Cea mai mare navă de război, construită în România, subiect de film. Unde poţi vedea documentarul „Doamna mărilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava militară a fost construită în şapte ani, fiind lansată la apă în anul 1985. „Doamna mărilor” este filmul în care fregata joacă rolul principal.

Proiecţia filmului „Doamna mărilor”, dedicat fregatei „Mărăşeşti”, va avea loc joi, 14 martie 2019, ora 16.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanţa (bulevardul Ferdinand numărul 56”.

Accesul în sala de spectacol este gratuit şi se va face în intervalul orar 15.15-15.50.

Construcţia fregatei a durat şapte ani, iar lansarea la apă a avut loc în prezenţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu, în anul 1985. După numai cinci ani, denumirea acesteia a fost schimbată din „Timişoara” în „Mărăşeşti”, în amintirea distrugătorului Mărăşeşti din componenţa Escadrilei de Distrugătoare a Marinei Regale Române.

„Cea mai mare navă de război, construită în România, fregata „Mărăşeşti”, căci despre ea este vorba, a scris pagini de istorie pentru Marina Militară Română, atât în perioada regimului comunist, cât şi după anul 1989”, spun reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Filmul a fost realizat de către Studioul Multimedia din cadrul Redacţiei „Observatorul militar”.

Despre fregata „Mărăşeşti”, nava cu numărul de bordaj 111, maiorul Constantin Mireanu, realizatorul documentarului spunea că „(...) Din respect pentru marinari, pentru inginerii proiectanţi şi constructori, pentru muncitorii din şantier şi pentru istorie, am încercat să intervin cât mai puţin în film, lăsându-i să ne petreacă prin istoria navei chiar pe aceia care au trăit vremuri ce acum par incredibile”.

Pe aceeaşi temă:

Secretele fregatei Mărăşeşti, cea mai mare navă de război construită în România. Fostul comandant: „Mă întrebau de unde am cumpărat-o“

FOTO Au trecut 20 ani de la primul exerciţiu NATO al României în Atlantic. Ce s-a întâmplat pe fregata Mărăşeşti



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite