Cea mai cunoscută unitate de măsură din istoria României, expusă la muzeu. Cum arată celebra oca a lui Cuza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocaua şi metrul etalon, unităţi de măsură introduse de Alexandru Ioan Cuza, pot fi admirate în această lună la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. Piesele de o foarte mare însemnătate au fost introduse de Domnul Principatelor Române în anul 1864.

Pe parcursul acestei luni, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa aduce un omagiu lui Alexandru Ioan Cuza şi expune două unităţi de măsură din timpul marelui domnitor: ocaua şi metrul-etalon, obiecte originale. Ele au fost impuse, prin lege, de domnul Principatelor Române. Legea pentru adoptarea sistemului metric de măsuri şi greutăţi s-a dat în 1864. Acestea erau: ocaua, metrul etalon, stânjenul, pogonul.  

Metrul etalon, introdus în 1864 de Alexandru Ioan Cuza, este confecţionat din alamă, cu gradaţia aplicată pe o bandă de argint. Are gravată indicaţia „Metru etalon. Principatele Unite Române”. Exponatul este păstrat în cutia sa originală, din lemn. 

Ocaua lui Cuza reprezintă unitatea de măsură pentru lichide şi greutăţi. A fost introdusă, prin lege, în 1866.  Ocaua avea şi 7 submultipli, ce măsoară de la 200 până la 4. Fiecare dintre submultipli avea inscripţionat, pe fundul său, gramajul, ne spune istoricul Lavinia Dumitraşcu.

Greutăţile de alamă de la un kilogram în jos puteau avea şi forma unor pahare conice, ce se puteau introduce unul în celalalt şi păstra într-o cutie. 

Admirându-le, vizitatorii îşi pot aminti de legendele despre domnul Cuza, obişnuit să umble prin târguri, deghizat în târgoveţ sau ţăran, şi să controleze astfel dacă se repsectă legea.

Alexandru Ioan Cuza a trecut de două ori prin Dobrogea, în drumul spre Constantionopol.  Prima călătorie a avut loc în 1860. Atunci a străbătut drumul Galaţi-Sulina. Călătoria este descrisă de Dimitrie Bolintineanu, care făcea parte din suita care-l însoţea. În 1864, domnul Principatelor Române a mai străbătut Dobrogea în mai 1864, în drumul său spre capitala Imperiului Otoman. Cuza voia să obţină recunoaşterii noii Constituţii a ţării. 

Domnul a călătorit pe calea ferată Cernavoda-Constanţa, cu trenul expres condus de preşedintele companiei engleze D.B.S.R., Trevor Barkley, care, drept mulţumire, la sfârşitul călătoriei, a primit un ceas cu iniţialele domnului bătute în diamante. La Cernavodă, musulmanii l-au întâmpinat pe domnul României cu urale şi cu un batal înfăşurat în tricolor. 

oca
metrul etalon

Ocaua lui Alexandru Ioan Cuza FOTO Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa

oca
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite