezonului estival de mii de turişti români şi străini, care rămân impresionaţi de arhitectura aparte în stil maur.

Pe aceeaşi temă:

Musulmanii celebrează Kurban Bayram. Ce semnificaţii are Sărbătoarea Sacrificiului

Musulmanii celebrează Ramazan Bayramul. Sărbătoarea ţine trei zile


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite